Janukovics előre hozott elnökválasztást kezdeményez, nemzeti egységkormány alakulhat

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken bejelentette, hogy előre hozott elnökválasztást kezdeményez, továbbá beleegyezett az alkotmányreformba és egy nemzeti egységkormány megalakításába.

“Ezekben a tragikus napokban, amikor Ukrajna súlyos veszteségeket szenvedett el, amikor emberek haltak meg a barikád mindkét oldalán, kötelességemnek érzem az áldozatok emlékére kijelenteni, hogy semmi sem fontosabb az emberi életnél” – hangsúlyozta az államfő a hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatában.
Janukovics hangsúlyozta, hogy közös erővel vissza kell állítani a békét Ukrajnában.
“Előre hozott elnökválasztást kezdeményezek. Ugyancsak kezdeményezem a visszatérést a 2004-es alkotmányhoz, amely csökkenti az elnöki hatalmat a kormány és a parlament javára” – olvasható a nyilatkozatban, amely szerint Janukovics nemzeti egységkormány létrehozását is szorgalmazza.
Az elnök ugyanakkor részletekbe nem bocsátkozott, időpontokra még utalást sem tett. Nyilatkozata alapján nem engedett a hatalomváltást követelő tüntetők legfőbb követelésének, miszerint haladéktalanul mondjon le az államfői posztról.
Az ukrán médiában megjelent értesülések szerint az alkotmányreform egészen szeptemberig elhúzódhat, és csak decemberre írnák ki az előre hozott elnökválasztást. Jövő márciusban lenne esedékes különben a nem soron kívüli államfőválasztás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.