Fazekas Sándor: a „túloldal” elvenné a földet az emberektől

A „túloldal” elvenné a földet a magyar emberektől, és bizonytalan tulajdoni hátterű cégeknek adná oda – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Kenderesen, egy közéleti és gazdafórumon.

 

Fazekas Sándor hangsúlyozta: Magyarország mindig akkor volt erős, amikor a mezőgazdasága stabil lábakon állt.

Az elmúlt négy év ebből fel tudott mutatni valamit – mondta a politikus, aki szerint megnőtt a vidék és ezzel együtt a helyi agrár- és élelmiszeripari termékek becsülete.

Aláhúzta: a tavasszal záruló kormányzati ciklus egyik legnagyobb eredménye Európa legerősebb földtörvényének megalkotása, amelynek kiindulópontja, akié a föld, azé az ország.

Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy ne a spekulánsok és a külföldiek vegyenek földet, hanem azok, akik ebből akarnak megélni – fogalmazott Fazekas Sándor.

„Ausztria agrárminisztere zsebszerződéseseket és spekulánsokat véd, ám mivel a magyar földtörvény megalkotása az uniós normákat  betartva és jelentős részben az osztrák földjogra alapozva történt, kíváncsian várjuk az európai bizottság vizsgálatát” – tette hozzá.     Fazekas Sándor felidézte: 4-5 éve nagy bajban volt a magyar agrárium, „egyetlen ágazata sem volt sikeres”.

Ezen változtatni tudott a kabinet – jelentette ki. Jelentős eredménynek nevezte a helyi termelés, élelmiszer-előállítás és -értékesítési lehetőségek megnyitását.

Megfogalmazása szerint a „Gráf-Gőgös időszak bezárta és üldözte, a mai kormány támogatja és újranyitja a helyi vágóhidakat”, a keleti piacok visszaszerzése pedig „az ellenoldal nyílzáporában” zajlik.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt négy évben 5000-ről 11 ezerre nőtt a kistermelők száma, hozzátéve: ez még mindig kevés.

Jelenleg körülbelül 75 százalék a magyar élelmiszerek aránya a belföldi piacon, ezt a következő években további 10 százalékkal növelnék.

A növénytermesztés területén elért eredmények között említette a miniszter, hogy a dinnyeágazat rendbetételéhez mindössze háromoldalnyi rendeletmódosításra és 100 millió forint marketingköltségre volt szükség, és így ma már 20 ezer termelőnek nyújt megélhetést.     Kitért arra is, hogy 2010. óta 5000 hektárral nőtt a hazai  szőlőtermő-terület, holott a baloldali kormányok idején több 10 000 hektár ültetvényt vágtak ki.

Fazekas Sándor az agrárdiplomácia sikerének nevezte a földmoratórium meghosszabbítását és az uniós agrártámogatások növelésének kiharcolását. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaságot konkurensei “ne tolhassák le a pályáról”, az uniós forrásokat hatékonyan kell felhasználni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.