Nem veszítettek a Majdan tüntetői elszántságukból a véres összecsapások után

Továbbra is elszántan kitartottak a hatalomváltást követelő tüntetők a kijevi Majdanon (Függetlenség terén) szerdán, egy nappal a Szovjetuniótól csaknem 23 éve függetlenné vált Ukrajna történelmének legvéresebb összecsapása után.

 

Az esti órákban helyszíni becslés szerint legalább tízezren gyűltek össze annak ellenére, hogy a hatóságok mindent elkövettek, hogy megnehezítsék az odajutást. A kijevi metró továbbra sem jár. A belváros utcáit közlekedési rendőrök a tér körül több kilométeres körívben lezárták a járműforgalom elől, még a tömegközlekedési eszközöket is elterelik. Azok, akik szerda este mindenáron a Majdanra akartak jutni, több kilométert gyalogolhattak az alig fagypont fölötti hidegben, szélben és szemerkélő esőben.

A térre érkezve a barikádoknak csak egy részén volt már átjáró. A kormánynegyed felől, az Európai tér előtt és az Insztitutszka utca elején emelt, mintegy három méter magas barikádok lángokban álltak, hatalmas fekete füstöt bocsátva a magasba. Ez a térnek az a két oldala, ahonnan előző nap a rohamrendőrök megindultak szétoszlatni a tüntetést, miután a parlamentnél a tüntetők békésnek indult demonstrációja véres összecsapásba fordult az ott szolgálatot teljesítő rohamrendőrökkel. Arra még mindig nem derült fény, hogyan torkollott erőszakba a parlamenti ellenzék támogatására szervezett demonstráció: a tüntetők szerint a rendőrök, a rendőrök szerint viszont “a szélsőséges és radikális érzelmű” tüntetők kezdték az összecsapást. A tűz- és füstoszlopok mögött a belügyi egységek, köztük a Berkut rohamrendőri alakulat tagjai várakoztak újabb támadási parancsra. A barikádokon a tüntetőkből szerveződött önvédelmi egységek tagjai álltak őrt maszkokban, sisakokban és egyéb védőfelszerelésekben. Védősisak nélkül egyébként senkit sem engedtek a barikádra mondván, hogy veszélyes. Időnként petárdákat, tűzijáték rakétákat robbantottak a barikád innenső oldalán a tüntetők, amire válaszul a rendvédelmiek időnként átdobtak egy-egy hang- és fénygránátot. Ez leginkább az idegek harca volt.

Közben társaik serényen gyűjtögették zsákokba, és kupacokba hordták össze a barikádok mellé az utcaköveket. A téren és a környező utcákban már szinte minden járda kövét felszedték, így egyre távolabb kell menniük újabb kövekért. A barikádoknál kupacban autógumik álltak. Az égő gumiabroncsok ugyanis sűrű fekete füstöt bocsátanak ki, ami zavarja a rendvédelmiek tájékozódását. Közben a sátorvárosban folyamatosan gyártották a Molotov-koktélokat is.

A tüntetők nagy része a téren felállított színpad előtt tömörült. A sátraknál a tüzek körül melegedtek, étkeztek és beszélgettek a tüntetők. Feszültségnek nem volt nyoma rajtuk, mintha ez is csak olyan nap lett volna, mint a tavaly november vége óta tartó tüntetéssorozat bármelyike. A korábbinál több egészségügyi sátrat állítottak fel, amelyeket a külsejükre festett vöröskeresztről könnyen meg lehet ismerni. Bent gyógyszereket gyűjtenek, és osztanak a rászorulóknak.

Egy huszonéves egészségügyi önkéntes lány az MTI kijevi tudósítójának elmesélte, hogy minden nap a munkaideje lejárta után a Majdanra megy. Kedden a tüntetők elleni rendőri roham alatt is kint volt a téren, részt vett a sérültek mentésében és ellátásában válogatás nélkül. Hozzátette, hogy berkutosokat is elláttak. Egy barátnője közvetlenül mellette állt, amikor eltalálta valamilyen lövedék. Ennek ellenére szerdán is ott volt, és szavai szerint történjen bármi, a továbbiakban is kifog menni elsősegélyt nyújtani a rászorulóknak.

Egy ötven körüli férfi, aki a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyéből érkezett, elmondta, hogy három gyermeke van, akik családjukkal Kijevben élnek. “A Majdan nem másokért, hanem önmagáért tüntet. Szüleinkért és gyermekeinkért, akiknek emberhez méltó életet akarunk teremteni, ha nem is azonnal, de belátható időn belül” – fogalmazott. Az egyébként vállalkozást vezető férfi csatlakozott a Majdan önvédelmi egységeihez. Kijelentette, hogy ő határozottan Ukrajna európai integrációját támogatja. Kitért arra, hogy több millió ukrán dolgozik már most az Európai Unió országaiban. Ha nem is keresnek ottani mércével sokat, annak egy részét hazaküldik családjuknak, mert Ukrajnában se munkabérből, sem vállalkozásból, pláne nyugdíjból nem lehet megélni. “Az oligarcháink dollármilliókat keresnek, mégsem ők, hanem az ukrán nép a legnagyobb befektető befizetett adóival ebben az országban” – jegyezte meg.

TOPSHOTS-UKRAINE-UNREST

 

 

Németh Zsolt: elkerülhetetlenek a szankciók a békés tárgyalások érdekében

Az ukrajnai békés tárgyalások, a politikai megoldás érdekében “elkerülhetetlenné váltak” a szankciók – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című szerdai műsorában.

Az államtitkár vesz részt csütörtök délután az uniós tagállamok külügyminisztereinek találkozóján, amelyet Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hívott össze. A tanácskozás előtt a visegrádi országok is megvitatják a kérdést.
Németh Zsolt kiemelte: a magyar álláspont szerint a legfontosabb az erőszak eszkalációjának megállítása, “legyen szó kormányzati vagy éppen ellenzéki erőszakról”.
Már eddig is 26 halálos áldozata és több száz sebesültje van a történteknek, és “nem tudjuk, hogy mivel fog majd az éjszaka folytatódni, egyik pillanatról a másikra változhat a helyzet” – mutatott rá.
Úgy látja, el kell kezdeni a politikai egyeztetéseket, és az, hogy az elmúlt három hónapban nem született megegyezés, a kormány és az ellenzék felelőssége.
Az államtitkár közölte: az erőszakmentesség, a békés tárgyalások, a politikai megoldás érdekében “elkerülhetetlenné váltak” a szankciók, ez jelenthet embargókat, bizonyos személyek vagyonának befagyasztását, mozgásának korlátozását.
Hiba lenne azonban, ha az EU megelégedne ezzel, a Nyugat ugyanis eddig “nem nyúlt kellően a zsebébe”, egy nagyobb segélycsomag összeállítására is szükség van – tette hozzá.
Mint mondta, ha Európa szuverén, független, erős Ukrajnát akar világos európai perspektívával, kell lennie pénznek a segítségnyújtáshoz.
Németh Zsolt kijelentette: a magyar operatív törzs minden gyakorlati problémára felkészült, és a menekülthullám kockázatát sem lehet kizárni. Ugyanakkor egyelőre semmilyen konkrét veszély nincs, úgy tűnik, közvetlenül a magyarságot és Magyarországot nem érintik az események.
Arról is beszélt, hogy a magyar diplomácia az ellenzéki és a kormányerőkkel is tartja a kapcsolatot. A kijevi nagykövet délután találkozott az ukrán külügyminiszterrel.
Németh Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem a kormányoldallal vagy az ellenzékkel kell lennie, hanem a békés, tárgyalásos, demokratikus megoldás, az európai perspektíva oldalán kell állnia.
A kárpátaljai magyarságnak is ezek jelenthetik a garanciát arra, hogy a jövője nem kerül veszélybe – mondta az államtitkár.

ukrajna7_tuntetes_kijev_2014febr

 

 

Az amerikai pénzügyminiszter szerint Kijevnek az IMF-hez kellene fordulnia

Ukrajna alapvető problémája a gazdasági válság, az országnak ezért segítségért kellene fordulnia a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) – jelentette ki szerdán Jack Lew amerikai pénzügyminiszter.

“A középpontban a gazdasági válság áll náluk, amit kezelniük kell majd” – hangoztatta Lew egy washingtoni gazdasági konferencián.
“A legjobb eljárás ehhez Ukrajna számára az lenne, ha eljönne az IMF-be, és lenne egy olyan programcsomagja, amelynek keretében gazdasági reformokat vezetne be, és megkapná a szükséges segítséget, cserébe a gazdaság helyreállításáért tett lépésekért” – tette hozzá.
Az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú illetékese szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok szerdán 20 ukrán kormánytisztviselő esetében vezetett be vízumtilalmat, akik felelősek azért, hogy Kijevben erőt alkalmaztak a tüntetőkkel szemben. A döntés azt jelenti, hogy az érintettek amerikai beutazási engedélyre vonatkozó kérését el fogják utasítani, ha ilyenért folyamodnának.
A nap folyamán korábban Geoffrey R. Pyatt kijevi amerikai nagykövet közölte, hogy az Egyesült Államok érvénytelenítette több, az erőszakcselekmények elrendelésében érintett ukrán tisztségviselő vízumát.
Kanadában azt jelentették be, hogy az ország kijevi nagykövetsége biztonsági okokra hivatkozva – a rendkívüli konzuli segítségnyújtás kivételével – kedden felfüggesztette tevékenységét. A misszió az elmúlt napokban menedéket adott több, a rohamrendőrök elől menekülő tüntetőnek.
John Baird kanadai külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy kormánya diplomáciai lépések sorát mérlegeli annak érdekében, hogy “üzenetet küldjön” Viktor Janukovics ukrán elnök kormányának, beleértve a célzott szankciókat is. Több kanadai képviselő tiltakozott a Kijevben alkalmazott kormányzati erőszak miatt.
Észak-Amerikában élő ukránok szerdán az egyesült államokbeli Pittsburghben és Chicagóban, valamint a kanadai Ottawában tartottak megmozdulásokat az erőszak ellen. Kanadában több mint egymillió ukrán származású ember él.

 

 ukrajna6_tuntetes_kijev_2014febr ukrajna5_tuntetes_kijev_2014febr ukrajna4_tuntetes_kijev_2014febr ukrajna3_tuntetes_kijev_2014febr ukrajna2_tuntetes_kijev_2014febr ukrajna0_tuntetes_kijev_2014febr

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.