Új helyi szociális rendelet – Többen kaphatnak szociális támogatást Budaörsön

2014. január 1-jétől új helyi szociális rendelet lépett hatályba Budaörsön a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról. Az új rendelet célja, hogy növelje a támogatások hatékonyságát, bővítse a jogosultak körét és egyszerűsítse az adminisztrációt. Arról, hogy mi változott az alábbiakban adunk összefoglalást. 

 

Az eddiginél is többen kaphatnak szociális támogatást Budaörsön. Az új rendelet célja, hogy növelje a támogatások hatékonyságát és bővítse a jogosultak körét. Egyszerűsödött az adminisztráció, és az ügyintézési határidő az önkormányzati segély esetében 15 napra csökkent. Elsősorban az időseket, betegeket és a gyermekes családokat érintik kedvezően a változások.

A rendelet az alábbi támogatások jogosultsági feltételeit módosította.

 

1. Közüzemi díjtámogatás

A jogosultsági jövedelemhatár megemelésre került.

 

Közüzemi díj támogatásra jogosult a lakásban életvitelszerűen egyedül élő nagykorú tulajdonos, bérlő, albérlő, illetve a haszonélvező személy, aki kizárólag saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban, rokkantsági ellátásban részesül és a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250%-át (71 250,- Ft) meghaladja, de nem haladja meg annak 350 %- át (99 750,- Ft) és vagyona nincs.

 

2. Méltányossági közgyógyellátás

A jogosultsági feltételként meghatározott jövedelemhatár megemelésre került.

 

Méltányossági alapon közgyógyellátási igazolvány állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének

a) 250%-át (71 250,- Ft),

b) egyedül élő esetében 350%-át (99 750,- Ft),

c) közgyógyellátási igazolványra jogosult továbbá a 75. életévét betöltött egyedül élő kérelmező, ha nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át (114 000,- Ft)

és az a)-c) pontokban foglaltakon túl a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10%-át.

 

3. Egyszeri kiegészítő támogatás.

A jogosultság kibővítésre került a közüzemi díjtámogatásban részesülő személyekkel.

 

A szabályozás szerint a tárgyév október elsején normatív lakásfenntartási támogatásban és közüzemi díj támogatásban részesülő személy minden év október hónapjában egyszeri kiegészítő támogatásban részesül, feltéve, hogy a támogatás folyósításának időpontjában a kérelmező budaörsi bejelentett lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen budaörsi lakcímén él.

 

4. Lakbértámogatás

Jogosultsági feltételként szabályozásra került a kérelem benyújtását megelőző legalább egy év életvitelszerű tartózkodás Budaörs Város közigazgatási területén és a budaörsi bejelentett lakcím.

 

Lakbértámogatásra jogosult a nem önkormányzati vagy nem állami tulajdonban lévő, Budaörs Város Közigazgatási területén bérelt lakásban élő gyermeke(ke)t eltartó család amennyiben az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a)      a kérelem benyújtásának időpontjában legalább egy éve Budaörs Város közigazgatási területén életvitelszerűen lakik és bejelentett lakcímmel rendelkezik,

b)      bérelt lakásának mértéke nem haladja meg

ba)          3 személyig 2 lakószobást, illetve 1+2 félszobás lakást, amelynek alapterülete nem nagyobb 60m2-nél,

bb)          3 személy felett személyenként további20 m2vehető figyelembe,

c)      jövedelme nem haladja meg a Szt. 38. § (2) bekezdése szerint alkalmazandó jövedelemhatárt (71 250,- Ft, egy fogyasztási egység alapján),

d)      vagyona nincs.

 

A lakbértámogatás alapjául szolgáló lakbér felső mértéke 60 000.- Ft. A támogatás mértéke a lakbér 25 %-a, de legfeljebb havi 15 000.- Ft.

A lakbértámogatás folyósítása a bérelt lakás címére postai úton történik.

 

5. Önkormányzati segély

2014. január 1-jétől az átmeneti segély, a temetési segély és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás önálló ellátási formaként megszűnt és önkormányzati segéllyé olvadt össze.(Szociális törvény változása miatt kellett összevonni a 3 segély típust.)

 

Az önkormányzat képviselő-testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.

 

Az önkormányzati pénzbeli segély formái:

a)    eseti önkormányzati segély,

b)    gyermekvédelmi segély,

c)    önkormányzati segély temetés költségeihez,

d)    önkormányzati segély jövedelem kiegészítésként havi rendszerességgel,

e)    önkormányzati segély gyógyszertámogatásként havi rendszerességgel,

f)     önkormányzati segély kamatmentes kölcsön.

 

Eseti önkormányzati segély

Eseti önkormányzati segély annak a személynek adható, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét (57 000,- Ft), egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát (85 500,- Ft).

 

Gyermekvédelmi segély

Gyermekvédelmi segély, annak a gyermeket nevelő család részére adható, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át (71 250,- Ft.)

 

Önkormányzati segély temetés költségeihez

Önkormányzati segély nyújtható temetés költségeihez annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át (71 250,- Ft), egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át (114 000,- Ft).

 

Az önkormányzati segély összege az egy főre jutó havi jövedelemtől függően kerül megállapításra.

Az önkormányzati segély a temetés napját követő 60 napon belül igényelhető.

 

Önkormányzati segély jövedelem kiegészítésként havi rendszerességgel

Önkormányzati segély havi rendszerességgel adható,

a) ha a családban kizárólag saját jogú nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj), rokkantsági ellátásban, ápolási díjban, időskorúak járadékában vagy egészségkárosodására való tekintettel rendszeres szociális segélyben részesülő személy él, és a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %- át (42 750,- Ft),

b) ha a kérelmező egyedül élő, és saját jogú nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj), rokkantsági ellátásban, ápolási díjban, időskorúak járadékában vagy egészségkárosodására való tekintettel rendszeres szociális segélyben részesül, valamint a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %- át (57 000,- Ft),

c) ha gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 100%-át (28 500,- Ft).

 

Önkormányzati segély gyógyszertámogatásként havi rendszerességgel

Önkormányzati segély gyógyszertámogatáshoz nyújtható havi rendszerességgel annak a személynek, aki közgyógyellátásra nem jogosult és havi gyógyszerköltsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át (5700,- Ft), valamint

a)       családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250%-át (71 250,- Ft) meghaladja, de nem haladja meg annak 300%-át (85 500,- Ft),

b)       egyedül élő esetén a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 350%-át (99 750,- Ft) meghaladja, de nem haladja meg annak 410%-át (116 850,- Ft).

 

Önkormányzati segély kamatmentes kölcsön

Önkormányzati segély pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) formájában is nyújtható az alábbi esetekben:

a) közüzemi díj és lakbérhátralék kiegyenlítésére (adott számlára történő teljesítéssel)

b) egyedi, méltányolható és támogatást igénylő életkörülmény megoldására.

 

Kamatmentes kölcsön annak nyújtható, akinek az egy főre jutó havi jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének összegét (28 500,- Ft), de nem haladja meg annak 400%-át (114 000,- Ft).

 

Kamatmentes kölcsön egy személynek, családnak legfeljebb öt évre adható és felső határa 300 ezer forint.

 

A kamatmentes kölcsön visszafizetésének biztosítékaként az önkormányzat javára – a kölcsön összegének erejéig és visszafizetésének időtartamára – jelzálogjogot kell bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásban a kölcsönigénylő tulajdonában levő ingatlanra.

 

Méltányossági önkormányzati segély

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága méltányossági hatáskörben évente egy alkalommal önkormányzati segélyben részesítheti azt a kérelmezőt, aki betegség, temetés, gyógyászati segédeszköz vásárlás, lakhatást veszélyeztető életkörülmény, elemi csapás miatt létfenntartása veszélyeztetve van és

 

a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg annak az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át (114 000,- Ft),

b) egyedül élő esetén a havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át (142 500,- Ft).

 

6. Gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 151. § (5) bekezdés b) pontban biztosított normatív kedvezményen túl további 50%-os étkezési díjkedvezményt kell biztosítani,

a) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek és tanuló után,

b) a három vagy többgyermekes családoknál gyermekenként,

c) tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló után,

feltéve, hogy a b) és c) pont esetében a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át (57 000,- Ft), és a családnak vagyona nincs.

 

Amennyiben a gyermeket, tanulót gondozó családban a gyermek a Gyvt. 151. § (5) bekezdése szerinti normatív kedvezményre valamint rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult és családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

a) az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 170%-át (48 450,- Ft),

b) ha a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő gondozza az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át (57 000,- Ft), feltéve, hogy a családnak vagyona nincs

a gyermek, tanuló 50%-os mértékű étkezési díjkedvezményre jogosult.

A jövedelem és vagyoni helyzet vizsgálata kiterjed a Gyvt. 19. § (4) bekezdésében meghatározott, közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmére és vagyonára.

 

A gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a nagykorú kérelmező terjesztheti elő a Polgármesteri Hivatalnál.

 

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.