Kedden ismét kamatot csökkenthet az MNB az elemzők szerint

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot elemzői vélemények szerint. A jegybanki alapkamat szintje 2,85 százalék, kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában enyhítési ciklusba kezdett a jegybank, akkor 7 százalékról indult a kamatcsökkentés.

 

Az MTI által megkérdezett nagy londoni kereskedőházak túlnyomó többsége 10 bázispontos csökkentést vár a monetáris tanács keddi ülésétől. Bár egyes vélemények szerint a forint gyengülése véget vethet a kamatcsökkentési ciklusnak, a többség a jelenlegi szintet még nem tartja ilyennek.

Legutóbbi budapesti tárgyalásaik alapján nagy londoni házak elemzői azt állapították meg, hogy az MNB legutóbbi stressztesztjeinek eredményei alapján a magyar jegybank “fájdalomküszöbe” valószínűleg jóval gyengébb forintárfolyamon van, mint korábban.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége szerint is további 10 bázisponttal csökkenteni fogja az alapkamatot jövő heti ülésén az MNB.

A február 10-13-a között megkérdezett 22 elemző közül néhányan úgy vélték ugyanakkor, hogy hamarosan véget érhet az MNB 2012 óta tartó kamatcsökkentő ciklusa.

A megkérdezett elemzők szerint Magyarország folyó fizetési mérlegének többlete magas, költségvetése stabil, de ki van téve a pénzpiaci sokkoknak, és az ország rá van szorulva a külföldi finanszírozásra, törékenyek a növekedési kilátások és nehezen kiszámítható a kormányzati politika.

A Reuters írása szerint a magyar alapkamat alig magasabb a lengyelnél, amelyet az elemzők Közép-Európa és Kelet-Európa legerősebb gazdaságának tartanak. Ennek alapján, ha az Egyesült Államok monetáris politikájának szigorodása miatt aggódni kezdenek a befektetők, akkor nagyobb lesz a bizonytalanság Magyarországgal, mint Lengyelországgal szemben.

A legutóbbi, januári kamatdöntő ülésen a monetáris tanács hét tagja szavazta meg a 15 bázispontos kamatcsökkentést, egyedül Cinkotai János szavazott 10 bázispontos vágásra. A január 21-i ülésen 15 bázisponttal csökkentette az MNB az újabb történelmi mélypontra, 2,85 százalékra a jegybanki alapkamatot, noha az elemzők többsége már januárban is ennél visszafogottabb, 10 bázispontos vágásra számított.

Az ülést követően kiadott közleményében a monetáris tanács jelezte: az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése. Ezt a rövidített jegyzőkönyvben is megismételte a testület.

A testület értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol. A globális pénzügyi környezet támogató maradt, a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja – áll a jegyzőkönyvben.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy bár az árstabilitás elérése a monetáris lazítás irányába mutat, a nemzetközi pénzügyi környezet alakulását bizonytalanság övezi, amit az elmúlt időszak feltörekvő piaci turbulenciái is tükröznek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.