“A férfi szívéhez a hasán át vezet az út” – Valentin-napi torta recept (képek)

(Budaörs – 2014. február 14., Budaörsi Infó) Valentin-napkor sokszor bajban vagyunk azzal, hogy mivel lepjük meg kedvesünket. Ha a szívecskés ajándékok vásárlása sablonosnak tűnik, és nincs semmi kreatív ötlet a tarsolyunkban, akkor süssünk valami finomat. “A férfi szívéhez a hasán át vezet az út” mondást végiggondolva, ez még akár jól is sülhet el, szó szerint.

A Valentin-napi torta elkészítése igen egyszerű, és egy óra alatt kivitelezhető. Először megsütjük a piskótát, majd pedig elkészítjük a krémet, és amikor kihűlt összeállítjuk a tortát. Tetszés szerint díszíthetjük. Engem mindig összezavar a recepteknél a hosszas leírás, ezért úgy szoktam könnyíteni a saját dolgomon, hogy külön tálba teszem a krémhez és a tésztához való összetevőket, majd pedig először az egyiket keverem össze, utána pedig a másikat. Így leírva nem is olyan nagy ördöngösség a sütés. Próbálják ki, megéri.

 

Szerelmesek eledele

hozzávalók / 9 adag

A piskóta alaphoz

6 db tojás

18 dkg porcukor

10 dkg liszt

10 dkg dió (darált)

1 kk sutőpor

1 csipet só

1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

A krémhez

0.5 l tej

2 púpozott ek liszt

1 púpozott ek étkezési keményítő

4 ek cukor (kristály)

2 db tojás

100 g fehér csokoládé

250 g mascarpone

1 csomag vaníliás cukor

A díszítéshez

tejszínhab

30 dkg eper (vagy málna, banán, más fehér csokoládéval harmonizáló gyümölcs)

 

 

Elkészítés

1. A 6 tojást ketté választjuk fehérjére és sárgájára. 

1_lepes_tojasok

2. Elkészítjük a diós piskóta tortaalapot, amit a szeletelés előtt majd rendesen hagyjunk kihűlni. (Ehhez a tojásokat 1-2 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből.)

2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval lágy habbá, majd a porcukrot is hozzáadva kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadva óvatosan belekeverjük a tojássárgákat.

3. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval, majd ezt is a tojáshabhoz adjuk, összeforgatjuk, vigyázva, hogy a levegő ne illanjon el a masszából.

2_lepes_suti

4. Kivajazott, sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a formából, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.

– sütési hőfok: 180°C

– sütési mód: alul-felül sütés

– tepsi mérete: 26 cm

4_lepes_suti

 

Közben elkészítjük a krémet: 

5. Egy lábasban kézi habverővel összekeverjük a tejet, tojásokat, lisztet, keményítőt, cukrot és vaníliás cukrot.

6. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, ezután lehúzva a tűzről belekeverjük az apróra tördelt fehér csokoládét, elkeverjük míg szépen elolvad. Majd az egészet hagyjuk langyosra hűlni (közben néha-néha belekeverünk a bőrösödés elkerülése miatt). Miután kihűlt, hozzáadjuk a mascarpone-t is és simára keverjük.

3_lepes_suti

6_lepes_suti

7. Miután a krémünk és a piskótalapunk is szépen kihűlt, összeállítjuk a tortát.

4_blepes_suti

8. Ehhez a piskótát 2 szeletre vágjuk.

5_lepes_suti

9. A kihűlt krémet két részre osztjuk, és az egyik felét a szétvágott piskótára kenjük.

5_blepes_suti

10. A krém tetejére szeletekre vágott epret és csokireszeléket rakunk. 

7_lepes_suti

 

11. Majd ráhelyezzük a piskóta másik felét, és kezdődhet a díszítés.

eper

 

12. A maradék krémet a piskóta tetejére kenjük, és a krém tetejére vékonyan tejszínhabot kenünk. Ezt követően ismét eper szeleteket és reszelt csokoládét helyezünk rá.

5_fcepes_suti

 

13. Az eprek felhelyezése után következik az utolsó lépés, az oldalsó dísz elkészítése. Piros ételszínezéket teszünk a tejszínhabba és felvisszük a torta szélére. Akár késsel is elvégezhető ez a művelet.

 

8_lepes_suti

14. A legeslegutolsó lépés pedig, hogy néhány órára hűtőbe helyezzük. A hűtést követően a család örömére tálalható.

kesz_torta2

kesz_torta

 

Jó étvágyat kívánunk!

(Budaörsi Infó, MSE)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.