Külföldi lapok Magyarországról – Die Presse, Kurier, Libération

A Die Presse című osztrák lapban vendégkommentárban reagált Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet a magyar földtörvényt bíráló osztrák sajtójelentésekre.

 

Az osztrák médiában újabban az Orbán-kormány földrablásáról beszélnek, mintha egyes osztrák gazdák nem jogtalanul, a magyar törvények tudatos megkerülésével szereztek volna magyar földet maguknak – állapítja meg. Kisajátításról írnak, noha sokan az új törvények által érintett osztrák gazdák közül egyáltalán nem rendelkeznek Magyarországon földtulajdonnal, csupán haszonélvezeti szerződéseket kötöttek, hogy így játsszák ki a magyar törvényeket.

A médiában olyan benyomást keltenek, mintha Magyarország hadat üzent volna Ausztriának és az osztrák gazdáknak. Ez teljesen hamis. A magyar törvény senkit sem diszkriminál. Nemzetiségtől függetlenül mindenkire vonatkozik, aki jogtalan szerződést kötött – szögezi le.

Hangsúlyozza, hogy magyar álláspont szerint a magyar földtörvény ki fogja állni az EU próbáját, mert a régi EU-tagországok megfelelő törvényeinek figyelembevételével készült, és tekintettel volt az Európai Bíróság joggyakorlatára. Szigorú feltételeket szab a külföldiek földszerzése elé, amint az a legtöbb országban szokásos. A magyar kormány az osztrák példát tartotta szem előtt, ahol a törvényeket úgy alkották meg, hogy lehetetlen legyen a spekulációs célú földszerzés – írta a bécsi magyar nagykövet.

A Kurier című független lap szerint Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter levelet kapott Michel Barnier-től, az EU belpiaci biztosától, aki támogatásáról biztosította őt. Az osztrák miniszter a magyar földtörvény, illetve annak a haszonélvezeti szerződésekre vonatkozó rendelkezései ügyében fordult a biztoshoz. Rupprechter azt reméli, hogy az EU áprilisban egyértelműen állást foglal a vitában. A miniszter szerint kizárólag azokról a földvásárlási és haszonbérleti szerződésekről van szó, amelyeket a budapesti Kúria jogszerűnek minősített. Az úgynevezett zsebszerződések illegálisak – teszi hozzá. Az új magyar törvény értelmében az élethosszig tartó haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kell szüntetni őket. Az osztrák gazdák az előre kifizetett pénzt sem kapják vissza.

Rupprechter azonban jó esélyeket lát arra, hogy a vitában sikerül megegyezésre jutni Magyarországgal. A témát az agrárminiszterek február 17-i brüsszeli tanácskozásán is fel akarja vetni.
http://diepresse.com/home/meinung/gastkommentar/1561909/Ungarn-wird-fur-seinen-Grund-und-Boden-kaempfen
http://kurier.at/wirtschaft/wirtschaftspolitik/eu-sagt-oesterreich-hilfe-bei-bodenstreit-zu/51.073.639

A Fidesznek az időseket célzó választási kampányáról közölt tudósítást a Libération.

A francia baloldali lap szerint az április 6-i választásokig a Fidesz 119 olyan fórumot szervez országszerte, amelynek célja az Orbán Viktor választói táborának keménymagját biztosító idősek mozgósítása. A találkozók egyetlen témája az energiaárak. “A kormány tavaly a gáz- és elektromos szolgáltatókat 20 százalékos árcsökkentésre kötelezte. Hónapok óta a saját sikerét ünnepli egy állami pénzből fizetett reklámkampányban” – hangsúlyozta a lap. A Magyar Színházban tartott egyik választási fórumon például a tudósító szerint három “ellenséget” jelölt meg a párt: a baloldalt, Brüsszelt és a külföldi vállalatokat, miközben a színpadon egy államtitkár a rezsicsökkentés megvédésére buzdított mindenkit. A lap emlékeztetett arra, hogy Magyarországon nagy arányban élnek nyugdíjasok és Orbán részéről kiváló ötlet volt a számukra felajánlott ajándék, amely “az egyik legfőbb oka a Fidesz várható győzelmének: egy közelmúltban készült felmérés szerint a Fidesz nyerné meg a választásokat a szavazatok 52 százalékával, míg az baloldali szövetség és a centrista pártok csak 30 százalékra, a szélsőjobboldal pedig 14 százalékra számíthat” – írta a Libération.
http://www.liberation.fr/monde/2014/02/12/orban-electrise-les-vieux-hongrois-a-l-approche-des-legislatives_979795

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.