Washingtonban egy Pakisztánban rejtőzködő amerikai állampolgár megölését mérlegelik

Az amerikai kormányzat egy Pakisztánban rejtőzködő amerikai állampolgárral kapcsolatban mérlegeli, hogy jogszerű lenne-e őt dróncsapással megölni – közölte keddi számában kormányzati forrásokra hivatkozva a The New York Times.

 

A lapjelentés nem nevezte meg a célszemélyt, de rámutatott, hogy az illetőről többen tudni vélik, miszerint együttműködik az al-Kaida terrorszervezettel és részt vesz az Egyesült Államok elleni terrortámadások szervezésében.

A The Washington Post értesülései szerint ugyanakkor az al-Kaida Pakisztánban működő szervezetének egy ismert amerikai tagja van. Ő Adam Gadahn, akit a terrorszervezet szóvivőjének tartanak, nem pedig olyan személynek, aki részt vesz a támadások operatív előkészítésében. Márpedig akkor – a Barack Obama elnök által a dróntámadásokkal kapcsolatban meghirdetett irányelvek szerint – nem lehet likvidálás célpontja.

Az elnök által a washingtoni Nemzeti Védelmi Egyetemen tavaly májusban meghirdetett új koncepció szerint amerikai részről csakis akkor alkalmaznak megsemmisítő csapást, ha amerikaiak elleni támadást kell megakadályozni, de azt is kizárólag akkor, ha az akció elkövetésére készülő személy(ek) elfogása nem megvalósítható és ha a veszély elhárításának nincs egyéb ésszerű alternatívája.

Háborús területen kívül halált okozó erő csak akkor alkalmazható, ha az jogilag megalapozott. Megsemmisítő csapás csak olyan célpontra mérhető, amely folyamatos és közvetlen veszélyt jelent amerikai személyekre. Ha egy terrorista nem jelent ilyen fenyegetést, akkor az Egyesült Államok nem alkalmaz ellene halált okozó erőt.

Amerikai célszemélyek esetében az igazságügyi minisztériumnak pótlólagosan azt is mérlegelnie kell, hogy megfelel-e az alkotmánynak a velük szembeni fellépés. A csapást az elnöknek is jóvá kell hagynia.

A lehetséges dróncsapásról szóló első, hétfői híradások arról nem számoltak be, hogy ki lehet a potenciális célszemély és hogy mely országban tartózkodik. Csak annyit közöltek, hogy az illetőt közvetlen felelősség terheli amerikai állampolgárok haláláért és jelenleg is merényleteket tervez, házilagos készítésű pokolgépekkel. A területet, ahol tartózkodik, erős őrizet alatt tartják, ezért egy esetleges kommandós akció kockázatokkal járna.

A potenciális likvidálásról folytatott vitában, amelyben az amerikai haderő és nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt, a fő figyelem a kockázat nagyságára és a cél fontosságára összpontosul.

Az Egyesült Államok Anwar al-Awlaki imám, az Arab-félsziget al-Kaidájának oszlopos tagja személyében indított már célzott támadást amerikai állampolgár ellen. Awlakival 2011-ben végzett egy amerikai dróncsapás Jemenben. A támadás következtében egy másik amerikai, Samir Khan is életét vesztette, de ő nem volt célpontja a támadásnak. Khan az al-Kaida angol nyelvű online magazinja, az Inspire szerkesztője volt.

Az új potenciális célpont a Fox News hírtelevízió szerint kapcsolatban állt Awlakival, amikor az még – 2003 előtt – az Egyesült Államokban élt. A The New York Times szerint ha Washington az illető megsemmisítése mellett dönt, a dróncsapást a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hajtja majd végre.

A The Washington Post úgy tudja: az amerikai fővárosban az elmúlt napokban arról is vitát indítottak, hogy jogszerű lenne-e csapást mérni az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű szíriai fegyveres szervezetre, amellyel az al-Kaida a múlt héten hivatalosan szakított. Ezzel al-Kaida különösebb mérlegelés nélkül célba vehető tagszervezeteinek száma elvileg négyre csökkent. Ezek a terrorszervezet Jemenben és Észak-Afrikában aktív szervezetei, valamint a szomáliai as-Sabab és a Szíriában harcoló an-Nuszra Front, az ILIÁ riválisa.

A lap rámutatott, hogy a vita elméleti, mert az amerikai kormány sem Irak, sem pedig Szíria elleni támadásra nem készül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.