Szocsi 2014 – Miklós Edit hetedik, történelmi holtverseny női lesiklásban

Miklós Edit nagyszerű teljesítménnyel, minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve hetedik helyen végzett lesiklásban a szocsi téli olimpia szerdai versenynapján. Berecz Anna 35. lett, a győzelmet holtversenyben a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin szerezte meg.

 

A csíkszeredai születésű Miklós Edit – aki hétfőn 16. lett szuperkombinációban – 25-ös rajtszámmal vághatott neki a 2713 méter hosszú pályának, melyen a szokatlan meleg, napsütéses idő az elsők között indulóknak kedvezett. A 2011 januárja óta magyar színekben versenyző sportoló ennek ellenére kiválóan siklott a pályán, s 1:42.28 másodperces eredménnyel zárt. Ezzel néhány percig az olimpia pontszerző hatodik helyen állt, az őt követő norvég Lotte Smiseth Sejersted azonban megelőzte.

A szám történelmi sikerrel zárult, ugyanis az ötkarikás játékok alpesi sí küzdelmei során először alakult ki holtverseny az élen: a két aranyérem az esélyesek közé sorolt Maze és meglepetésre győztes Gisin nyakába kerül, ők 71 századmásodperccel voltak gyorsabbak Miklós Editnél, aki megelőzte többek között a hétfői szuperkombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riesch-t, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt.

Az alpesi számok között leggyorsabb szakágként kiemelkedő fontosságú és népszerűségű lesiklás felettébb meleg időben kezdődött helyi idő szerint 11 órakor, a szurkolók kolompokkal, zászlókkal felszerelkezve érkeztek és minden egyes célba érkezőt nagy ovációval fogadtak. Az első indulók közül hamar kiderült, hogy Gisin siklott úgy végig a pályán, hogy az ő idejét kell felülmúlnia annak, aki nyerni akar. A 28 éves svájci, aki pályafutása során két vk-sikert aratott lesiklásban, főleg a pálya alsó, már lankásabb részén tűnt verhetetlennek, ott még a legjobbakra is fél másodpercet vert rá.

Az esélyesek közül Gisin honfitársa, Lara Gut jött elsőként, de hiába volt az utolsó ellenőrzőpontnál 12 százados előnye, végül tízzel kikapott Gisintől, s láthatóan elégedetlen volt, hogy nem vette át a vezetést. A háromszoros vb-második, ezúttal végül bronzérmes, 22 éves Gut pályafutása első nagy olimpiai sikerét érte el. Őt követően Görgl és Höfl-Riesch viszont meg sem tudta közelíteni Gisint. A 30 éves, kétszeres világbajnok Maze aztán agresszív síeléssel tetemes, 38 százados előnyt szerzett a cél előtti mért pontig, ez pedig arra volt elég Gisinnel szemben, hogy éppen az élre kerüljön – holtversenyben. Így Maze a Vancouverben óriás-műlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban elért ezüstje után megszerezte a hőn áhított aranyat, amelynek annyira örült, hogy a célterületen hógolyóval lepte olimpiai bajnok társát, a még mindig hitetlenkedő Gisint.

A 25-ös rajtszámmal aztán Miklós Edit rugaszkodott neki a pályának az 1755 méteres magasságból. Rögtön az elején egy bal kanyarnál lecsúszott az ideális ívről, s kissé bizonytalankodott a felső szakaszon, ez pedig meglátszott az idején, ugyanis a második ellenőrző pontig 57 századra hízott a hátránya. Csakhogy innentől ellenállhatatlanul síelt, a legmeredekebb részre ráfordító rendkívül éles bal kanyart, amely még a legnagyobbaknak is gondot okozott, sikerült szűken vennie és ennek a sebessége sem látta kárát, ugyanis 101 km/h-s sebességgel száguldott a cél felé, a harmadik és negyedik ellenőrző pont között egy századdal még csökkentette is a hátrányát. Az utolsó, már könnyebb szakaszon 62-ről 71-re nőtt a különbség, de ez elképesztően jónak számított, mert ez volt az a rész, amelyen Gisin mindenkit nagyon megvert.

Az MTK versenyzője amikor beért a 965 méteren fekvő célba és megpillantotta a hatodik helyét, felemelte a kezét és mosolygott egyet. A 25 éves versenyző addig nem hagyta el a célterületet, amíg Berecz Anna utolsóelőttiként le nem csúszott.

“Amikor a célba érkezéskor megláttam, hogy hatodik helyen állok, arra gondoltam, megcsináltam” – mondta Miklós, akit az sem bántott, amikor rögtön utána megelőzte őt a norvég Lotte Smiseth Sejersted. – “Nem szabad emiatt elégedetlennek lenni, mert ez így is jó, a célom teljesült, mindenkinek bebizonyítottam, hogy nem a levegőbe beszéltem.”

A 35. helyezett Berecz Anna viszont kevésbé beszélt elégedetten saját futamáról:

“Tökéletes volt a pálya, gyönyörűen sütött a nap, mégse sikerült a maximumot nyújtanom. Nem találtam a léc élét. Azért vagyok csalódott, mert magamtól kaptam ki legalább két másodperccel.”

Az alpesi sí versenyek pénteken a férfiak szuperkombinációjával folytatódnak, a nők pedig – köztük Miklós Edittel és Berecz Annával – legközelebb szombaton szuper-óriásműlesiklásban szerepelnek.

Eredmények:

alpesi sí, női lesiklás, olimpiai bajnok:
—————————————–
Tina Maze (Szlovénia) és Dominique Gisin (Svájc) 1.41.57-1:41.57 perc
3. Lara Gut (svájci) 0.10 mp hátrány
4. Daniela Merighetti (Olaszország) 0.27 mp hátrány
5. Fabienne Suter (Svájc) 0.37 mp hátrány
6. Lotte Smiseth Sejersted (Norvégia) 0.44 mp hátrány
7. MIKLÓS EDIT 0.71 mp hátrány
…35. BERECZ ANNA 9.40 mp hátrány

 

 

A lécekről vezetett edzésnapló is segítette Miklós Editet

A szocsi téli olimpián női lesiklásban hetedik Miklós Edit nem véletlenül dicsérte léceit és az azok csúszását segítő vaxolást a bravúros teljesítménye után, mivel a jó választás és a megfelelő előkészítés nagyban hozzájárult a sikeréhez. Mint kiderült: Stark Márton edző és vaxmester mindegyik sílécének külön edzésnaplót vezet.

“A verseny után megkérdezte Maria Höfl-Riesch vaxmestere, hogy mit kentem a lécekre. Nagyon jólesett. Végre nekünk is van egy titkunk” – mondta a csíkszeredai születésű sízővel három éve együtt dolgozó Stark, aki hozzátette, nem árulta el a háromszoros olimpiai bajnok, Szocsiban szuperkombinációban győztes német síelő szakemberének az igazat.
A titok persze – szerinte – sok összetevőből áll. Példaként említette, hogy valamennyi edzésen más-más lécet próbáltak ki, illetve hogy ezen felül még egyszer tesztelhették a léceket Szocsiban, s akkor derült ki a versenyen használt sportszerről, hogy nagyon gyors ezen az olvadó havon. Szintén hasznos információkat adott a lécekhez tartozó edzésnapló, amelyben minden lényeges adat szerepel arról, milyen havon és milyen vaxszal hogy teljesített a léc.
“Minden szakágat beleértve nagyjából 25 pár léce van Editnek, ebből hatot használ lesiklásra, de csak kettő igazán gyors közülük. Ebből a most használt az olvadó, míg a másik fagyott hóra jó. Ezzel szemben például Höfl-Rieschnek legalább hat pár gyors léce van” – mondta a körülmények közti különbségről a 25 éves vaxmester, aki az osztrákkal is összehasonlította a hazai helyzetet. Mint mondta, náluk nagyjából másfél-kétszer annyit költenek egy-egy alpesi sízőre, mint amennyibe Miklós Edit versenyeztetése kerül, ennek fényében pedig különösen értékes, hogy az MTK sportolója mind a négy osztrák riválisát megelőzve lett hetedik.
A differenciáknál maradva megjegyezte, ő is hozzájuthat a legjobb vaxokhoz, de amíg egy osztrák edző megveszi azt, ha szüksége van rá, addig nekik spórolniuk kell, azaz nincs rá akkora keret, mint a szomszédos országban, ahol nemzeti sportnak számít az alpesi sí. Elmondása szerint amíg egy-egy osztrák versenyző 15-20 ezer eurót költ vaxokra, addig ők ezt 5 ezerből próbálják megoldani.
A csíkszeredai születésű magyar versenyző ugyanakkor nem panaszkodik a körülményekre, sőt, abban bízik, hogy azok mostani teljesítményének köszönhetően javulni fognak. Szerinte technikailag adottak a feltételek, azaz akkor érhetne el még jobb eredményt, ha nemcsak edzője, az osztrák Dietmar Josef Thöni, illetve Stark utazhatna vele a versenyekre, hanem egy-egy gyúró, orvos és erőnléti edző is. Stark megjegyezte, a svájci csapatot egy világkupaversenyen nagyjából 12 főből álló kiszolgáló személyzet segíti.
“Editnek egyetlen vk-viadalon volt saját gyúrója, illetve olyan is előfordult, hogy más csapat orvosától kellett segítséget kérnie” – mutatott rá Stark olyan problémákra, amelyek megoldása még jobb eredményeket hozhatna. Miklós Edit egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy számíthatott-e a szerdai versenyen a körülmények közötti különbség, amely az övé és a két győztesé, a svájci Dominique Gisiné, illetve a szlovén Tina Mazéé között van.
A 25 éves síző úgy vélte, új edzője, a versenyzőként világkupákon indult Thöni elsősorban technikáján javított sokat, rávilágított a hibáira és azokat ki is tudta javítani. A 46 éves tréner elhivatottságát és áldozatkészségét illetően Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető azt mondta: a mostani idény elején úgy vállalta el Miklós Edit felkészítését, hogy tudta, a magyar szövetség csak akkor tudja majd kifizetni, ha megkapja a Magyar Olimpiai Bizottságtól neki járó pénzt.
A szombati szuperóriás-műlesiklással kapcsolatban Miklós úgy fogalmazott, ha minden legalább olyan jól alakul, mint a mostani lesikláson, akkor megismételheti ezt a teljesítményét.

 

 

 

Miklós Edit: bebizonyítottam, hogy nem a levegőbe beszéltem

Bár Miklós Edit pontszerző helyet tűzött ki magának célként a szocsi téli olimpia szerdai női lesikló számában, úgy vélte, nem szabad elégedetlennek lennie azzal, hogy végül hetedikként egy pozícióval lemaradt erről, mert így is bebizonyította, nem a levegőbe beszélt.

“Amikor a célba érkezéskor megláttam, hogy hatodik helyen állok, arra gondoltam, megcsináltam” – mondta a futamot követően a csíkszeredai születésű versenyző, aki hozzátette, az sem bántotta, amikor rögtön utána megelőzte őt a norvég Lotte Smiseth Sejersted. – “Nem szabad emiatt elégedetlennek lenni, mert ez így is jó, a célom teljesült, mindenkinek bebizonyítottam, hogy nem a levegőbe beszéltem.”
Arra a kérdésre, hogy mi a titka a mostani kiváló szereplésének, úgy válaszolt, a rengeteg munka, a síszövetség támogatása és a kitartás. Miklós Edit hétfőn szuperkombinációban lett 16., ami akkor minden idők legjobb magyar ötkarikás eredménye volt az alpesi sízők között, s most ezt sikerült jócskán túlszárnyalnia.
“A pálya első felén rontottam, nem jó íven síeltem, de amikor az igazán meredek részre értem, ott mindent beleadtam, a pálya alsó szakaszán pedig éreztem, hogy gyors vagyok” – idézte fel futamát a 25 éves versenyző, akinek a jelenlegi világkupaszezonban a 12. hely volt a legjobbja. – “Nem zavart meg a fenti hibám, mert rajttól célig harcolni kell, ugyanis mindenki hibázik, senki nem tud tökéletes pályát menni.”
Az MTK versenyzője kifejtette, Stark Márton tökéletes léceket biztosított számára, nagyszerűen sikerült a vaxolás. Mostani sikeréhez pedig még az kellett, hogy kockáztatott, s végig a határon síelt. Arra a kérdésre, hogy a vk-szezonban eddig miért nem sikerült ennyire jó helyezést elérnie, azt válaszolta, ő az olimpiára készült, mert aki itt rajthoz áll, az aranyért indul harcba.
“Nem néztem a verseny első felét, csak magamra koncentráltam, így nem befolyásolt, hogy sokan az esélyesek közül kiestek. Azért kockáztattam, mert tudtam, hogy most van esélyem az igazán jó eredményre. Remélem, ez az igazi karrierem kezdete!” – mondta Miklós Edit, aki Vancouverben – még román színekben – kiesett lesiklásban, ráadásul meg is sérült, így a folytatásban ott már nem állt rajthoz.
A magyar állampolgárságot éppen a legutóbbi olimpia után, 2010 októberében megkapó alpesi síző szombaton még szuper-óriásműlesiklásban, majd jövő hét kedden óriás-műlesiklásban indul. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, előbbi számban érhet el jó eredményt, főleg most, hogy már nincs veszítenivalója. Azt ígérte, ott is mindent belead.
“Én akkor hittem el, hogy megcsinálhatja az általa kitűzött célt, a hatba kerülést, amikor a szuperkombináció lesikló részében a pályának volt olyan szakasza, ahol ő volt a leggyorsabb. Neki most minden összejött. Meghatott a sikere, nagyon örülök neki” – mondta a szám másik magyar indulója, a végül 35. Berecz Anna, aki hozzátette, Miklós Editről tudta, hogy “fejben nagyon ott van”, s ezt most ismét bebizonyította.
Miklós Edit hetedik helye eddig a magyar csapat legjobb eredménye a szocsi játékokon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.