Szigetet ajándékozna Mikronézia az izraeli elnöknek

Szigetet ajándékozna Mikronézia az izraeli elnöknek – legalábbis ezt a meglepő ajánlatot tette az Israel Today internetes újság szerint az óceániai szigetcsoport újdonsült izraeli nagykövete Simon Peresz államfőnek, amikor a napokban átadta megbízó levelét.

 

A nagykövet – mint arról az újság helyi idő szerint kedden beszámolt – a protokolláris esemény során több alkalommal is formát bontott. Egyrészt eltért az ilyenkor hagyományosnak számító – “Megtiszteltetés számomra, hogy átadhatom megbízó levelemet Önnek” – szövegtől, és ehelyett már a bevezetőben méltatta Peresz és Izrael érdemeit.
Ezen kívül – feltehetőleg a fogadó ország diplomáciai illetékeseinek tudtával – protokollt szegett azzal is, hogy mindezt anyanyelvén mondta el. Rövid beszédében Asterio R. Takesy kijelentette: kis országot képvisel, amely ugyanakkor Izrael nagy barátja. Emlékeztetett arra is, hogy Mikronézia fenntartás nélkül támogatta Izraelt a különböző nemzetközi fórumokon, és – mint hozzátette – a jövőben is ezt kívánja tenni.

Az izraeli újság szerint az igazi csattanó azonban ez után következett. A nagykövet ugyanis Simon Peresznek ajándékként felajánlotta Mikronézia 667 apró szigetének egyikét.

A Csendes-óceán nyugati részén fekvő Mikronézia mindössze négy helyen rendelkezik nagykövettel, mégpedig az Egyesült Államokban, az ENSZ-ben, Tokióban és Pápua-Új-Guineában. Takesy – mint a tudósításból kitűnt – egyfajta diplomáciai “jolly joker” lehet, országát ugyanis főállásban az Egyesült Államokban képviseli, de felelős Izraelért és Európáért is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.