Lemondott a botránysorozatba került német autóklub elnöke

Lemondott hétfőn a német autóklub (ADAC) elnöke. Peter Meyer a több mint 18 milliós tagságú szervezet hitelességét megkérdőjelező sajtóleleplezésekbe bukott bele.

 

Az ADAC felső vezetéséről az utóbbi hetekben egyebek között kiderült, hogy meghamisították a Németek kedvenc autója című felmérés eredményeit és üzleti utakra használták a szervezet mentőhelikoptereit.

Egy menedzserről kiderült, hogy ADAC-repülőgéppel utaztatta a fiát és annak egy barátját egyiptomi nyaralásra, mert lekésték a menetrendszerinti járatot. A klub egyik regionális vezetőjéről pedig azt tudta meg a sajtó, hogy mentőhelikoptert rendelt egy másodosztályú Bundesliga-mérkőzés helyszínére, mert felázott a pálya. A vizet a helikopter pörgő rotorjával keltett erős légmozgással szárították fel.

Az ADAC elnöke a felfüggesztését előzte meg a lemondással, utódját a májusi közgyűlésen választják meg. Peter Meyer 2001 óta vezette a legnagyobb német autós szervezetet.

Heiko Maas igazságügyi miniszter közölte, hogy az elnök távozása nem elég az eltékozolt bizalom visszaszerzéséhez. Az ADAC-nál átláthatóságra és mélyreható reformokra van szükség – emelte ki a tárcavezető.

Az ADAC az egyik legismertebb társadalmi szervezet Németországban. Befolyását mutatja, hogy lapjának, a Motorweltnek a tavalyi parlamenti választások előtti kampányban hosszú interjút adott  Angela Merkel kancellár és a szociáldemokraták kancellárjelöltje, Peer Steinbrück is. A klubnak 18,6 millió tagja van, és az autómentés mellett kiterjedt üzleti tevékenységet folytat. Egyebek között biztosítótársasága és távolsági buszjáratokat üzemeltető vállalata van. Az állami támogatással működő szervezet éves bevétele a legutóbbi, 2012-es adatok szerint több mint egymilliárd euró, alkalmazottainak száma meghaladja a nyolcezret.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.