Utólag kerülhettek a tevék a pátriarkák korának bibliai történeteibe

A Biblia pátriarkák korában játszódó történeteinek tevéi utólag kerülhettek a szövegbe, mert ezek az állatok valójában csak a Kr.e. 9. században jelentek meg Izrael földjén, derült ki a legkorábbi háziasított tevék régészek által megtalált csontjainak karbon-datálásából.

 

Erez Ben-Joszef és Lidar Szapir-Hen, a tel-avivi egyetem régészeinek közleménye szerint ez az eltérés is azt bizonyítja, hogy a Biblia szövege jóval az abban szereplő történetek kora után alakult ki.

Az izraeli kutatók az ország déli részén, az Arava – völgyben talált rézolvasztó helyeket vizsgálva figyeltek föl rá, hogy a tevék csontjai csakis a Kr.e. 10. század utáni lelőhelyeken kerültek elő, és sohasem korábban.

A teherhordó háziasított tevék megjelenése fontos gazdasági és társadalmi változásokat hozott a térségbe, és ez az időszak a feltárt csontok alapján évtizedes pontossággal meghatározható: évszázadokkal követte a pátriarkák korát, és évtizedekkel Dávid királyságát.

Noha a tevéket az Arab-félszigeten már Kr.e. 2000 körül elkezdték teherhordásra használni, de Izrael vidékére csak jóval később, valószínűleg egyiptomi közvetítéssel jutottak el. Erre utal az is, hogy az egyiptomaiak éppen abban az időben foglalták el ezt a területet, amikor a tevék a régészek szerint megjelentek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.