“B… meg az EU-t!” – Botrányt kavart egy amerikai diplomáciai vezető kifakadása

Nemzetközi botrányt kavart egy Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettesnek tulajdonított kijelentés, amelyben a diplomata keresetlen szavakkal illette az Európai Unió Ukrajna-politikáját.

 

A YouTube videómegosztóra kedden töltöttek fel egy orosz nyelven feliratozott hangfelvételt, amely a jelek szerint Nuland és Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet telefonbeszélgetése. Ebben a két diplomata – a hanganyagot az ő fotóikkal illusztrálták – a válságban érintett ukrán politikusokról és az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájáról folytatott párbeszédet. Ez utóbbit (Brüsszel törekvéseit) a dialógus női részvevője szerint figyelmen kívül kellene hagynia az Egyesült Államoknak.

“B… meg az EU-t!” – fakadt ki keresetlen szavakkal a Nulandnak tulajdonított női hang tulajdonosa a felvételen, amelynek hitelességét az amerikai külügyminisztérium nem erősítette meg.

A sajtónak névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek Oroszországot sejtik a telefonbeszélgetés lehallgatása és kiszivárogtatása mögött. Ezt azzal támasztották alá, hogy Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes egyik munkatársa, Dmitrij Loszkutov az elsők között kommentálta a Twitteren a kendőzetlen vélemény-nyilvánításokkal tarkított párbeszédet.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője nem nyilatkozott sem a YouTube-videó lehetséges eredetéről, sem annak tartalmáról, de ő is úgy vélekedett: “Oroszország szerepéről mond el valamit” az, hogy a felvételt ilyen hamar felfedezte és kommentálta az orosz kormány.

Jen Psaki külügyi szóvivő szerint ha az oroszok lehallgattak, majd posztoltak egy diplomaták között lefolytatott magánbeszélgetést, az egy “új mélypontot jelent” az orosz módszerekben. Kijelentette, hogy Nuland kapcsolatba lépett európai partnereivel, és bocsánatot kért a jelentésekben szereplő megjegyzések miatt.

“Nem mondtam, hogy nem hiteles” – jelentette ki Psaki a hangfelvételről, miután kérdések kereszttüzébe került annak eredetiségével kapcsolatban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.