A Grand Hotel Budapest világpremierjével elkezdődött a 64. Berlinale

Wes Anderson amerikai rendező Grand Hotel Budapest című alkotásának világpremierjével elkezdődött csütörtök este a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, amelyre a szervezők várakozása szerint félmillió jegyet adnak el.

 

Monika Grütters német kulturális államminiszter a fesztivált megnyitó beszédében kiemelte, hogy “a kreatívok és az értelmiségiek a társadalom korrektorai”, akik rámutatnak a hibákra, ahhoz pedig, hogy betölthessék ezt a funkciót és alkotásaik “kényelmetlenek, kritikusak” lehessenek, a politikának mindent meg kell tennie a művészet szabadságáért.

A miniszter a vezető nemzetközi filmszemlék közül a társadalmi kérdésekre leginkább érzékeny fesztiválként számon tartott Berlinale nyitóünnepségén elmondott beszédében rámutatott, hogy a német kultúrafinanszírozás éppen azon a felismerésen alapul, hogy a politikának meg kell védenie a művészet szabadságát. A kultúra állami támogatásának rendszere “két német diktatúrából vonja le a tanulságot, hogy a kritikai és a véleményszabadság építi a demokráciát” – Monika Grütters.

A gálán a világhírű művészeket – köztük a kétszeres Oscar-díjas Christoph Waltz osztrák színészt és Michel Gondry francia filmrendezőt – felvonultató nagyjátékfilmes zsűri mellett egy sor filmcsillag megjelent, a Grand Hotel Budapest szereplői közül például Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Jeff Goldblum és Willem Dafoe.

A tíznapos fesztiválra 6775 alkotást neveztek és 409-et mutatnak be, a filmeket 25 berlini mozi 64 termében vetítik. Megemlékeznek a napokban elhunyt filmes nagyságokról is, Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas amerikai színészre, Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas rendezőre és Maximilian Schell osztrák színészre egy-egy filmjével emlékeznek.

A nagyjátékfilmes mezőnyben 20 munka versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért. A szekcióba 23 produkciót válogattak be Dieter Kosslick fesztiváligazgató vezetésével, de három – köztük George Clooney Műkincsvadászok című filmje – versenyen kívül szerepel a programban.

A 64. Berlinaléra  72 országból jutottak be filmek a fesztiválra. Az utóbbi években erős volt a kelet-európai film jelenléte, az idén viszont inkább a német és az ázsiai filmművészet mutatkozik meg leginkább. A nagyjátékfilmes programban például négy német és három kínai alkotás szerepel.

Meghívást kapott Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmje, Bucsi Réka Symphony no. 42, illetve Ferge Roland El című diplomafilmje, a fesztivál koprodukciós fórumára pedig Fliegauf Bence Isaura háza és Mécs Mónika-Rohonyi Gábor Gingko címmel készülő filmterve.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.