Szocsi 2014 – Washington fogkrém-bombákra figyelmezteti a légitársaságokat

Az amerikai belbiztonsági minisztérium arra figyelmeztette a Szocsiba járatokat indító légitársaságokat, hogy terroristák fogkrémes tubusokban próbálhatnak meg robbanóanyag-komponenseket felcsempészni repülőgépekre – közölte híroldalán szerdán az ABC televízió.

 

A belbiztonsági tárca nem kívánta kommentálni a televízió hivatalos forrásokra hivatkozó értesülését, csak annyit közölt, hogy hazai és külföldi partnereivel rendszeresen megosztja a lényeges hírszerzési információkat. A minisztérium egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerint a belbiztonságiaknak nincs tudomásuk az Egyesült Államok területére irányuló fenyegetésről.

Iszlamista szélsőségesek terrorfenyegetései miatt az orosz hatóságok január elején rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a pénteken kezdődő olimpia helyszínén és térségében. Egyebek közt bejelentették, hogy az oroszországi repterekről Szocsiba tartó járatok utasai néhány kivétellel semmilyen folyadékot vagy zselés anyagot nem vihetnek magukkal kézi poggyászukban.

Keddi kongresszusi meghallgatásán Matthew Olsen, az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ vezetője kijelentette, hogy több konkrét fenyegetésről is tudnak a héten kezdődő szocsi olimpiával kapcsolatban. Hozzátette ugyanakkor, hogy az orosz társzervekkel közösen nyomon követik a “változó hitelességű” fenyegetéseket.

Barack Obama elnököt az amerikai biztonsági szervek vezetői szintén kedden tájékoztatták a téli olimpiával kapcsolatos előkészületeikről. Az elnök utasította az amerikai szakszolgálatok vezetőit, hogy folytassanak szoros együttműködést Oroszországgal.

John Kerry amerikai külügyminiszter a CNN-nek szerdán adott interjújában kijelentette, hogy az amerikai kormányzat 140 képviselője “koordinált módon, egy fedél alatt dolgozik az oroszokkal”. A diplomáciai tárca vezetője szerint ők a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a belbiztonsági minisztérium, a diplomáciai biztonsági szolgálat, a konzuli szolgálat, a nagykövetség és a Pentagon emberei.

A Pentagon az amerikai 6. flotta zászlóshajóját, a Mount Whitneyt és a Ramage rakétarombolót a Fekete-tengerre vezényelte, hogy azok szükség esetén részt vegyenek az amerikai állampolgárok mentésében. A két hadihajó lapértesülések szerint összesen hatezer tengerészgyalogost vitt magával a térségbe.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.