Szerzői jogdíjat követel a Pentagontól egy kanadai rockegyüttes

Számlát küldött a Pentagonnak egy kanadai iparirock-együttes, amelynek zenéjét felhasználták a guantánamói rabtáborban a terrorizmussal gyanúsított foglyok kínzásánál – közölte szerdán honlapján a CTV kanadai televízió.

 

A 30 éve fennálló, Skinny Puppy elnevezésű vancouveri formáció 666 ezer dollárt követel az amerikai védelmi minisztériumtól zenéjének jogtalan felhasználása miatt. Az együttes egy rajongójától értesült az esetről, aki őrként szolgált a guantánamói amerikai haditengerészeti bázison.

Az amerikai védelmi tárca közölte, hogy nem kapta meg a számlát. Todd Breasseale ezredes, a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy a minisztérium nem kommentálja a guantánamói bázison alkalmazott módszereket. A fogolytábort 2002-ben hozták létre és a Physicians for Human Rights (Orvosok az emberi jogokért) elnevezésű amerikai jogvédő csoport szerint kínzásokat és háborús bűnöket követtek el bennük.

A zenekar azzal fenyegetőzik, hogy pert indít, ha nem kap kártérítést “zenei szolgáltatásaik” jogtalan felhasználása és amiatt, hogy azt fegyverként alkalmazták emberekkel szemben. Cevin Key, az együttes billentyűse szerint az együttes tagjait sokkolja és sérti, hogy szerzeményeikkel kárt akartak okozni a foglyoknak.

Key szerint a Skinny Puppy zenéje egyesekre valóságos rémálomként hat, mások viszont a dark irodalommal és filmmel rokon kreatív művészi törekvésnek tartják.

Az amerikai haderő egyébként jelentések szerint az iraki és az afganisztáni fogolytáborokban is bömböltette a zenét, hogy megtörje rabokat. A lejátszott számok olyan zenekaroktól származtak, mint a Metallica, a Nine Inch Nails, a Queen és a Sesame Street.

Skinny_Puppy_rockegyuttes_1

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.