Berlinale 2014 – Ma kezdődik a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja

Wes Anderson amerikai rendező Grand Hotel Budapest című alkotásával ma nyílik meg és február 16-ig tart a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen idén 20 alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért.

 

A nemzetközi zsűri elnöke ezúttal James Schamus. Az amerikai producer és forgatókönyvíró elsősorban Ang Lee filmjei révén ismert: ő volt a producere a tajvani-amerikai rendező Brokeback Mountain – Túl a barátságon című Oscar-díjas drámájának, valamint Az esküvői bankett című filmjének is, amely 1993-ban elnyerte az Arany Medvét.

A nyolctagú testületben helyet foglal Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész, valamint Barbara Broccoli, a James Bond-filmek amerikai producere is.

Idén többek között német, osztrák, francia, norvég, brit, kínai, japán, argentin, brazil és perui munkák vetélkednek a díjakért. A versenyfilmes szekcióba 23 produkciót válogattak be a szervezők Dieter Kosslick fesztiváligazgató vezetésével, ebből azonban három – például George Clooney Műkincsvadászok című filmje – versenyen kívül szerepel a programban.
A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A seregszemle különböző szekcióiba ezúttal is hozzávetőleg négyszáz  filmet válogattak be.

A német főváros filmünnepére meghívást kapott Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmje, Bucsi Réka Symphony no. 42, illetve Ferge Roland El című diplomafilmje, valamint a fesztivál koprodukciós fórumára Fliegauf Bence Isaura háza és Mécs Mónika-Rohonyi Gábor Gingko címmel készülő filmterve.

A Berlinale megemlékezik a napokban elhunyt Jancsó Miklósról is. A világhírű magyar rendező emléke előtt a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódjával tisztelegnek, amelyet a tervek szerint a fesztivál honlapján tesznek majd elérhetővé.

A berlini seregszemle a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, évről évre mintegy 300 ezer látogatót vonz. Az utolsó nap csak a közönségé, a díjakat hagyományosan az utolsó előtti – egy szombati – napon adják át, ezúttal február 15-én. A fő helyszín a Berlinale Palast a Potsdamer Platzon, a filmeket azonban a város több pontján is vetítik. A filmpalotában naponta legalább három bemutatót tartanak, és rendszerint itt csíphetik el a rajongók a vörös szőnyegen bevonuló filmcsillagokat, rendezőket is.

A mustrát számos program kíséri, ezek közül hagyományosan az Európai Filmvásár a legjelentősebb. Részt vesz rajta a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió is, amely az új magyar filmeket kínálja a vásárlóknak. A külföldi forgalmazók az Isteni műszak és a Coming out című alkotásokat láthatják a filmvásári vetítéseken ebben az évben.

 

 

 

A fesztivál megemlékezik Jancsó Miklósról

 

A Magyarország 2011 című szekccsfilm Jancsó Miklós által rendezett epizódjának vetítésével emlékezik meg a napokban 92 évesen elhunyt világhírű magyar rendezőről a csütörtökön kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale.

 

A fesztivál a honlapján tervezi elérhetővé tenni Jancsó Miklós rövidfilmjét, amint sikerül megszerezni ehhez a jogokat – idézte a The Hollywood Reporter a mustra sajtószóvivőjét. “Reméljük, hogy erre a lehető leghamarabb sor kerül” – mondta Frauke Greiger, aki felidézte, hogy a szkeccsfilm 2012-ben volt látható a német főváros filmünnepén.

A seregszemlét 2001 óta vezető Dieter Kosslick a filmes lap cikke szerint emlékeztetett arra, hogy az ismert és nagy hatású rendező, forgatókönyvíró műveit gyakran vetítették a Berlinalén.

Dieter Kosslick a Berinale és Jancsó Miklós régi kapcsolatáról megemlékezve hangsúlyozta: a fesztivál gyászolja a rendezőt, aki jellegzetes, könnyen felismerhető stílust alakított ki a magyar újhullám képviselőjeként.

Jancsó Miklós számos alkalommal volt vendége a Berlinale különböző szekcióinak, Hajnal című filmje 1986-ban versenyben volt az Arany Medvéért, míg A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon című alkotását és más műveit a rangos Panorama szekcióban vetítették az 1980-as, 1990-es években – írta a The Hollywood Reporter.

Péntek este megemlékezik a rendezőről a német fővárosban a Magyar Nemzeti Filmalap is, amely a fesztiválon szereplő magyar filmek tiszteletére aznap fogadást tart a berlini magyar nagykövetségen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.