Segítség az értékbecsléshez – Mennyit ér az ingatlanom?

Az ingatlanérték-becslés lényege, hogy rögzíti és dokumentálja mindazokat a tényeket, melyek befolyásolják az ingatlan értékét, illetve meghatározza az ingatlan közelebbi és távolabbi környezetében ható tényezőket, melyek kihathatnak annak forgalmi értékére.

 

Saját ingatlanunk esetében sajnos legtöbbször nem tudunk objektíven becsülni. Sokszor saját érzelmeink irányítanak az eladási ár megállapításakor; mennyit jelent nekünk otthonunk, esetleg mennyiért vásároltuk annak idején, vagy a szomszéd mennyiért adta el a lakását. Ezek a szempontok ahhoz vezethetnek, hogy az ingatlan torz, a valóságtól teljesen elszakadt áron fog megjelenni a piacon, ennek következtében az értékesítése is szinte lehetetlené válik.

A helyes árat egyetlen reális módszerrel, összehasonlító piaci elemzéssel állapíthatjuk meg, vagyis megnézzük a környékbeli, hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árát. Ezeket egyesével szinte lehetetlen végigböngészni, ezért érdemes valamilyen kalkulátort alkalmazni; az Ingatlannet.hu Mennyit ér az ingatlanom? (http://www.ingatlannet.hu/kereses/mennyit_er_az_ingatlanom.html) funkciója becslési alapot ad az ingatlanok beárazásához.

A javasolt ár azonban csak iránymutatás, az eladó ingatlan egyéni jellemzőit csak mi ismerhetjük. Mely tényezők értékelhetik fel a lakásunk, házunk árát? Például érdemes átgondolni, milyen az ingatlan állapota, felújítottsága, a hozzá tartozó telek nagysága, belső elrendezése, milyen a kilátás, van-e parkolási lehetőség, extra kényelmi funkció (például lift, wellness, stb.).

Az alábbi hőtérképes ábra is segítségünkre lehet az ár megbecslésében.

abra1_magyar_ingatlanarak_2014

Leginkább a Budapest, Debrecen, Szeged és Balaton környéki, illetve az északnyugati határ menti ingatlanok adhatóak el jó áron. A megyeszékhelyeket tartalmazó kistérségekről általánosságban elmondható, hogy kiemelkednek környezetüknél magasabb áraikkal. A megyei szintű átlagos négyzetméterárakat tekintve Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye még mindig jelentős lemaradásban vannak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.