McCain: aggályok merültek fel a magyarországi demokrácia állapotával kapcsolatban

John McCain amerikai szenátor pénteken találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és ellenzéki politikusokkal, akiket biztosított arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese és barátja marad Magyarországnak – erről maga a szenátor számolt be a belvárosi Bank Centerben tartott sajtótájékoztatón.

 

A washingtoni kétpárti kongresszusi delegáció élén európai körúton levő John McCain – aki két szenátor- és hat képviselőtársával együtt tájékoztatott az egynapos budapesti látogatásról – azt mondta: a magyarországi demokrácia állapotával Magyarországon belül és kívül is aggályok merültek fel, és néhány aggály súlyos.

Ezeket a gondokat a magyaroknak demokratikus úton meg kell oldaniuk. Az ország demokratikus intézményeinek, a fékek és ellensúlyok rendszerének, a jogállamiságnak elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy támaszul szolgálhassanak ebben a folyamatban – mondta az arizonai szenátor.

John McCain kifejtette: az Egyesült Államoknak és az egész szabad világnak az az érdeke, hogy Magyarország továbbra is erős, befogadó és toleráns demokrácia maradjon, szabad piacgazdasággal, független igazságszolgáltatással és szabad sajtóval.

Megjegyezte, reméli, hogy a közelgő választások a magyar demokrácia élénkségéről, tisztességéről, a benne zajló versengésről fognak tanúskodni. Szorgalmazta, hogy elismert, objektív nemzetközi csoportok legyenek jelen a szavazás megfigyelésére.
Elmondta, hogy a miniszterelnökkel és az ellenzék képviselőivel is megvitatták a két ország közös érdekeit, “mindkét ország elkötelezte magát a balkáni demokrácia megerősítése, Ukrajna európai integrációja, Afganisztán békéje és szabadsága, valamint a NATO-beli biztonsági együttműködés elmélyítése, különösen a terrorizmus elleni küzdelem mellett”.

John McCain arra is kitért, hogy megbeszélésein reményét fejezte ki, Magyarország úgy fogja kezelni energiabiztonsági szükségleteit, hogy elősegítse az európai energiaellátás diverzifikálását. Mint mondta, szó esett a megbeszéléseken az orosz-magyar atomerőművi megállapodásról, és “kifejeztük aggodalmunkat a verseny és az átláthatóság hiánya miatt ebben az ügyben”.

Köszönetet mondott Magyarországnak “a szilárd nemzetközi együttműködésért”, azért a vezető szerepért, amelyet a nemzetközi béke és biztonság érdekében kész vállalni.

Kérdésre válaszolva elmondta: Washington biztosította szövetségeseit, hogy a jövőben csak az Egyesült Államokat és szövetségeseit érő fenyegetésekkel kapcsolatban fog megfigyelést folytatni.

“A Snowden-ügy legalábbis átmenetileg kárt okozott néhány szövetségesünkkel való kapcsolatunkban, de tudjuk, ha rendelkeztünk volna azokkal a képességekkel, amelyekkel ma rendelkezünk, képesek lettünk volna megelőzni a 2001. szeptember 11-i tragédiát” – hangsúlyozta a szenátor.
Az amerikai elnök igyekszik megtalálni az egyensúlyt az emberek magánszférájának védelme és a biztonság olyan szintjének megőrzése között, hogy meg lehessen előzni a terrortámadásokat – mondta, és hozzátette “egy nagyon veszélyes világban élünk, vannak akik, meg akarnak támadni és semmisíteni minket”.

Azt mondta, az NSA-lehallgatás ügye nem merült fel Orbán Viktorral tartott megbeszélésén, “mert a miniszterelnök ugyanúgy gondolkodik, mint mi”.

john_McCain_amerikai_szenator_orban_viktor_bp2014jan31

Az amerikai szenátor arról is beszélt, hogy Ukrajnában nagyon súlyos válság van, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne folytatódjon az erőszak. Megjegyezte, hogy az ukrajnai helyzetről bőven tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel is.

“Az Egyesült Államok és Magyarország, továbbá más országok, és különösen az Európai Unió mindent megtesznek, hogy megelőzzék a további erőszakot és a szükségtelen haláleseteket” – mondta a szenátor.

John McCain az ukrajnai helyzet súlyosságát jellemezve utalt az erőszakos cselekmények folytatódására, valamint arra, hogy az ukrán hadsereg pénteken sürgette az elnököt, tegyen lépéseket a helyzet stabilizálására.

Elmondta: az amerikai elnök és a szenátus is világossá tette, amennyiben az ukrán kormány “szükségtelen erőszakkal” fogja kezelni a tüntetőket, Washington megfontolja büntetőintézkedések meghozatalát.

A republikánus szenátor egy kérdésre válaszolva kitért a Szabadság téren emelendő német megszállási emlékmű kérdésére is. Azt mondta, hogy “nemcsak abban kell biztosnak lennünk, mi az, amit teszünk, hanem abban is, hogy az minek látszik”. Ha úgy tűnik, hogy ez az emlékmű valamilyen módon jóváhagyása annak, ahogyan Németország viselkedett ebben az országban, és azok viselkedésének, akik együttműködhettek Németországgal, akkor az embereknek világszerte, különösképpen a zsidó közösségbeli barátainknak minden okuk megvan arra, hogy megsértődjenek. Ezt elmondtuk a miniszterelnöknek – tette hozzá.

Ted Deutsch floridai demokrata párti képviselő ehhez hozzátette: Orbán Viktor biztosította őket arról, hogy az emlékmű állításával nem a múlt tisztára mosása a szándék, és folytatni fogja a lépéseket az antiszemitizmus visszaszorítására.

John McCain elmondta, hogy az általa vezetett amerikai kongresszusi delegáció Budapestről a pénteken kezdődött müncheni biztonságpolitikai fórumra utazik tovább.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.