Rímkovácsok Budaörsön – Ne az asztalfióknak írj

(Budaörs- 2014. január 31., Budaörsi Infó) A Rímkovácsok egyesülete 2006-ban azért jött létre, hogy összefogja az irodalmi élet iránt érdeklődőket. Azóta is aktívan jelen vannak Budaörs kulturális életében. De miért pont Rímkovácsok, és hogyan indult ez kezdeményezés? Olvassák el cikkünkben, és ha úgy érzik, hogy az asztalfiókon kívül mást is érdekelné az írásuk, jelentkezzenek hozzájuk bátran. 

 

A Rímkovácsok civil egyesület elnöke Salamon Erzsébet és az alelnök B. Szalay Károly látogatott el a Budaörsi Infó szerkesztőségébe, hogy elmeséljék, hogy miként indult a “rímkovácsolás”.

rimkovacsok

“Budaörsön nem volt irodalmi kör, és mi nagyon szerettünk volna egy alkotó közösséget létrehozni. Mi is szerettünk volna letenni valamit az asztalra. Ezért 2006-ban bementünk a Budaörsi Önkormányzat Kulturális Osztályára, hogy támogatást kérjünk. Azóta is ők a fő támogatónk. Így 2006 szeptemberében körbekürtöltük a fél világot, hogy aki szereti az irodalmat és a verseket, az jöjjön el hozzánk. Mára már 40 tagú az egyesületünk, és egy-egy összejövetelen 20-25 fő vesz részt.” mondta B. Szalai Károly.

A Rímkovácsok havi egy alkalommal “izzítják fel a vasat”, minden hónap harmadik péntekén, és találkoznak az egyesület tagjaival a Lévai utcai Közösségi Házban. Ezeket az összejöveteleket nem úgy kell elképzelnünk, mint egy tanórát, ahol az oktató órákon át beszél a régi nagy irodalmárokról, hanem mint egy családi összejövetelt. A tagok minden találkozóra felkészülnek az éppen aktuális irodalmi témákból, és megosztva verseiket fejlődnek, és tanulnak egymástól.

“Azt  vettük észre, hogy ha valaki csak egyedül otthon, éveken keresztül csak saját magának ír, akkor nem fejlődik, és nem halad úgy, mint aki külső segítséget is kap. Itt az egyesületben egymás hibáiból is tanulnak a résztvevők. Észrevétlenül az egyik tag tanul a másiktól, mert nem mindenki kezdő a csapatban. Vannak köztünk olyanok is, akik már szép eredményeket értek el. ” – mesélte az egyesület elnöke.

Salamon Erzsébet a Budaörsi Infónak elmondta még, hogy azért alakult meg az egyesület, hogy támogassák azokat akik kezdők, mert sok esetben nem is tudják hogy merre induljanak.  

De vajon honnan jött név? Ezt B. Szalay Károlytól tudhattuk meg. 

“Elkezdünk kutatni a neten, és arra gondoltunk, hogy miért is ne mennénk vissza az időben, a kezdetek kezdetére. 1500 táján találtuk meg a legelső irodalmi csoportokat Lajos király udvarában Bretagneban. Őket akkor még tudálékos rímkovácsoknak hívták. Úgy gondoltuk hogy Budaörsön is mi vagyunk az elsők, ezért miért is ne lehetnénk mi a rímkovácsok.” 

A név tisztázása után a másik fontos kérdés, hogy miért érdemes csatlakozni a Rímkovácsok közé? Erre a kérdésre Salamon Erzsébet válaszolt.

“Három okot is tudnék mondani, amiért érdemes rímkovácsnak lenni. Az első az, hogy aki még nem publikálta az írásait, az megtudja mutatni önmagát, a másik hogy alkotói barátságokat lehet kötni, és az egymástól való tanulás is nagyon fontos. Ez mellett az sem elhanyagolandó tény, hogy verset írni jó. Sokak számára nagy örömet okoz, és ez belülről jön, nem kell érte fizetni. Vannak, akik ezt az adottságot terápiaként használják, és kiírják magukból a örömüket és a bánatukat. A vers segítségével könnyebbülnek meg. Az okok mellett van egy célunk is, mégpedig az,  hogy lássák, hogy itt vagyunk, és ez a csapat egy funkcionáló egyesület, ami beleépült Budaörs kulturális életébe.”

 

Sok sikert kívánunk munkájukhoz!

rimkovacsok_ujsag

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.