Évértékelő – Szabó Károly: A sportlétesítményeket kivel töltenénk meg, ha betegek az emberek?

(Budaörs – 2014. január 27., Budaörsi Infó) Évértékelő interjúra kértük fel a képviselő-testület minden tagját december hónapban. Videós és nyomtatott formában is megtekinthetik, hogy miként értékelték eddigi munkájukat, és hogy melyek azok a feladatok, amelyek véleményük szerint még megoldásra várnak Budaörsön. Szabó Károly, a Fidesz képviselője. Sorozatunk ezen cikkében az ő válaszait olvashatják. Minden megkérdezett számára azonos kérdéseket tettünk fel, a válaszokat szó szerint közöljük.

 

1.) Kérjük mutatkozzon be, és röviden mutassa be választókerületét is. 

Szabó Károly vagyok az egyes számú választókerület képviselője. Választókerületem a Kisfaludy utcától egészen a nyugati közigazgatási határig tart. Délen a főút, északon megint a közigazgatási határ. Tehát az egyik legnagyobb választókerület. Korábban 54 utca tartozott ehhez a választókerülethez, az átrendezés miatt most 70. “

 

2.) Kérem értékelje a hamarosan lejáró választási ciklusban végzett munkáját. Mondja el, hogy mit sikerült megvalósítani és mit nem a terveiből.

Amit sikerült megvalósítani, az  az elmúlt ciklusból húzódott át: a Hegyalja utcának a teljes fejlesztése. A csatornaépítés, az útépítés és ennek az utómunkálatai még átnyúltak ebbe a ciklusba.

Ebben a négy évben legfontosabb célom egyikének éreztem, és tartottam a Víg utca Hegyalja utca összeköttetés megvalósítását egy utcarésszel. Ez a leendő összekötő út az önkormányzati parkolónál  lenne, közvetlenül a parkoló mellett, és  a Víg utcából indulna felfele.

A sarkon sajnos új ház épült. Ha tudom, hogy oda építési engedélyt kérnek, akkor az utcanyitási szándékot jeleztem volna. Sajnos útban van ez a ház, de még így is kialakítható az utca. Egyirányú forgalom valószínű megvalósítható lenne rajta.

Ennek az elképzelésnek az alapja az volt, hogy sokan kérték: a környékbeli lakók szeretnék megközelíteni úgy az ingatlanjaikat, hogy ne csak felülről a Hegyalja utcából vagy alulról a Víg utcából  lehessen az ingatlanba bejutni. A két utca között a hegyoldalban van egy elvi út. Ennek az elvi útnak az értelme az lenne, hogy ezeket a hosszú „nadrágszíj” parcellákat, amelyek a hegyoldalban vannak, kettévágnánk.  Így két telek egyesítésével az út felett és alatt egy-egy normális méretű telek lenne kialakítható.

Az elvi útnak az építése úgy tűnik, meghiúsult. De az az út, amit említettem, amely összekötné a Víg utcát és a Hegyalja utcát, lehetőséget adna arra, hogy ezt az elvi utat jobbra és balra meg lehessen nyitni, fokozatosan. Ki-ki, ahogy leadná az ingatlanjából a szükséges részt, úgy épülhetne az út. Ez lenne a másodlagos értéke ennek az útnak.

Az elsődleges, amire én mindig hivatkoztam, hogy tessék felmenni a Hegyalja utcára és tessék lenézni Budaörsre. Nagyon szép panoráma tárul elénk, amit egy vendég, egy turista, egy ide érkező bűn lenne, ha nem láthatna.

Ha ez az összekötő út megépülne, egyik részén a közútkezelő által előírt százalékos lejtési érték tartható lenne. Az út másik része meredeken emelkedő hegyoldal, ahol lépcsőn tudnánk tovább menni a Hegyalja utcára. Tehát az utcát úgy alakítanánk ki, hogy egy darabig közút  lenne, majd egynegyed része, vagy egyharmad része után lépcső lenne, ami egyébként most is lépcső, csak olyan lépcső amin az ember orra esik.

Ebben a ciklusban szerettem volna az útépítést elindíttatni. Ez nem sikerült, de a tervezése megindult, és ez biztató jel. A kifogás az volt az út ellen, hogy gépkocsik nem tudnak megfordulni. Erre javasoltam, tessék felmenni és megnézni a helyszínt: középtájon kiszélesedik az út, tehát  szerintem ott még egy kukás kocsi is meg tudna fordulni, ha úgy adódik.

Ez lett volna a legfontosabb célom ebben a ciklusban, amit a lakók kértek. Egyébként idegenforgalmi hasznossága sem elhanyagolható az útnak.

A továbbiakban majd a hatóság eldönti mit lehet építeni: egyirányú utat, és hogy mekkora telek részeket kell leadni, stb. Végül is nem az önkormányzat fogja eldönteni, hogy itt lehet-e utcát nyitni vagy sem, hanem az Útügyi Hatóság. A következő ciklusra és utódomra marad ennek a továbbvitele, és remélem, hogy sikeresen tovább fogja vinni  ezt az elképzelést.

Csalódás volt a Domb utca, Koszorú utca útépítés, rekonstrukció.

A lakók folyamatosan kérik, hogy szélesíteni kellene az utat, és, hogy új utat kellene építeni, mert ami van, az nem éppen kifogástalan. A tervhez a szándék is megszületett: az önkormányzat felkérte az ingatlantulajdonosokat, hogy bizonyos telekrészeket adjanak le, hogy az utat szélesíteni lehessen, tehát a szabályozási tervnek megfelelően adják le az ingatlan részeket. Kudarcba fulladt ez a szándék és elképzelés. A pénzügyi keretet a 2013. évi költségvetés tartalmazta. Át is lehetett volna vinni a következő ciklusra ezt a pénzügyi keretet. De ha a szabályozási terv szerint az ingatlantulajdonosok nem adják le a telekrészeiket, akkor nem tudunk semmit sem tenni. Ez egy kudarc volt. Néhány ember elutasító magatartásának ez lett az eredménye.

A Hegyalja utcában is szembesültem ezzel a problémával. Ott is volt egy ingatlantulajdonos, aki mellesleg nem is volt Budaörsi lakos, nem adta le a telkét. Végül mégis leadta. Akkor azt mondtam a 98 ingatlan tulajdonosnak, hogy a katonaságnál az volt a szokás, ha volt egy olyan ember, aki a látható többséggel vagy az  abszolút többséggel szemben ment, ott bizony fogtuk a pokrócot és ott a pokróccal besegítettünk, hogy az az egy is beálljon a többi közé. Itt is ezt ajánlottam. Nem tudom mi lett a vége a dolognak. Az a közösség ott a Hegyalja utcában végül is azt az egy embert meggyőzte, hogy igenis tessék leadni, mert ő is jól jár, mert az ingatlanja kapásból egy millió forinttal értékesebb lesz.

Itt a Koszorú utcában, Domb utcában sajnos ez az elképzelés nem működött, bár itt is ugyanaz a helyzet állt volna elő: ha a szabályozási tervnek megfelelően megtörténnek a terület leadások, akkor mindenki jól járt volna. Nagyobb esőzéskor nem mossa el a fél utat a lezúduló víz, mert van esővíz elvezetés. Kulturáltabban lehet közlekedni.

 

3.) Indul e  következő választásokon? Ha igen, milyen tervei és elképzelései vannak?

Nem kívánok indulni a következő választáson. Több oka is van ennek. Az egyik, hogy hál Istennek, fát lekopogjam, elvileg egészségileg még biztos bírnám, vagy remélhetőleg bírnám. Ezt a két ciklust  becsülettel végig vittem. A hangsúly itt a becsületen van. A képviselői munka, ezt kevesen tudják, nem csak abból áll, hogy járom, rovom a választó kerületemet utcáról utcára. Hanem van egy városi szint is.

Például minden képviselőnek két bizottság munkájában kell részt vennie. Én a szociális és egészségügyi valamint a területfejlesztési bizottság munkájában veszek részt. Van még jó néhány bizottság ami a képviselők között megoszlik úgy, hogy minden képviselő két bizottságban legyen.

No de elnököt is kell választani minden bizottság élére. Képviselőtársaim úgy döntöttek, én legyek a szociális és egészségügyi bizottság elnöke amit elvállaltam. Ez egy újabb feladat, és egy nagyobb feladat mint a választókerület képviselete.

A szociális és egészségügyi bizottság, ahogy a neve is mutatja, szociális és egészségügyi ügyekkel foglalkozik. Ehhez a bizottsághoz tartozik Budaörs város egészségügyi ellátását végző Europ-Med Kft-vel való kapcsolattartás. Az Europ-Med 30 ezer ember egészségügyi, ilyen-olyan búját-baját orvosolja. Az ottani problémákat az egészségügyi bizottságnak kell megoldani.

Idősebb emberek részben szociális, részben egészségügyi problémái ugyancsak a bizottsághoz tartoznak, így az ellátást végző intézmény az Idősek Otthona a Kamara erdőben, a Zombor utcában. A bölcsődék is ehhez a bizottsághoz tartoznak.

Három intézményt említettem: Europ-Med, idősotthon, bölcsődék. Ezeknek az intézményeknek az a tapasztalata, hogy a lakosságszám növekedésével folyamatosan termelődik a férőhelyhiány. Az Europ-medben ez a hiány a várólistákban jelenik meg. Az idősotthonba is sokan szeretnének bekerülni, de nincs férőhely. Sajnos az elmúlás oldja meg a bekerülés lehetőségét. A bölcsődéknél – hál Istennek Budaörs egy gyermekáldással bővelkedő település -, nehezen, de meg tudjuk oldani az elhelyezést. Folyamatosan nő azoknak a családoknak a száma, akik itt  szeretnék kisgyermekeiket elhelyezni napközben.

Ezeknek a gondoknak a képviselete is a bizottságra tartozik. Ugyanakkor a bizottság elnökének a Szociális és Egészségügyi Irodával egyetértésben kell megoldási javaslatot tennie. Ezeket figyelembe véve, ha valaki  belegondol (egészségügy, az idős ellátás, a kicsikkel való foglalkozás, és akkor még nem beszéltem a szociális részről, a hajléktalan ellátásról stb.), ez egy  iszonyatosan nagy feladat. Ez a feladat az én tapasztalatom szerint több feladatot ró a képviselőre, akit ezzel megbíztak, mint a választókerület képviselete. Én úgy mértem fel, mint ahogy néhány perccel ezelőtt mondtam, ugyan egészségileg bírnám, de bizonyos nehézségeket már, úgy érzem, nem tudok vállalni. Csinálja ezt egy fiatalabb. Ezen kívül én két ciklust bőven elegendőnek tartok ahhoz, hogy egy képviselő kiadja magából azt az energiát, ami benne szunnyad a közösség érdekében végzendő szolgálathoz. Most, a második ciklus végén úgy érzem, eleget tettem a belső és külső elvárásoknak.”

 

 4.) Ön szerint melyek a legsürgetőbb aktuális feladatok, amelyek most a város és a választókerülete előtt állnak?

Ez az amit előzőleg említettem, hogy  az Europ-Med amely annak idején egy fele ekkora város egészségügyi ellátására lett létrehozva, elképzelve, most egy 30 ezer lakosú várost kell szolgálnia, kiszolgálnia. A következmény: várólisták, várólisták, várólisták.

Éppen a napokban kaptam meg az Europ-Med igazgató főorvosa levelét, amelyben érdeklődésemre arra kaptam választ, hogy a különböző szakági várólistákon a várakozási időt miként tudnánk  csökkenteni.

A várólista csökkentés szükségességét az indokolja, hogy ha például önnek szüksége lenne egy ultrahang vizsgálatra, és azt csak fél év múlva tudják elvégezni  lehet, hogy ön addig belehal a betegségébe. Az egészségügyben nem lehet fél éveket várni, hogy majd akkor segítenek a problémám megoldásában. Ez az én egyéni véleményem természetesen, hogy az egészségügy prioritást élvez bármivel szemben.

Aktuális téma, hogy az uszodát kissé alakítsuk át, a sportcsarnokot egy kicsit bővítsük. Nagyon szép elképzelés, egyet értek vele. De a kérdés bennem úgy merül fel, lehet én vagyok a hibás, most mi a fontosabb egy sportcsarnok, egy uszodabővítés, vagy egy várólista csökkentés. Annak a pénznek a tört részéből, amit ez a két fejlesztés igényelne, meg lehetne oldani a várólistát, meg lehetne oldani – bár ez már kicsit súlyosabb falat -, az idősotthon bővítését.

A felmérés szerint, amit az igazgató főorvostól kaptam, 30-40 millió forintra lenne szükség, és csak a Budaörsieknek biztosítaná az Europ-Med intézmény azt, hogy nincs várólista. Ez egy nagy eredmény lenne. 30-40 millió forint szükségeltetik ehhez. Azt szoktam kérdezni, mikor ez a vita felmerül , hogy sportlétesítmények fejlesztése vagy egészségügy?  Hogy a sportlétesítményeket kivel töltenénk meg ha betegek az emberek?

A jelenlegi idős otthonban elhelyezést kapott idősek létszámának megfelelő személy vár a várólistán beköltözésre. Felmerült – kezdeményezésemre vagy pontosabban az én társaságom kezdeményezésére -, hogy bővítsük a Zombori úti Kamaraerdei idősotthont.

Az idősotthon mellett van egy önkormányzati telek. Azon a telken most egy rossz állapotú családi ház áll. Azt a házat lebontanánk és egy új épületet építenénk és a két épületet összekötnénk valahogy. Ebben az új épületrészben új férőhelyeket alakítanánk ki, valamint azokat a közösségi tereket, amik a jelenlegiből hiányoznak: egy közösségi teret, ahol összejöhetnek az idősek, kártyázhatnak stb. Amikor beköltöznek ide, van olyan aki felszámolja az otthonát és az ingóságait szeretné valahová elhelyezni. A jelenlegi épületben ilyen célra tárolási lehetőség nincs. Ezt is  szeretnénk az új épületben kialakítani. Tehát elképzelések, feladatok a következők: Europ-Med várólista csökkentés, az már távlati elképzelés, hogy az Europ-Med-et bővítsük, mert a bővítés nagyon sok pénzbe kerülne, de ezt majd az utódom megoldja, illetve idős otthon bővítése. Ezt tartom a két legfontosabb dolognak.

 

 5.) Kérjük mondja el, hogy melyik volt a legkomolyabb megkeresés a választókerületéből amivel foglalkoznia kell, és melyik volt a legérdekesebb. 

“Ehhez szeretnék ismertetni egy levelet. Talán az előző témához tartozik, néha kell az elismerés, a biztatás  bármelyik bizottságban tevékenykedő képviselőnek. Ha valami jól sikerül,  jól megy, azt el kellene ismerni, hogy ezek az emberek ne veszítsék kedvüket.

Számtalan példát tudnék mondani erre.  Nekem  egy dolog nagyon jól esett. Ez egy köszönőlevél volt. A szociális területről érkezett. Minden évben támogatást adunk időseknek karácsony előtt. Egy idős hölgy kért támogatást a szociális bizottságtól, méltányosságból. A bizottság a támogatást megszavazta. Kis idő múlva a hölgytől levelet kaptam, illetve kapott a bizottság, amelyben megköszöni ezt a támogatást:

‘Tisztelt elnök úr! Ma kaptam meg a támogatást. Nagyon szépen köszönöm Önnek is és az egész bizottság minden tagjának. Nem tudom mi lett volna nélküle. Még egyszer köszönöm, és isten áldását kérem valamennyiük további munkájára!’

Bár az  eset az elmúlt karácsonyi támogatás intézése idején történt, őrzöm ezt a levelet. Sajnos sokkal lényegesebb ügyekben nem kapunk lelki támogatást, hogy fiúk, ezt jól csináltátok. Egy bizonyíték: a Hegyalja utca, csatornaépítés, útépítés. Én is bokáig tapostam a sarat régebben, amikor arra jártam. Most meg lehet nézni, szép aszfaltos út épült ott. Az útépítéskor, az útépítésen dolgozó egyik gép, egy használt kapu oldalát kis mértékben megrongálta. A tulajdonos kifogásolta a munka menetét és követelte hogy a kaput a kivitelező javítsa ki. A kivitelező a kaput kijavította. Ezután a tulajdonos azzal a panasszal állt elő, hogy a háza fala megrepedt az útépítés következtében és intézkedjek. Azt mondtam a hölgynek, nem tudom támogatni panaszában. A hölgy azóta neheztel rám. 
Az ember a lelkét kiteszi azért, hogy megépüljön az út, csatorna legyen, ami a kulturált élethez szükséges. Megoldjuk. Több mint negyed milliárd forintjába került az önkormányzatnak ez az útépítés.. Nem volt egyszerű ezt kiharcolni. Nagyon nehéz volt, hogy ennek az egy utcának az önkormányzat több mint negyed milliárd forintot adjon. Persze volt, aki örült ennek. De hát vannak ilyen negatív hangok is.”

 

+1 válasz, amelynek témáját a képviselő határozza meg

Alsószállás

“Budaörsön van egy egyesület, amelyik gondozza a városnak ezt a részét. 

Ez a civil szervezet az Alsószállás Fejlesztési Egyesület. Céljuk, hogy egy kulturált környezetet alakítsanak ki. Szélesíteni kellene az utakat, közművekkel jó lenne ellátni ezt a területet. A szabályozási terv itt is hamarosan el fog készülni.

Nemrég történt egy példa nélküli eset:  ezen a területen egy fontos, lényeges helyen lévő ingatlan tulajdonosa felajánlotta ingatlanát megvételre az önkormányzatnak. Ez az egyesület csökkentette a tulajdonos által kért árat és felajánlotta, hogy amennyiben az önkormányzat megvásárolja az ingatlant, abban az esetben az ingatlan vásárlási árának a felét megtéríti az önkormányzatnak. Ez mellett szeretné, ha közterület lenne ez a terület. Én még nem hallottam olyan esetről amikor egy civil szervezet milliókat ajánl fel az önkormányzatnak csak azért, hogy a közösség érdekében valami történjen. Ez egy pozitív dolog az én szememben. Sokan arról beszélnek, hogy itt majd megindul a tömeges lakásépítés, de ez egyáltalán nem igaz.”

 

Köszönjük Szabó Károlynak,  hogy ellátogatott a Budaörsi Infó szerkesztőségébe és válaszolt kérdéseinkre!

 

szabo_karoly

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.