Mia Grace a brit uralkodó legifjabb dédunokájának neve

Mia Grace Tindall a brit uralkodó legifjabb, negyedik dédunokájának neve.

 

A hírt az édesapa, Mike Tindall, az angol rögbiválogatott egykori kapitánya hozta nyilvánosságra csütörtök délután, twitterüzenet formájában. “Mindenkinek, aki érdeklődött, hogy mi a kislányunk neve: nos, Mia Grace Tindall” – áll a tömör üzenetben.

A Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia – múlt pénteken jelentette be, hogy Zara Phillips, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája, Mike Tindall hitvese egészséges leánygyermeknek adott életet. Az újszülött – egyelőre – a 16. helyen áll a trónöröklési sorrendben, vagyis nem valószínű, hogy az Egyesült Királyságnak az ő személyében valaha is lesz Mia Grace nevű királynője.

A kislány ráadásul még hátrább is kerülhet a trónutódlási sorban, ha Vilmos hercegnek – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fiának – és feleségének, Katalin hercegnőnek újabb gyermeke születik. Az ő első gyermekük, György herceg tavaly júliusban érkezett, és születése pillanatában – Vilmos és Károly mögött – a harmadik helyre került a trónutódlási sorban, saját nagybátyját, Harry herceget, Vilmos öccsét is eggyel hátrébb, a negyedik helyre szorítva.

Mia Grace szülei azonban nem is törekszenek arra, hogy gyermekük fején lássák a brit koronát. Jóllehet a 33 éves kismama is a királynő egyenes ági leszármazottja, és hivatalosan szerepel a trónutódlási sorban – édesanyja, Anna hercegnő az uralkodó egyetlen leánygyermeke -, Zara Phillipsnek azonban nincs semmilyen királyi titulusa, ilyesmire kifejezetten nem is tart igényt, és mindent elkövet annak érdekében, hogy hétköznapi életet élhessen.

Ezt markánsan tükrözi – a név nyilvánosságra hozatalának meglehetősen hétköznapi módja mellett – az újszülött gyermek elnevezése is. Az, hogy a kislánynak van tisztes polgári családneve – édesapja után Tindall -, önmagában kiemeli, hogy királyi felmenői ellenére közrendi brit állampolgárnak minősül.

Vilmos és Katalin elsőszülöttje, György herceg – a majdani király – születési anyakönyvi kivonatában az Ő Királyi Fensége György Sándor Lajos, Cambridge hercege – His Royal Highness Prince George Alexander Louis of Cambridge – név szerepel. Az édesanya nevét feltüntető sorban is csak a Katalin Erzsébet, Ő Királyi Fensége Cambridge hercegnője megjelölés olvasható, nem írták be Vilmos polgári származású, Catherine Elizabeth Middleton néven felnevelkedett hitvesének leánykori vezetéknevét sem, amely a Vilmossal kötött frigy pillanatában gyakorlatilag “megszűnt”.

Zara Phillips és férje hivatalos megszólítása ugyanakkor Mr. és Mrs. Tindall, újszülött kislányuké Miss Tindall, ráadásul a világbajnok és olimpiai ezüstérmes díjugrató mama a nemzetközi sportrendezvényeken továbbra is leánykori nevén indul.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.