Táncház Budaörsön 2014-ben is – Tartalmas szórakozás, mozgásba hoz és játszva tanít

A galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!
Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet!

(Budaörs – 2014. január 23., Budaörsi Infó) Budaörsön 2003-óta van lehetőségük a helyieknek néptáncolni a Jókai Mór Művelődési Központban. Szeptembertől decemberig és januártól májusig, egy hagyományőrző programcsokorral együtt, havonta egyszer, kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozási lehetőséget biztosít.

Az érdeklődőket Tündik Tamás okleveles néptánc oktató, segítője Bodnár Marika, szintén okleveles néptánc oktató és óvodapedagógus, és Simon Kati táncművész tanítja meg a néptánc fortélyaira.

A táncház lényege, hogy a néphagyományokat, főleg néptáncot kötetlenül, az utcáról is bármikor bejőve lehessen megtanulni, szórakozva, együtt más fiatalokkal, tehát nem együttes csoportba járásról van szó.

A talpalávalót a táncházak alkalmával a Csobán Zenekar biztosítja, de sokszor vendégzenekarok is muzsikáltak (Mező Zenekar, Üsztürü Zenekar, Sültü Zenekar, Karakas Zoltán, stb.).

A táncházas programok természetesen nem csak táncra hívják az érdeklődőket, hanem megismertetik a népi hagyományokat is.

Vannak gyerekfoglalkozások, kézműves műhely, játékok, énekek és táncok tanítása, valamint felnőtt táncház is.

A kézműves műhely vezetője Tankó Anna, aki Hauser- és NESZ-díjas népi iparművész. Táncházaikban nincs belépődíj, családok és fiatalok is járnak. Egy-egy alkalommal 100-150 fő szokott részt venni ezeken a programokon.

tanchaz2

Tündik Tamást az elmúlt év eseményeiről és a táncház jövőbeli terveiről kérdeztük.

„A táncházunk Táncházként és kézműves műhelyként indult, de néhány év után a felnőtt korosztállyal is kibővítettük. Minden programunk egy-egy jeles naphoz kapcsolódik. Az elmúlt évben négy alkalommal vehettek részt a helyiek a programjainkon. Szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben.

A szeptemberi táncház vásári hangulatot idézett, Mihály napja alkalmából tartottuk szeptember 21-én. Októberben 15-én Dömötör napján, a juhászok ünnepén tartottuk.

November 10-én a Márton nap köré csoportosultak a programjaink. A Márton napi vigasság és lámpás felvonulás sok érdeklődött vonzott. Ekkor 200-300 résztvevője volt a programjainknak. Itt volt tollfosztás, ételnyújtás, libás, érdekes körjátékok. December 3-án Adventi táncházat tartottunk, már készülve a karácsonyra.

A következő évünk is ilyen sokszínűnek ígérkezik. A mi tematikánkat az évkörös ünnepekhez igazítjuk, így a  januári újévköszöntő táncházunk január 28-án lesz, ahová mindenkit sok szeretettel várunk. Mivel benne vagyunk a farsangi időszakbakban, ezért érintjük ezt a témát is. Megemlékezünk a Vince napról, a borászok ünnepéről. A gyerekek kipróbálhatják a lopót, de persze csak vízzel. Ez mellett a fonók világával ismerkednek Tankó Anna segítségével.

Február 20-án  lesz a következő táncházunk, amikor már készülünk a farsanggal Tankó Annával,  farsangi maszkokat készítünk majd.

Március 4-én lesz az utolsó farsangi táncházunk, ami mindig farsang farkára esik.

Április majd a Húsvéti előkészületről szól, májusban pünkösdi táncház lesz, júniusban pedig a Szentiván-napi szokásokat elevenítjük fel.

Mozgalmas év elé nézünk.”

gyepuk_nepe_kiallitas4

Tündik Tamás

 

Az elmúlt 11 évben melyik programjuk volt a legemlékezetesebb?

„2003 decemberében sikerült meghívni Moldvából hagyományőrző énekes asszonyokat és zenészeket. 10-en érkeztek hozzánk, és rajtuk kívül még volt 300 vendégünk, akik kíváncsiak voltak rájuk. Ez volt az egyik legemlékezetesebb és legsikeresebb táncházunk.  Kiemelném még a tavalyi Márton-napi táncházat, amit szintén 300 fővel sikerült megrendezni.”

Ön szerint mi a legjobb a táncházakban? Mi az oka, annak, hogy ilyen sokan látogatják a programjaikat?

“Először is a tánc egy örömforrás. Ha a felnőtteket nézzük, akkor ez nekik egy jó ismerkedési lehetőség, ami a hagyományokon alapul, és energiát biztosít, energiát ad. Ezen kívül sok mindent fejleszt. Mozgásba hoz és művészeti élményt is ad. A gyerekeknek lehetőséget biztosít a játszva tanulásra. Mindenkinek csak ajánlani tudom!”

tancosok4

 

A 2014-es évben is eredményes működést kívánunk!

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.