Budaörs jár a “legjobban” – Tízmilliárdos adósságtól szabadulnak meg Buda környéki települések

A tizenhét Buda környéki település összesen 11 milliárd 246 millió forintnyi adósságát engedi el az állam a konszolidáció két ütemében – közölte Csenger-Zalán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán Budaörsön, sajtótájékoztatón.

 

    A Zsámbék polgármesteri posztját is betöltő politikus, valamint a tájékoztatón részt vevő biatorbágyi, budakeszi, pátyi és piliscsabai polgármester egyetértett abban, hogy az adósságuktól február végéig teljes mértékben “megszabadított” önkormányzatok a kormányzati intézkedésnek köszönhetően végre “levegőhöz” juthatnak. Az eddig törlesztőrészletre fordított összegeket mindannyian fejlesztésekre, vállalkozásösztönzésre kívánják fordítani.

    Csenger-Zalán Zsolt elmondta, az elmúlt napokban az érintett 2-es számú választókerület valamennyi önkormányzata döntött az adósságkonszolidáció második üteméről, így a jövő hónap végéig “formálisan” is megtörténik a 17 település adósságának átvétele.

    A tavalyi és az idei adósságátvállalásnak köszönhetően a Buda környéki települések közül a térség legnagyobb, körülbelül 27 ezer lakosú városa, Budaörs jár a “legjobban” – emelte ki a fideszes politikus. A település 6,4 milliárd forintnyi adósságából tavaly 2,7 milliárdot engedtek el, most pedig a “maradék” 3,7 milliárdos tartozásától is megszabadul az egyébként igen jó helyzetben lévő város, ahol 2013-ban egyedülálló mértékben, 6 százalékkal nőtt az iparűzési adóbevétel – húzta alá a képviselő. 

    Felsorolása szerint a választókerületéhez tartozó települések közül Páty bő 1 milliárd, Biatorbágy körülbelül 850 millió, Budakeszi 584 millió, Solymár közel 500 millió, Nagykovácsi 345 millió, Piliscsaba több mint 270 millió forint adósságától szabadul meg összesen a második ütem végére. 

    “Saját” települése, a bő 5 ezer lelkes Zsámbék esetében a felelős és takarékos gazdálkodás révén keletkezett mindössze 55 milliós adósságteherből 42 milliót már tavaly átvállalt az állam, a fennmaradó résztől pedig most február végéig mentesítik a várost – mondta Csenger-Zalán Zsolt.

    Példaként hozta fel, hogy az 5 ezernél kevesebb lakosú, szintén e térséghez tartozó Telki 408 millió forintos adósságát már tavaly, “egy körben” elengedték hasonlóan Perbál 179 milliós tartozásához.

   Az eseményen részt vevő polgármesterek elmondták, hogy felszabaduló pénzeszközeiket például iskolafejlesztésre, egyes uniós beruházások önrészének biztosítására, illetve vállalkozások támogatására fordítják majd.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.