Évértékelő – Császárné Kollár Tímea: sokkal jobban oda kell figyelni a lakók igényeire

(Budaörs – 2014. január. 21, Budaörsi Infó) Évértékelő interjúra kértük fel a képviselő-testület minden tagját december hónapban. Videós és nyomtatott formában is megtekinthetik, hogy miként értékelték eddigi munkájukat, és hogy melyek azok a feladatok, amelyek véleményük szerint még megoldásra várnak Budaörsön. Császárné Kollár Tímea  a Jobbik Magyarországért mozgalom listájáról jutott be a Budaörsi Önkormányzatba. Sorozatunk ezen cikkében az ő válaszait olvashatják. Minden megkérdezett számára azonos kérdéseket tettünk fel, a válaszokat szó szerint közöljük. 

 

 

1.) Kérjük mutatkozzon be, és röviden mutassa be választókerületét is. 

„Konkrétan választó kerületem nincsen, mert én a Jobbik Magyarországért mozgalom listájáról jutottam be a Budaörsi Önkormányzatba, úgyhogy választókörzeti alapon semmi nem tartozik hozzám, de mégis minden.

 15 főből áll a Budaörsi Képviselő testület, abból a Jobbik Magyarországért Mozgalom egy tagot – engem – tudott a választók akaratából delegálni, amit utólag is köszönünk nekik, valamint két külsős bizottsági tagunk is dolgozik különböző bizottságokban.”

 

2.) Kérem értékelje a hamarosan lejáró választási ciklusban végzett munkáját. Mondja el, hogy mit sikerült megvalósítani és mit nem a terveiből.

„Nagyon sok dolgot szerettünk volna elérni, nyilván ezt testületi többség hiányában nehéz végrehajtani, de kitűztünk néhány konkrét célt.  

Úgy érzem és remélem a választók is ezt érzik, hogy annyit mindenképpen sikerült elérnünk, amire lehetőségünk volt ilyen kis létszámmal is a testületben.

Az egyik terület, amit a zászlónkra tűztünk – már évekkel ezelőtt is, amikor az önkormányzati kampányt lefolytattuk 2010-ben – az a környezetvédelem, természetvédelem témaköre volt.

Nagyon fontosnak tartottuk, és természetesen most is nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél többet megtudjunk óvni azokból területekből, értékekből, a védett állatok, növények tekintetében is, amelyek még Budaörsön fellelhetőek.

A hivatalban eddig még nem volt külön természet- és környezetvédelmi csoport, a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos feladatköröket a magas és mély építési csoportok látták el vegyesen. A képviselő-testülethez és a város jegyzőjéhez fordultunk azzal az igénnyel, hogy legyen egy ilyen csoport, kerüljön kialakításra a hivatal rendszerén belül, akik kimondottan ezzel foglalkoznak.

Ez  megtörtént és ez a csoport fel fog állni. A pályázatot is kiírták már a csoportvezetői tisztségére, úgyhogy ennek nagyon örülünk.

Egy másik fontos terület javításának az ügye az elmúlt hetekben záródott le – úgyhogy nagyon nem is tudtam volna eddig nyilatkozni róla, így nagyon örülök ennek az évértékelőnek –, amivel évek óta küzdünk, harcolunk, és ez a közbiztonság.

Nem azt mondjuk, hogy a közbiztonság országos összehasonlításban a mi városunkban rossz, de saját magunkhoz, és a mi érzetünkhöz képest érezhetően romlik.

Nyilván egy jó színvonalról való süllyedést jobban megéreznek az emberek, mintha amúgy sem lett volna tökéletes. Természetesen tökéletes közbiztonság nincsen.

Ebben amit tudtunk tenni az az, hogy a tavalyi évre mi 5 millió forintot kértünk a költségvetésből elkülöníteni közbiztonsági céltartalékra, ami tavaly egyébként a közterület felügyeleti csoport munkatársainak túlóráit, egyéb juttatásait biztosította az év utolsó harmadában.

Idén 20 millió forintot kértem ugyanilyen célra, ezt a testület a költségvetés elfogadásakor az év elején támogatta. Nagyon jó helyre került ez az összeg.

Térfigyelő kamerák, amiket nagyon vár a város, az  ezek felállításához, ezek működtetéséhez kapcsolatos tevékenységek, eszközbeszerzések lesznek ebből a pénzből megvalósítva.

Úgy gondoljuk, hogy Budaörs közbiztonsága két kérdéskörre bontható tulajdonképpen. Az egyik az, hogy külön kell választani a város közbiztonságát, és külön kell választani a minket körülölelő bevásárlóközpontok, multi cégek területét. Ugyanis az előbbi az életünk olyan közege, ahol közbiztonság érzete a legfontosabb a lakók számára, az utóbbi pedig a vagyon elleni bűncselekmények legfőbb színtere.

Sajnos a rendőrség akármennyire is szeretné érzetünket javítani, nagy erőket kell, hogy az utóbbira csoportosítson, és így kevesebb rendőr jut a tereknek, az utcáknak a védelmére, vagy prevenciós jelenlétre a rendőrség részéről.

Ezért a súlyozott pontokon, a Clementis utcában, a Templom téren, a lakótelepi buszvégállomáson, stb. a térfigyelő kamerák meggyőződésünk szerint nagyon hasznosak lesznek.  Azokon a gócpontokon fogják az eseményeket rögzíteni, ahol a legtöbb problémát észlelték a lakók.

Végül, ami ismét az elmúlt hetekben érett valósággá: évek óta dolgozunk raja, és különböző előterjesztéseket adtunk be ebben a témában.

Ez a Trianon emlékműnek a felállítása és elkészítése, pályázati kiírása, stb. Rengeteg munka volt mögötte. Nagyon szeretnénk, és nem csak a Jobbik Magyarországért Mozgalom szimpatizánsai, szerencsére, hanem rengeteg nemzetben gondolkodó budaörsi honfitársunk gondolja azt pártállástól függetlenül, hogy a mi városunknak is legyen egy Trianon emlékműve.

Az emlékmű már kész van. Át is vettük már, a hivatal és az önkormányzat átvette az alkotótól. A felállításra még várni kell a jövő évig, de kész van, gyönyörű, kettős keresztet ábrázol. Tóth Dávid szobrászművész alkotása, aki a kiírt pályázaton nyert.

A Templom téren 2014-ben felállításra kerül majd, de most már úgy mondhatom, hogy a szobor kész van, már csak az utolsó fázis, a felavatás, felszentelés hiányzik, és nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült ide eljutnunk.

Amit mi nagyon szerettünk volna még, és ebben is sikerült előrelépni, ez a magyar nemzeti kultúrának az ápolása, és az ehhez kapcsolódó rendezvények, konferenciák megrendezése.

A tavalyi évben sikerült egy nagyon sikeres kétnapos tudományos konferenciát, a Czuczor–Fogarasi emlékkonferenciát megrendezni a városban. Az idén is rendeztünk konferenciát, ez kisebb volumenű volt, Szentkatolnai Bálint Gábor életéről és munkásságáról tartottuk meg, neves előadókkal.

Igyekeztünk minden olyan kezdeményezést felkarolni idén is, és a tavalyi évben is, mint például a Gyepük Népe Alapítványnak a kiváló programjai: népdalverseny és néptáncoktatás, stb. A jövő évben Kárpát-hazai tánccsoportokat szeretnénk, ha Budaörs város vendégül láthatna egy néptánc-seregszemle és táncház találkozó erejéig.

Úgy gondoljuk, hogy nem lehetünk elégedetlenek.

Mint említettem a 15-ből egy emberrel vagyunk képviseltetve a képviselő-testületben, és én azt gondolom, hogy amit mi megtudtunk tenni és ami rajtunk múlt, azt megtettük. Természetesen továbbra is várjuk a városlakóktól azokat az észrevételeket, amikben a továbbiakban segíteni tudunk.

Amit nem sikerült megvalósítanunk, azt azért nem, mert olyan döntésmechanizmus vagy forrás kellett volna hozzá vagy olyan háttérbázis, amire per pillanat többséggel nem rendelkező önkormányzati szereplőként nem volt lehetőségünk.

Egyrészt a realitás talaján igyekeztünk a programunkat annak idején összeállítani, tehát mi az, ami tényleg megvalósítható, illetve menetközben is úgy alakítottuk, hogy próbáltuk jobban vinni azokat az ügyeket, ahol látható volt, hogy van esély sikert is elérni.

Van még a tarsolyunkban rengeteg ötlet, és van még hátra majdnem egy év az önkormányzati munkából, tehát mi mindennel szépen sorban, ahogy jön, próbálunk  dolgozni, haladni, és eredményeket elérni, hogy elégedettek legyenek a választóink az ottlétünkkel.”

 

  3.) Indul e  következő választásokon? Ha igen, milyen tervei és elképzelései vannak?

„Indulok a következő választásokon. 2014-ben három különböző választás lesz Magyarországon, az országgyűlési képviselő választás, a Európai Parlamenti választás és október környékén az őszi helyhatósági választások.

Azt én már közlemény formájában a médiával is tudattam, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőjelöltje az országgyűlési választásokon Pest megye 2-es számú választókerületében jómagam leszek. Úgyhogy azon a választáson már biztos indulok.

EP választáson nyilván nem, de az is egy kampány lesz, amiben minden egyes helyi szervezetnek, így nekünk is meglesz a maga munkája. Így a munka révén abban is részt veszünk, valamint a következő helyhatósági választásokon valószínűleg elindulok, amennyiben az élet is úgy hozza, de nem csak én, hanem társaim is, meg fogjuk méretni magunkat ugyanúgy, ahogy 2010-ben is tettük.

 Tervek és elképzelések 

Tervünk tovább vinni az ügyeket, amikről az előbb beszéltünk. Egyrészt a közbiztonság, a magyar nemzeti kultúra erősítése és támogatása. A Trianon emlékmű ügye reméljük, hogy addigra már nyugvópontra kerül, és akkor ott már csak a virágokat kell majd locsolgatni és ültetni, megemlékezéseket tartani és gyönyörködni benne.

Amit a továbbiakban is szeretnénk a vállunkon vinni, az többek között a környezetvédelmi, természetvédelmi kérdések.

A másik ügy, amihez erősebb és határozottabb jelenlétre van szükség a képviselő-testületben, az a munkavállalói érdekvédelem. Ami nem teljesen helyhez kötött, de valamilyen szinten mégis az. Azt tudjuk, hogy a budaörsi munkanélküliségi ráta nem túl magas az országos összehasonlításhoz képest. Mégis az emberek döntő többsége a munkavállalással kapcsolatos problémáit érzi az egyik legsúlyosabbnak. Akinek nincs munkája az azt, hogy legyen, akinek van munkája, ott a következő kérdés az, hogy a végzettségének, a szakmai felkészültségének megfelelő munkát végez-e vagy pedig a jóval alacsonyabb színtűt kénytelen elvégezni, mert nincsen más lehetősége.

Akinek van munkája, mennyire kiszolgáltatott a munkavégzésében. Ha beteg például, ha gyesre menne, gyerekeket szülne, akkor biztosított-e az, hogy visszatérjen a munkájába amikor meggyógyul, vagy amikor a gyerekek elérik az óvodás kort. Megfelelő-e a bérezésük azért a munkáért amit elvégeznek, egyéb munkáltatói juttatásokat kapna- e.

Ez mind-mind olyan kérdés, ami tényleg sokkal tágabb, de azt gondolom, hogy ezekben nagyon komoly lépésekre van szükség, a munkavállalóknak a biztonságát meg kell teremteni, illetve tovább javítani a munkanélküliségi rátát.

Ez elszigetelten, mint egy-egy körzet önkormányzati képviselője szinte lehetetlen vállalkozás. Egy erősebb testületi többséggel már lehet lépéseket tenni, hogy a település próbáljon meg ezekből a problémákból helyben megoldani néhányat. Természetesen a legnagyobb alap erre az lenne, ha a kormányzat az országgyűlési választások után úgy áll fel, hogy ezt kormányzati segítséggel lehetne megtenni és ez egy összakarat lenne, hogy a munkavállalókon ilyen formán segítsen a politika.”

 

 4.) Ön szerint melyek a legsürgetőbb aktuális feladatok, amelyek most a város és a választókerülete előtt állnak?

„Budaörs szerencsére nincs rossz helyzetben, ami viszont Magyarország legtöbb településének problémát okoz az az oktatási rendszer normális színvonala, az egészségügy színvonala, óvodák színvonala, orvosi és szociális ellátás, stb.

Budaörsön ezek nem rosszak, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet fejleszteni. Mondok egy példát: az Egészségházban a sorbanállás kérdése, a telefonok felvétele a helyi dolgozók részéről, hogy időpontokat lehessen kérni.

Úgy gondolom, hogy ezeket mindenképp fejleszteni kell. Az óvodák tekintetében most lesz előrelépés, mert a gyermekszám várhatóan növekszik a három éves óvodai kezdő életkort tekintve. Itt arra gondolok, hogy a törvény lehetőséget fog nyújtani arra, hogy a szülő három éves kortól beírathassa az óvodába a gyermekét, akinek a felvétele eddig csak 5 éves kortól bírt kötelező jelleggel.

Helyhiány lépett fel, de most két óvodának a felújításával, bővítésével, építésével kapcsolatban jobb lesz a helyzet, ez is folyamatban van.

A közbiztonságot már említettem és ott tényleg lépéseket kell tenni, és ehhez egyébként a hajléktalan-kérdés is szorosan hozzákapcsolódik. Fontos, hogy ‘ne szaladjon el a ló, aki után futni kell’, hogy próbáljuk azt a lovat bent tartani az istállóban, és akkor rend lesz.

A közbiztonság mellett még a munkavállalók érdekvédelmét én nagyon fontosnak tartom, erről már volt szó. Ha az embereknek van tisztességes munkájuk és ebből tisztességesen meg tudnak élni, és létbiztonságuk van, akkor ez kihatással van az egész közösség életére.

A létbiztonság az, ami lehetővé teszi, hogy normálisan tudja valaki fizetni a rezsiköltséget stb.  A szociális hálónak pedig el kell bírnia azt a terhet tulajdonképpen, amit a szociálisan rászorultak támogatása jelent. Minél több embernek legyen munkája, minél tisztesebb megélhetés között dolgozhassanak, ha már egy olyan környéken élünk, ahová a külföldi működő tőke és a magyar tőke is áramlik.

Magának a lakosság életszínvonalának a minőségét kellene biztosítani. Természetesen vannak útfelújítások, építkezések. Például várható a város határában a benzinkútnál körforgalom létesítése, mert ott elég tetemes dugók tudnak kialakulni, a 11-dik kerületi lakópark építése miatt.

Én úgy látom, hogy sok ügy folyamatban van, de mindenhol javítani, fejleszteni kell, és sokkal jobban oda kell figyelni a lakóknak az igényeire.”

 

 5.) Kérjük mondja el, hogy melyik volt a legkomolyabb megkeresés a választókerületéből amivel foglalkoznia kell, és melyik volt a legérdekesebb. 

„A Jobbik Magyarországért Mozgalomnak 2010-ig képviselője nem volt a testületben, ezért minden olyan honfitársunk, aki úgy érezte, hogy ő nem a megfelelő választ kapta a hivatal részéről, rendre megkerestek minket, mint újakat, hogy mi a meglátásunk.

Ez volt a legérdekesebb, hogy mintegy ráerősítés szintjén kerestek meg engem a szociális ügyekkel kapcsolatban nagyon-nagyon sokan, hogy jól válaszolt-e a hivatal, valóban így van-e törvényileg, amilyen választ ők kaptak, nincs-e más lehetőség, mi a helyzet az önkormányzati lakásokkal Budaörsön, stb.

A nem fizetőket, óriási adósságot felhalmozókat mikor, vagy hogyan tudja a hivatal kezelni. Amennyiben el kell menniük, akkor hová kell menniük.  Van-e lehetőség piaci alapon önkormányzati lakásoknak a bérlésére.

Ezek azok a témák, amivel kapcsolatban a legsűrűbben kerestek meg. Azt tartottam érdekesnek, hogy sokszor nem a konkrét problémának az elintézését kérték, hanem a mi véleményünket kérdezték meg azzal kapcsolatban, hogy amit ők kaptak válasznak, hogy az megállja-e a helyét.”

 

+1 válasz, amelynek témáját a képviselő határozza meg

„Az ember, amikor eldönti, hogy önkormányzati képviselő választáson elindul és utána az a megtiszteltetés éri, hogy a szavazók meggondolásából be is jut, akkor a leges legfontosabb dolog, az ami eszébe jut, hogy mit tudok én itt csinálni. Mit tudok csinálni négy éven keresztül, egyáltalán tudok-e valamit csinálni.

Az én számomra és a párttársaim számára is az volt a priortiás, hogy hogyan tudnánk élhetőbbé tenni ezt a települést. Ez a település évtizedeken keresztül igen jó anyagi körülmények között volt, ezt mindenki tudja. Nagyon sok mindenre jutott, más dologra nem jutott, de a lehetőségei jók voltak.

Mégis úgy éreztük ittlakókként, hogy nem egy élhető város már, az ami lett belőle. Nyilván aki az utóbbi években költözött ide, az nem igazán tudja, de aki itt volt gyermek hosszú évtizedekkel ezelőtt, itt töltötte életének nagy részét, bennünk van egy ilyen hiányérzet.

Nagyon sok dolog nem volt Budaörsön 20-30 éve, nem volt olyan szép, nem volt olyan jó, nem volt annyira jól megcsinálva. Mégis az egész olyan életszerűbb volt. Voltak zöld területek, elsétáltunk a hegyre, fociztunk egy utcában, mert a kutya nem ütött el, nem járt arra senki.

Volt benne egy ilyen életszerűség, élhetőség. Amikor azt mondjuk, hogy kisváros… Mi az a kisváros nekünk? A kisváros az, ahol élni tudunk és szeretünk. Nekünk ez elhatározás volt, hogy valamit ebből egy kicsit helyre kellene hozni. Hogy ne csak egy ilyen félig alvó város legyen, hogy Budapestről, ahol dolgoznak, onnan hazajönnek ide, de csak aludni. Hogy legyen egy közössége, és ‘élhetősége’ ennek a városnak. Hogy lehessen szeretni itt élni. Ha pici kis dolgokkal is hozzá tudunk járulni, vagy a jövőben hozzá fogunk járulni, akkor már nagyon örülünk, és úgy gondoljuk, hogy már érdemes volt nekikezdeni. Az élhetőség és a szerethetőség az, amit elvárhatunk Budaörstől, és amiért dolgozni szeretnénk.

A közlekedést fontos lenne javítani. Nagyon-nagyon le kellene szabályozni azt, hogy az átmenő forgalom hogyan érinti Budaörsöt, olyan alternatív terveket kell kidolgozni, hogy ne minden autó menjen át Budaörsön, akik egyébként tőlünk nyugatabbra elhelyezkedő településekről a tőlünk keletebbre helyezkedő településekre óhajtanak eljutni. Ezen kívül a parkolás kérdésének teljes újra- és átgondolására van szükség. Mert nagyon rossz érzése van az embernek, amikor a saját lakhelyéről elindul, és utána köröz hosszú perceken keresztül, mert a saját lakhelyén a saját gyermekét a saját iskolájában nem tudja bevinni, mert nem tud beparkolni.

Nyilván fel kell mérni, hogy mennyi az az autó, aki úgy parkol, hogy egyébként nem budaörsi, nem helyi, csak ide jár dolgozni, ide jár bevásárolni, ide jár bankba a ‘bank utcába’ a főutcán, ahol szinte minden bank megtalálható. Ezekkel az intézkedésekkel az élhetőséget lehet például javítani. Ez egy nagyon komoly átgondolt munka lenne, vannak is rá már kezdeményezések, de igazából áttörést még nem sikerült vele elérni. Nem nekünk, hanem az egész önkormányzatnak vagy a hivatalnak sem, mert ha áttörés lenne, akkor azt már érzékelnék a lakók, és ugye nem érzékelték, tehát nyilván nincs.

Úgy gondolom, hogy a közlekedésnek és a parkolási rendnek, az egész hasonló témakörnek az átgondolásával lehetne a lakók komfortérzetét rövid távon a leginkább javítani.”

 

Köszönjük, Császárné Kollár Tímeának,  hogy ellátogatott a Budaörsi Infó szerkesztőségébe és válaszolt kérdéseinkre!

 csaszarne_kollar_timea

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.