Elhunyt Szucsitra Szen, az indiaiak Greta Garbója

Nyolcvankét éves korában elhunyt Szucsitra Szen legendás indiai színésznő, akit hazája Greta Garbójaként emlegettek.

 

A filmcsillag decemberben került kórházba mellkasi fertőzéssel, és pénteken halt meg az északkelet-indiai Nyugat-Bengál állam fővárosában, Kalkuttában.

A színésznő a bengáli mozi legendás alakja volt, több mint 60 bollywoodi produkcióban szerepelt főhősként, köztük a Devdas (1955) és az Aandhi (Vihar, 1975) című filmekben. A filmezés befejezése után rendkívül zárkózott életet élt, ezért India Greta Garbójaként emlegették.

Szen és Uttam Kumar bengáli filmsztár annak idején népszerű párost alkotott a képernyőn, több mint két évtizeden keresztül szórakoztatták a bengáli mozik közönségét.

“Az indiai mozi egyik legnépszerűbb és legmaradandóbb emlékű párosának egyik tagjaként Szucsitra Szen oly módon fogalmazta újra a sztárság fogalmát, amire csak néhány színész volt képes” – idézte a BBC Szaibal Csatterdzsi filmkritikust. Szen és Kumar több mint két évtizeden át uralta a bengáli filmeket, és visszavonulása a rivaldafénytől csak még vonzóbbá tette a színésznőt.

Szucsitra Szent egy 1953-as vígjátékban láthatta először a közönség, és a színésznő ebben a produkcióban játszott először együtt Kumarral. Egyik legjobb munkájaként tartják számon alakítását a Díp Dzsvele Dzsaai (Meggyújtani egy lámpást) című 1959-es filmben: ebben Szen egy ápolónőt játszik, akit egy pszichiáter felbérel, hogy alakítson ki intim kapcsolatot a férfi páciensekkel.

A színésznő 1978-ban, Pronoj pasa című filmjének bukása után búcsút intett a filmeknek, remeteszerűen élt, állítólag a saját családtagjain kívül senkivel sem volt hajlandó találkozni. 2005-ben még egy életműdíjat is elutasított, hogy ne kelljen kamerák előtt mutatkoznia. Az elmúlt három évtizedben egyáltalán nem került a nyilvánosság elé, és fénykép sem készült róla – írta a BBC.

Ő volt az első indiai színésznő, aki nemzetközi díjat nyert: az 1963-as moszkvai nemzetközi filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó elismeréssel jutalmazták alakítását a Szaptapadi (A hét lépés) című filmben.
Lánya és két lányunokája is színésznő lett.
(http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-25648140)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.