Hollande a nyilvánosság előtt lesz kénytelen a magánéletét tisztázni

Egyre nagyobb a politikai nyomás Francois Hollande francia államfőn, hogy mielőbb tisztázza magánéleti helyzetét, miután egy bulvárlap megírta: viszonya van egy színésznővel, s emiatt a hivatalos élettársa kórházba került.

 

A Closer című francia magazin pénteki számában leplezte le, hogy az 59 esztendős Hollande titokban találkozgat a 41 éves Julie Gayet színésznővel. A köztársasági elnök közleményben nehezményezte, hogy a lap “megsértette a magánélethez fűződő jogát, amely őt minden más állampolgárhoz hasonlóan megilleti”, de a cikkben írtakat nem cáfolta. A nyilvánosság előtt azóta viszont nem jelent meg.
A Le Parisien című fővárosi lap hétfőn azt írta, hogy Valérie Trierweiler újságíró – akivel közel tíz éve él együtt Hollande-dal és több hivatalos útjára is elkísérte az államfőt – csütörtök este, néhány perccel a botrány kirobbanása előtt magától az elnöktől tudta meg, hogy szeretője van. “Az államfő néhány szóban elismerte, hogy viszonya van Julie Gayet színésznővel, és hogy azt a bulvárlap még aznap este az interneten le fogja leplezni. Semmit nem tagadott” – értesült a lap, amely úgy tudja, hogy az elnöki pár néhány nap gondolkodási időt adott magának, mielőtt a közvélemény előtt tisztázzák a helyzetet.

A 48 éves nő pénteken került kórházba kimerülés miatt, ahol még hétfőn is megfigyelés alatt tartották. “Hajlandó megbocsátani, nem akarja hirtelen becsapni az ajtót, de minél előbb tudni akarja Francois Hollande szándékait” – írta a Le Parisien az elnöki hivatalban dolgozó forrására hivatkozva.

A magánéleti botrány időzítése azért jött különösen rosszul a francia elnöknek, mert kedd délután több mint ötszáz francia és külföldi újságíró hivatalos az Elysée-palotába az államfő úgynevezett újévi sajtótájékoztatójára, amelynek legfőbb témája a vállalatok adóterheinek enyhítése és az állami kiadások csökkentése érdekében megalkotott “felelősségi paktum” részleteinek ismertetése. A kommunikációs tanácsadók által alaposan előkészített, a liberális gazdasági fordulópontnak és az elnök népszerűségének javítására szánt pillanatot azonban várhatóan elhomályosítják majd az elnök magánélete részleteire vonatkozó kérdések, illetve Hollande-nak az arra adott válaszai.

Egy vasárnap megjelent felmérés szerint a franciák 77 százaléka magánügynek tekinti az esetet, amely kizárólag Francois Hollande-ra tartozik. A felmérés azonban azelőtt készült, hogy Valérie Trierweiler kórházba kerülését bejelentették volna. Azóta egyre több ellenzéki politikus vádolja Hollande-ot azzal, hogy lerombolta az elnöki funkció betöltéséhez szükséges tekintélyét.

A Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában egyébként az elnöki hivatal biztonsági szolgálata működési zavaraira hívta fel a figyelmet. Az államfő ugyanis az elmúlt hónapokban a korzikai maffia egyik tagja elvált feleségének – a színésznő egyik legjobb barátnőjének – az elnöki hivatal közelében található lakásában találkozgatott Julie Gayet-val. A balliberális lap szerint az elnöki hivatalban azt is valószínűsítik, hogy a 2017-es elnökválasztás szempontjából továbbra is Hollande riválisának számító Nicolas Sarkozy előző államfő környezete szivárogtatta ki a hírt a bulvárlapnak. Az Elysée-palota meggyőződése, hogy az elnökké választása előtt belügyminiszterként dolgozó Sarkozynek továbbra is jó kapcsolatai vannak magas rendőri vezetőkkel, akik már korábban is kiszivárogtattak az elnök számára kínos rendőri jelentéseket.

 

 

FRISS:

 

Hollande egyelőre nem akar a magánéletéről nyilvánosan beszélni

Visszautasította a magánéletére vonatkozó kérdést Francois Hollande francia elnök kedden a mintegy hatszáz újságíró előtt tartott újévi sajtótájékoztatóján.

“Mindenki átél próbatételeket a magánéletében, ez történik most velünk, ezek nagyon fájdalmas pillanatok. A magánügyeket négyszemközt kell megoldani, mások intimitásának tiszteletben tartásával. Ez nem alkalmas helyszín és pillanat erre” – mondta Hollande arra az újságírói kérdésre, hogy együtt él-e még Valérie Trierweiler újságíróval.

Az államfő ugyanakkor jelezte, hogy a február 11-én esedékes egyesült államokbeli útja előtt “tisztázza” a magánéleti helyzetét a közvélemény előtt.

Az útra Hollande élettársa, Valérie Trierweiler is hivatalos. Amióta viszont a Closer című francia magazin pénteki számában leleplezte, hogy az elnök titokban találkozgat Julie Gayet színésznővel, az újságírónőt kórházban ápolják.

Hollande elmondta, “teljesen felháborította” a magazin eljárása, de nem akarja bíróság elé vinni az ügyet.
Egy vasárnap megjelent felmérés szerint a franciák 77 százaléka magánügynek tekinti az esetet, amely kizárólag Francois Hollande-ra tartozik. A felmérés azonban azelőtt készült, hogy Valérie Trierweiler kórházba kerülését bejelentették volna. Azóta egyre több ellenzéki politikus vádolja Hollande-ot azzal, hogy lerombolta az elnöki funkció betöltéséhez szükséges tekintélyét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.