Elvétette a repülőteret az amerikai pilóta

Rossz repülőtéren szállt le a Southwest amerikai fapados légitársaság Boeing 737-700-as repülőgépe a Missouri állambeli Bransonban.

A légitársaság tájékoztatása szerint a 4013-as járat Chicago – Midway Nemzetközi Repülőtérről Bransonba tartott, de a központi repülőtér helyett egy attól hét mérföldre északkeletre lévő kisebb repülőtéren, Taney Countyban landolt vasárnap.

A gépnek mintegy 150 méterrel a leszállópálya vége előtt sikerült megállnia. A járaton 124 utas és öt főnyi személyzet volt, senki nem sérült meg.

A gép két tapasztalt pilótáját – mindketten 13 évi repülési tapasztalattal rendelkeztek – felfüggesztették a repülőszolgálatból.

A kisebb repülőtér futópályája elég hosszú ahhoz, hogy a gép hétfő délután ismét fel tudjon szállni. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) vizsgálatot indított az ügyben.

A gép vasárnap késéssel szállt fel a chicagói reptérről, de az induláskor még semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak. Leszálláskor az egyik pilóta üdvözölte az utasokat abból az alkalomból, hogy “Bransonba” érkeztek, majd néhány perccel később bocsánatot kért.

A pilóták nem voltak hajlandók nyilatkozni az incidens okáról. A légitársaság kárpótlásul 200 dolláros repülőjegy-utalványokat ajánlott fel az utasoknak.

Tavaly novemberben egy Boeing 747-es teherszállító gépnek az amerikai légierő McConnell bázisán kellett volna landolnia Wichitában, ehelyett egy onnan 15 kilométerre északra lévő polgári légikikötőben landolt. A gépen a két pilótán kívül senki nem tartózkodott.

A Southwest a világ legnagyobb fapados légitársasága, 1967. óta működik, flottája 582 gépből áll, ezek mindegyike a Boeing 737-es valamelyik variánsa. A társaság 89 helységbe közlekedtet járatokat, 2012-es árbevétele 17 milliárd dollár volt, a 2012-es évet 623 millió dolláros nyereséggel zárta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.