Budaörsről szóló film premier vetítése – „Budaörs a hagyományok városa”

(Budaörs – 2014. január 8., Budaörsi Infó) A Wunderlich film január 10-én pénteken 18 órától premier vetítést tart a Városi Ifjúsági Klubban. A „Budaörs a hagyományok városa” című dokumentumfilm előadására várják mindazokat, akik szeretnék kicsit jobban megismerni városunkat, vagy csak nosztalgiázni Budaörs szépségein.

 

Budaörsről legutóbb 12 évvel ezelőtt készült átfogó dokumentumfilm, így ennek a videónak az alkotója elérkezettnek érezte az időt, hogy ismét nyakába vegye a várost és az új modern technológiák segítségével megmutassa Budaörsöt olyan szemszögből, amilyenből nem sokan láthatják.

Két évnyi forgatás, több mint 100 órányi utómunka – röviden így is leírhatnánk ezt a mozit, azonban ennél sokkal többről van szó. Nem kevés ember megfeszített munkája segítette a kis csapatot eljutni a premierig. Ahhoz, hogy ez az alkotás létrejöhessen  az önkormányzat anyagi támogatására is szükség volt, amit Ők egyöntetűen meg is szavaztak.

A „Budaörs a hagyományok városa” című dokumentumfilm  premier vetítése január 10-én, pénteken, 18 órakor lesz a Városi Ifjúsági Klubban, ahol 100 percen keresztül részesei lehetünk Budaörs történelmének és modern világának.

A forgatásról és az alkotás kulisszatitkairól beszélgettünk a készítőket, Wunderlich Gáborral és a fiával Wunderlich Antallal.

wunderlich

Wunderlich Gábor és Wunderlich Antal

Miben más ez az alkotás, mint a 12 évvel ezelőtti?

„A „Budaörs a hagyományok városa” már DSLR technologiával és 3D-s animációkkal színesítve készült. A film egy fényképalbummal kezdődik, amit virtuálisan jelenítettünk meg. Ahogy lapozunk ebben a fényképalbumban mindig a következő fejezetre közelít a kép, és úgy léphetünk át a következő fejezetre. Törekedtünk arra, hogy az archív felvételek felhasználásának arányát minimalizáljuk, és többnyire új, friss videókkal dolgozzunk. Nem szerettük volna a régi videót lekoppintani, hanem egy teljesen újat akartunk alkotni.” – mondta el Wunderlich Antal a film operatőre.

 

A film rendezője és vágója Wunderlich Gábor hozzátette:

Igazából olyan perspektívát akartunk mutatni ahonnan nem ismeri az emberek többsége Budaörsöt, ez a levegő volt. A film is így kezdődik, hogy arról beszélek, hogy nagyon sok légifelvétel lesz majd látható.

A 100 percnyi műsoridőt egy napra redukáltuk le. Napfelkeltével kedődik, és naplementével végződik. Ez mellett még fontos azt is megemlítenem, hogy ez idő leforgása alatt a nézők nem csupán a nap minden szakát láthatják, hanem mind a négy évszakban is bemutatjuk Budaörsöt.”

 

Wunderlich Gábort a film érdekességeiről és kulisszatitkairól kérdeztük.

„Az alkotás egyik érdekessége, hogy majdnem két évig forgattuk. Ez egy hatalmas munka volt. Talán 100 órát is eléri a munkaidő. Az egész filmet végig kísérik a légi felvételek, ami képileg sokat tett a mű egészéhez.

A másik érdekesség az, hogy két éve forgatunk egy játékfilmet ami a múlt évszázadban játszódik Budaörsön. Korabeli ruhákban, kosztümös amatőr szereplőkkel vettük fel. A múlt évszázad harmincas éveiben a Kőhegyen fel voltak építve Jeruzsálem épületei, és ott voltak szabadtéri előadások, és abba a korba illesztettük a filmet. Ezt  játékfilmet még senki nem látta, mert még néhány jelenetet fel kell vennünk, viszont a Budaörs filmbe beillesztettünk egy kis részletet.”

 

A film címe: „Budaörs, a hagyományok városa”, hogy mit is takar ez a cím valójában megtudtuk Wunderlich Gábortól.

„Visszanyúltunk a hagyományokhoz. A német nemzetiség az egyik legrégebbi hagyományokra épülő közösség itt Budaörsön. Nagyon sok egyéb dolog van a városban, ami hagyományos. Fejezetekre osztottuk a filmet, foglalkozik a mai Budaörssel is, az egészségüggyel, a közbiztonsággal, az oktatással. A vallás egy külön részt kapott nem csak a katolikus, a görög, a baptista, a református, az evangélikus egyházat is próbáltuk bemutatni. Sok riporttal színesítettük a filmet, ezáltal még érdekesebbé vált.”

 

wunderlich_werk

 

Mi volt a legnehezebb feladat a film elkészítése során?

“Úgy gondolom, hogy akár egy 12 részes filmet is lehetne a városról készíteni, mert annyi civil szervezet, sport és kulturális élete van a városnak. A legnehezebb így az volt, hogy mit hagyjunk benne, vagy mit dobjunk ki, mert rengeteg érdekes felvételt készítettünk, viszont talán már a 100 perc is meghaladja az emberek tűréshatárát.” – mondta el a rendező.

 

Ön, mint a film operatőre, aki minden képét ismeri ennek a mozinak, miért ajánlaná a helyieknek, hogy ellátogassanak a pénteki vetítésre?

„Ha egy budaörsi nézi meg ezt a filmet, akkor, ha nem is csal könnyet a szemébe, de biztos, hogy maradandó nyomot fog benne hagyni. Ez egy olyan film Budaörsről, amit megéri megnézni, mert amellett, hogy full HD képminőségben élvezhetik a nézők a város szépségeit, olyan perspektívákat is mutatunk, amit ritkán láthatnak a helyiek. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a vetítésre”

 A Wunderlich film további terveiről Wunderlich Antaltól megtudtuk, hogy volt egy sorozatuk, amely Budaörs díszpolgárairól szólt, és a jövőben ezt a sorozatot szeretnék folytatni. A legutóbb elkészült film óta három új díszpolgárt avattak Budaörsön, így ismét van téma. Amennyiben az Önkormányzat támogatja ezt a projektet is, akkor ismét láthatjuk a filmes csapat munkáit.

Aki nem tud elmenni a péntek vetítésre az se szomorkodjon, mert a Budakörnyéki Televízió műsorán 2014. január 10-én,  11-én és 12-én 20 órakor szintén megtekinthető lesz. 

Az alkotóknak további eredményes munkát kívánunk, a budaörsieknek pedig jó szórakozást a pénteki premier vetítéshez.

 

Részlet a „Budaörs a hagyományok városa” című filmből

 

 

A film készítői

Szöveg:

Filipszky István, Grósz András: Budaörsi lexikon – Budaörs története a kezdetektől

Zene:

Rustic Shades Zenekar:

Siposhegyi Zsolt

Tölli Máté

Ország Kornél

Marjai Bálint

Beny Skin

Csanaky Bence

Werner Alajos Kórus:

Nagyné Dauner Mária karnagy

Lyra Dalkör:

Komjádné Udvarnoky Margit vezetésével

Knipf Tamás harmónika

Narráció:

Kiss Orsolya

Wunderlich Gábor

Riporter:

Matsinhe Dénes

Farcsádi Olivér

Fényképezte:

Wunderlich Antal

3D-s animáció

Vígh Péter

Vágó, rendező

Wunderlich Gábor

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.