Kegyelmet kér Obama elnöktől O.J. Simpson

Feltételezett agyrákjára hivatkozva kegyelmi kérvénnyel folyamodott Barack Obama amerikai elnökhöz O.J. Simpson, a profi amerikaifutball-liga (NFL) egykori csillaga és volt mozisztár – írta pénteken a The Washington Times.

 

A 66 éves Simpson fegyveres rablás és emberrablás miatt 33 éves börtönbüntetését tölti. Perújítási kérelmét az illetékes nevadai bíró november végén elutasította.

Simpson 2007-ben két sportemléktárgy-kereskedőtől egy Las Vegas-i szállodai szobában fegyverrel próbált meg elvenni több olyan relikviát, amely korábban a tulajdonát képezte. Védői 22 pontban sorolták fel a perújítási kérelem indoklását, amelyek jó része az elítélt volt ügyvédje, Yale Galanter inkompetenciájára és összeférhetetlenségére hivatkozott.

Linda Mearie Bell Clark megyei bíró azonban minden egyes pontban Simpson ellen foglalt állást, és a korábbi ítéletet helyben hagyó végzésében leszögezte: az elítélt nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy ügyvédje nem nyújtott hatékony segítséget a védekezésében. Clark szerint a perben a volt sztár ellen meghozott ítélet “elsöprő mennyiségű bizonyítékon” alapult.

A volt sztár az elutasítás nyomán a legmagasabb kegyelmi fórumhoz, az Egyesült Államok elnökéhez fordult. Az orvos-szakértők jelenleg az vizsgálják, hogy a daganat, amelyet az egykori sztár agyában találtak, rákos-e.

A börtönben Simpson egészségi állapota megromlott; az utóbbi években dadogni kezdett, valamint látás- és hallászavarok léptek fel nála. Emellett súlyfölösleggel és cukorbetegséggel is küzd.

O.J. Simpson 1995-ben a főszereplője volt az amerikai televíziók által élőben közvetített “évszázad perének”, amelyben azzal a vádolták, hogy megölte feleségét és annak szeretőjét. Abban az ügyben a hírességet felmentették ugyan, ám egy későbbi polgári peres eljárásban felelősnek ítélték a halálesetekért és 33,5 millió dollár kártérítést rendeltek el a két áldozat, Nicole Brown Simpson és Ronald Goldman családjának.

Simpson, akit a rablás és az emberrablás miatt 2008-ban ítéltek el, 2017-től feltételesen szabadlábra helyezhető.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.