NIF: új beruházások javítják az elővárosi közlekedést

Az elővárosi közlekedés javítása érdekében 2014 év végére húsz településen mintegy 1800 P+R parkoló, 790 kerékpártároló, 15 rövid idejű várakozást lehetővé tevő K+R megállóhely, 20 buszmegálló, 8 buszforduló, illetve 8 busztároló épül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában – közölte a NIF kedden.

 

A kivitelezés 2014 tavaszán kezdődik. A településeken biztonságossá teszik a kapcsolódó út- és járdaszakaszokat is, térfigyelő rendszert alakítanak ki, és ahol szükséges, közvilágítást telepítenek – áll a közleményben.

A hazai lakosság csaknem egyharmada él Budapesten és térségében. A főváros és vonzáskörzete között jelenleg naponta irányonként mintegy 610 ezren közlekednek, közülük mintegy 210 ezren közforgalmú közlekedési eszközt vesznek igénybe. A tömegközlekedési eszközt és a személygépkocsit használók aránya a főváros és környéke közötti forgalomban 35-65 százalék, míg a Budapesten belüli utazások esetében 58-42 százalék – ismerteti a NIF.

A beruházás segítségével javul a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala, a parkolók, kerékpártárolók, buszmegállók és buszfordulók létesítésével jobbá válik a vasúti megállóhelyek megközelíthetősége.

Őrzött parkolókat, kerékpártárolókat alakítanak ki, a végbement és a folyamatban lévő vasúti korszerűsítések révén pedig rugalmasabbá válik a menetidő – közölte a NIF.

A fejlesztés második üteme 2014 nyarán további hét településen folytatódik, 577 P+R, 270 kerékpárok tárolására alkalmas B+R, valamint buszmegállók- és fordulók kiépítésével.

A kivitelezést az Új Széchenyi Terv keretében uniós források segítségével a Strabag Általános Építő Kft. végzi, több mint nettó 18,8 milliárd forint értékben – tájékoztatott a NIF.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.