Diákhitel Központ: további egy százalékkal csökken a Diákhitel kamata

Egy százalékponttal csökken mindkét diákhitel-konstrukció kamata – közölte a Diákhitel Központ Zrt. csütörtökön.

 

Így 2014. január 1-től a – szabad felhasználású – diákhitel1 aktuális kamatlábát 6,50 százalékban, a diákhitel2 kamatát pedig 7,75 százalékban határozta meg a társaság, a jövő év január 1-je és június 30-a közötti időszakra.

A közlemény szerint a döntés eredményeképpen az eddigi legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe mindkét típusú hitelforma, erről a társaság vezérigazgatója a felügyelőbizottság felhatalmazása alapján döntött.

A kötött felhasználású – diákhitel2 – hitelforma esetében az állami kamattámogatás miatt az ügyfelekre eső rész továbbra is fix 2 százalék. Az ezen felüli kamatrészt a magyar állam kamattámogatás formájában állja a hitelfelvevő helyett. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhető – jegyzi meg a közlemény.

A tájékoztatás utal rá: a Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait kizárólag a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett, a költségvetést nem terhelve. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat hosszú lejáratú kölcsönök formájában a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től, valamint nemzetközi speciális finanszírozó intézménytől, az Európai Beruházási Banktól szerzi be a társaság. Mindezen túl meghatározó elem továbbra is a nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül történő forrásbevonás is.

A diákhitel felvehető összegei változatlanok: a szabad felhasználású diákhitel konstrukció esetében havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj – olvasható a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.