X. Szeret menti népdalvetélkedő

(Budaörs, 2013. december 8., Budaörsi Infó) Egy héttel a IV. Lackó Katalin Népdalvetélkedő után, újabb énekverseny helyszíne volt Pusztina és a Magyar Ház. Nagy izgalommal vártuk a X. Szeret menti Népdalvetélkedőt, amelyen a csángóföldi magyar nyelvoktatási falvak, helyszínek legjobbjai mutathatták be legszebb énekeiket, mérhették össze hangjukat. A budaörsi Gyepük Népe Alapítvány elnöke, Tündik Tamás is a zsűri tagjai között értékelte az énekeseket. 

 

 

Ez már a harmadik alkalom volt, hogy Pusztina adott otthont a versenynek. 2004-ben a pusztinai kultúrházban mérték össze jó hangukat először a más falvakból érkezett gyerekek, majd 2006-ban a vetélkedő III. alkalmának adott otthont a Pusztinai Magyar Ház. Ekkor vált szabállyá, hogy a versenyző gyerekek saját falujuk népviseletében kell előadják népdalaikat.

nepdalvetelkedo2

Hagyományosan 2 kategóriában versenyezhettek a jelentkezők: 1-4. és 5-8. osztályos kategóriában.

Az 1-4. osztályos kategóriánál Tündik Tamás (a Gyepűk Népe Alapítvány elnöke) volt a zsűri elnöke, Bodnár Marika óvoda- és néptáncpedagógus, Havay Viktória népdalénekes, a népművészet ifjú mestere (Felszállott a páva 2012. különdíjasa), és Mátyás Mónika (az egri zenefőiskola pusztinai hallgatója, aki a mesteri dolgozatát készíti) segítettek a döntéshozásban.

Az 5-8. osztályos kategória zsűri elnöke a szentegyházi Gyermekfilharmónia karnagya, Haáz Sándor volt, őt Tamás Magdó pusztinai hagyományőrző, a budapesti Kelemen Gábor, illetve a budapesti Zeneakadémia pusztinai hallgatója, Kovács Krisztián segítette a zsűrizésben.

A versenyzőket a Csíkszeredában továbbtanuló pusztinai tanítványok, Kaszap Johanna és Pusztiánu Valika konferálta.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusáról dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul úr küldötte, dr. Tóth Bernadett Eszter konzult is vendégül láthattuk, illetve Lászlóffy Pál Istvánt, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program gondozója is jelen voltak a jubileumi vetélkedőn.

Szintén megtiszteltek jelenlétükkel a Magyar Népfőiskola Kollégium elnöke, dr. Kis Boázz, Gondos Béla, a KEMCSE részéről Büttner Sarolta, Hévei László és Mátyás Tibor.

A pusztinai gyermekek és hagyományőrzők megragadtak minden lehetőséget, hogy énekkel, tánccal oldjáki a verseny feszültségét. A talpalávalót Kovács Gábor, Kovács Krisztián, Spataru Adrián, Catana Eduárd biztosították. Este pedig együtt a vendégeinkkel táncházat is rendeztünk.

nepdalvetelkedo5

A X. Szeret menti Népdalvetélkedőn a következő eredmények születtek:

I-IV. osztályos kategória:
I. díj – Mátyás Diána Mónika, Pusztina és Tímár Erika, Kostelek
II. díj – Róka Ionela, Forrófalva és Gusa Teodóra, Magyarfalu
III. díj – Tamás Lucsika, Csíkfalu és Gyur Diána, Trunk

Ezüst fokozatot érdemeltek: Mihálátke Loredána (Klézse), Benke Médea Paula (Somoska), Kosferenc Biánka (Frumósza), Duma Szilvia Karolina (Külsőrekecsin), Sándor Cecília (Lészped) és Borzos Larissza (Dumbravény).
Bronz fokozatban részesültek: Andris Laura (Lábnyik), Furulyás Szilvia (Gajdár), Imbrea Lucia (Bahána), Duma Diána (Nagypatak), Benke Juliánna (Diószén), Lakatos Vivien (Szitás), Timpu Anna (Ferdinándújfalu).

V-VIII. osztályoskategória:
I. díj – Turbuk Marika, Magyarfalu és Száras Ma4rika, Pusztina
II. díj – Kabalás Adrián, Külsőrekecsin és Váta Gábor, Kostelek
III. díj – Jancsika Tibor, Diószeg
Különdíjat kaptak: Farkas Anikó (Lészped), Butacu Lídia Rita (Forrófalva), Benke Szilvás Raluka (Somoska), Rosu Mária (Bogdánfalva).

/Forrás: Nyisztor Ilona
pustiana.ro
Fotó: Mátyás Tibor/

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.