Budaörsiek internetes lázadása az új köztéri szobor ellen

(Budaörs – 2013. november 30., Budaörsi Infó) A napokban kisebbfajta lázadással felérő internetes ellenállás alakult ki a „Kapuk” ellen Budaörsön. A Budaörsi Infó is közzétette annak az új köztéri szobornak a látványtervét, amit a Városháza szavazott meg, és hozott nyilvánosságra nemrég. Vita indult a közösségi oldalakon arról, hogy vajon széket vagy akasztófát ábrázol-e az a művészi alkotás, amit a Szabadság úti, CBA-nál lévő körforgalomban szándékoznak felállítani. A leginkább negatív megítélésű alkotásnak a megvalósulása a tervezett helyen kétségessé vált a többségében heves ellenállást mutató hozzászólások miatt – derül ki Wittinghoff Tamás polgármester internetes reagálásaiból.

 

 

 

 

A technika fejlődése ma már lehetővé teszi, hogy pillanatok alatt több ezer emberhez elérjen egy hír, és hogy többezren akár szimultán véleményüknek hangot is adjanak kommentjeik révén.

Ha jó pár évvel ezelőtt kapott volna Budaörs támogatást egy köztéri szobor létrehozására, lehet hogy egyik nap csak azzal szembesültek volna a lakók, hogy valami megváltozott a környezetükben. Felállították volna az új szobrot, amit a járókelők érdeklődve nézhettek volna, és mint mindig, néhányan látták volna benne a művészetet, mások pedig – elzárkózva a véleménynyilvánítás elől -, elsétáltak volna mellette, maximum a szájukat elhúzva.

A járási hivatalok kialakításánál tapasztalt passzivitás után bárki azt gondolhatta a budaörsiekről, hogy nem érdekli őket, hogy mi történik a városukban. És most, az elmúlt napokban az új szobor miatti ezres nagyságrendű aktivitás láttán biztosan megváltozhatott a véleménye.

Amint nyilvánosságra került a REGIOART Dél-Buda Környéki Regionális Művészeti Egyesület ötletének látványterve, amelyben a Szabadság út egyik körforgalmának közepére egy új köztéri szobrot terveztek, spontán lázadás tört ki az interneten. Mint egy lavina, úgy zúdult a vélemények áradata a lakosság részéről a város és Wittinghoff Tamás polgármester felé.

Erősen a “nem tetszik” felé hajlott a mérleg nyelve a hozzászólásokban -, hogy finoman fogalmazzunk.

“Csúnya, ronda, akasztófa” – ilyen, és ehhez hasonló jelzőkkel illették kommentjeikben a budaörsiek a „Kapuk” elnevezésű művészeti alkotást.

A teljesség igénye nélkül kiemeltünk néhány hozzászólást a köztéri szoborral kapcsolatban, ami tükrözi a helyi lakosság szoborlincselő-hangulatát.

“Nekem személy szerint nincs jogom bírálni sem pedig megítélni senki művészetét, hogy jó-e vagy rossz, szép-e vagy csúnya, viszont a személyes gondolatom, hogy egy jó művészeti alkotás az embert motiválja, elgondolkoztatja, pozitív érzéseket kelt benne, esetleg lelkileg képes megnyugtatni, beleillik a környezetébe, és ami a legfontosabb az emberek nagyobb többsége szépnek, illetve odaillőnek tartja. És jelen esetben muszáj meghúzni egy egészséges, ésszerű, elfogadott határt arról, hogy mi az ami hozzá ad vagy éppen elvesz a város szépségéből.

Amennyiben van egy adott összegű keret amelyet kizárólag a művészetre és a város szépítésére szántak akkor talán egy kreatívabb, esztétikusabb, több tartalmi jelentéssel bíró műbe kellene befektetni. Néhány budaörsi fiatal már azon viccelődik, hogy végre tudnak majd szabad téren edzeni valahol ha megvalósulna esetleg ez a terv. A felvetés több oldalról is elgondolkodtató. Mint tapasztalatlan fiatal, egy rossz ízű pimasz viccel hozzáfűzném, hogy jó drága fából csinálhatták, mert a művészi értékét még biztosan nem becsülhették túl ennyire. Remélem tudtam segíteni a véleményemmel” 

 

“Távoli megfigyelő vagyok, de elmondanám: mifelénk is szokás, hogy a körforgalomban látványelemeket helyeznek el, mely gyakran ‘csak’ egy művészien kialakított növény-kompozíció, de gyakran müvészeti alkotás is. Ám mindig csak olyan, mely nem emelkedik ki túlzottan, mert az már ‘agyoncsapná’ a meglévő látványt, és/vagy elvonná a figyelmet vagy akár veszélyt jelentene. Sok sikert, budaörsiek!”

 

“Én már megírtam a véleményet egy másik megosztás kapcsán. De Tamás (Wittinghoff Tamás polgármester – szerk.) , ugye nem akarod azt mondani, hogy egy fotó alapján az ismerőseiddel szeretnéd eldöntetni, jó-e ez a szobor? És akkor ők a többség? Gondolj arra, hányan fikázzák a város új épületeit is – Vásosháza, uszoda, új iskola -, pedig építészeti díjakat nyertek! S hány festőt, szobrászt, hatalmas művészt nem értett meg a kora! Ezzel nem azt akarom mondani, hogy konkrétan ez a szobor milyen, de vigyázzunk már egy kicsit az értékítélettel.”

 

“Sajnos, ide nekem sem jön be a dolog… egy olyan alkotást inkább el tudnék képzelni, mint a lakótelepen a köcsögből kiömlő virágokat… szóval valami kedvesebb, természet közelibb és az ófaluhoz passzoló, nem egy bitófát a város közepére. Olyan rossz érzés ránézni… bár maga az alkotás elég aktuális, legalábbis, ami átjön belőle.”

 

Én kb. 3 csoportba tudnám összefoglalni a szerdán hozzám eljutott üzeneteket:
1) Közlekedésbiztonság (nem átlátható a szemből jövő forgalom).
2) A teresedés szűkössége, illetve a belvárosi jelleg miatt nem odavaló az alkotás.
3) Anyázás.
Az első két szempont mindenképpen megfontolandó. Egy ötlet: az Auchan melletti körforgalon? Ha már Kapuk, az ott Budaörs déli kapuja, és a körforgalom, illetve a teresedés is tágas, továbbá a környező épületek stílusa szintén modern.”

 

És íme egy, a nagyon kevés pozitívabb kommentből:

 

Tiszteletem minden kedves hozzászólónak,

Végig futottam egy néhány hozzászólást és ami nagyon szembetűnő, hogy sok hozzá szóló használja a RONDA, CSÚNYA kifejezést, úgy gondolom, hogy a hozzá nem értésüket talán ez tükrözi a legjobban. Azért mert egyeseknek nem tetszik valami az még ettől nem ronda, igen komoly tervezés és kivitelezés áll egy ilyen képzőművészeti alkotás mögött. A másik problémám, hogy többen is kifogásolják közlekedés szempontjából az alkotást, na már most tudtommal nem a szobor vezeti az autót hanem a sofőr, aki ha gépjárműbe ül inkább igyekezzen a megszabott sebesség határt betartani, megfelelő körültekintéssel vezetni és a figyelmét az úttestre irányítani, és ha esetleg felkelti a sofőr érdeklődését a CBA parkolójába tegye le az autót és azt követően szemlélni a művet.

Nekem egyébként nagyon tetszik, bár nekem is vannak kétségeim a körforgalomban való elhelyezését illetően, az egyik probléma a gépjárművek által kibocsájtott szennyező anyag ami a műalkotás színét hamar kifakítaná a másik pedig mert nincs igazán összhangban a környezetével, persze könnyen lehet, hogy pont ez volt a cél,  de szívesen viszont látnám valamelyik téren is akár.

 Lassan le lehetne szokni arról, hogy előbb jól lefikázzuk és csak utána kérdezzük meg, hogy mit ábrázol. Leonardo írta, hogy a műélvezethez is kell egy kis műismeret. Jó lenne többet megtudni róla azért, hogy többen megérthessék. Az alapján amit közölnek belőle, nekem kifejezetten érdekesnek, frissnek ígérkezik.”

tervezett_szobor_budaors_korforgalomba0_2013_latvanyterv

 

A jelenlegi tényállás az üggyel kapcsolatban, az hogy Wittinghoff Tamás polgármester úr ismét a képviselő testület elé terjesztheti a terveket a heves érzelmeket kiváltó ügyben.

Reméljük hamarosan újabb fejleményekről tudunk Önöknek beszámolni, ha már a járások ügyében úgyse tehetünk semmit.

Esetleg felajánlhatnánk Budakeszinek az új szobrot, örök barátságunk jeleként.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.