“A politikát kell utálni, nem azt aki politizál” – Heller Ágnes Budaörsön

(Budaörs – 2013. december 1., Budaörsi Infó) Az MSZP Budaörsi Szervezete immár harmadik éve szervezi Közéleti Klub elnevezésű sikeres rendezvénysorozatát. Ismert és érdekes embereket, időszerű mondanivalóval rendelkező személyiségeket igyekeznek meghívni Budaörsre. Szeretnék, ha vitaestjeik hozzájárulnának a város szellemi pezsgéséhez. A vitaest legutóbbi vendége Heller Ágnes filozófus volt, aki „Merre tovább, Magyarország?” témakörben fejtette ki a véleményét.

 

 

 

Laczik Zoltán a helyi MSZP-szervezet vezetője nyitotta meg a rendezvényt, és egy rövid felvezetés után dr. Tóth Ferenc a Közéleti Klub vezetője vette át a házigazda szerepét. A rendezvény helyszíne majdnem hogy kicsi lett, mert olyan sok érdeklődött vonzott a világhírű filozófus. A beszélgetést követően a nézőközönség is feltehette kérdéseit, amivel többen éltek is.

A beszélgetésből megtudhattuk, hogy milyen feladata van ma a filozófusoknak 2013-ban, amire Heller Ágnes azt válaszolta, hogy nincs más, mint bárki másnak. Állampolgárnak lenni.

Szó esett múltról, jelenről, jövőről. A holokausztról, és arról, hogy a filozófusnő miért nem mert sokáig átmenni a Duna hídon. Beégett az emlékezetébe az a két alkalom, amikor a nyilasok felsorakoztatták őket, és a zajló Dunára meredve várták, hogy mikor kell majd ugrani. Kétszer is felsorakozttatták, viszont szerencsére egyszer sem került sorra, bár a haditerve megvolt, hogy a jég alá kell bújni, úgy nem fogják lelőni.

 

heller_agnes2

De hogy lett ilyen “mindennek nekimenő”? Mindent tudni akaró filozófus Heller Ágnes?

Elmondása szerint az esti meséknél kezdődött, a Wallesi bárdoknál, mert amikor egyik este ezt édesapja elszavalta neki, onnantól kezdve nem akart már mást hallani. Minden este arra aludt el, hogy

Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se bírta mondani
Hogy: éljen Eduárd. –„

Ekkor eldöntötte, hogy ő sem fogja soha azt mondani, hogy éljen Eduárd.

A jelenről az a véleménye, hogy Magyarország krónikus államférfi-hiányban szenved. Itthon nincs egy olyan kiemelkedően fontos személy, mint például Angela Merkel.

Az ellenzék helyzetéről úgy nyilatkozott, hogy csak akkor tudnának győzni ha összefognak, viszont erre nem lát sok esélyt.

A politikáról úgy vélekedik, hogy közelebb kellene egymáshoz hozni a pártokat és együttműködéssel irányítani az országot, úgy ahogy néhány országban ez működik, azonban ennek megvalósulásában sem bízik. Fontosnak tartja, hogy az embert kellene látnunk és nem a politikust, mert a politikát kell utálni, de a személyt aki politizál, azt viszont el kellene fogadni. Két ember még lehetne jóba egymással attól, hogy különböző pártok tagja. „A politikus is ember” –  mondta Heller Ágnes.

 

heller_agnes3

 

Egy tipikus magyar hungarikumot is felfedezni vélt a filozófusnő, mégpedig azt, hogy a minszterelnök, az államelnök és a parlament elnöke jó barátok országunkban, és ez elmondása szerint ritkaságnak számít, kifejezetten magyar hungarikum.

A filozófust többen támadták az elmúlt időben nézetei miatt. Elmondása szerint vastag bőrrel rendelkezik. Ezzel rövidre zárva az őt ért támadásokat.

És hogy hol rontottuk el?  Kérdezte az egyik néző Heller Ágnestől. „Nem ilyen lovat akartunk.”

Heller Ágnes válasza sokakat mosolyra fakasztott; „ezt a lovat mi tenyésztettük”. Elmondása szerint minden kormány elrontotta, mert gyenge kormányok kerültek mindig hatalomra. Pont az hiányzott belőlük, ami Angela Merkellben megvan.

A probléma gyökere véleménye szerint abban van, hogy egymás szurkálódásával vannak elfoglalva a pártok.

 

heller_agnes1

 

A másik oldaltól a héten megtanulhattuk, hogy hozzuk magunkkal a szomszédainkat is szavazáskor, és győzzük meg őket arról, hogy hogyan szavazzanak, mert a politikusoknak már nem hisznek.

Heller Ágnes pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a „politikus is ember”, nem a személyét kell utálni, hanem a politikát. Abban az egy dologban legalább egyetért a két oldal, hogy nem túl jó a politikusok, és a politikai kommunikáció megítélése. Másban nem.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.