„Győzd meg a szomszédodat is” – Jobboldali kerekasztal-beszélgetés Budaörsön

(Budaörs – 2013. november 28., Budaörsi Infó) „A politikusoknak nem hisznek az emberek, de a szomszédnak igen.” Akár ez is lehetett volna a tegnap esti budaörsi kerekasztal-beszélgetés címe, ahol Kövér László, Harrach Péter, Fodor Csaba, Lanczendorfer Erzsébet moderálásával megvitatták, hogy ki miben teljesített jobban. 

 

 

 

A házelnök Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri szervezetének tiszteletbeli elnöke, KDNP-s országgyűlési képviselő, a kerekasztal-beszélgetés szervezője és moderátora immár 17 éve szervez kerekasztal-beszélgetéseket.

Tegnap Budaörsön 209-dik alkalommal ismertette a megjelentekkel a beszélgetés szabályait, és az aktuális téma felvezetését.

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője és Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet munkatársa  részvételével,  Döntsünk a jövőnkről: „Mégse engedj uram félúton megálni!” című kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a megjelentek.

 

kerekaksztal_beszelgetes4

A program iránt érdeklődők száma igen magas volt, nagy többségben a Polgári Nyugdíjas körösökkel, akiknek a részvételét az előadás kezdetén Lanczendorfer Erzsébet meg is köszönte. Ezután következtek a húszperces fordulók. Minden résztvevő 20 percet kapott, hogy az előre megírt kérdésekre válaszolhasson.

Megtudhattuk, hogy amíg a szocialisták 8 év alatt tönkretették az országot, addig a Fidesz-KDNP 3,5 év alatt jobban teljesített. Kövér László azonban hozzá tette, hogy ugyan jobban teljesített, de nem úgy, hogy minden rendben van.

A beszédek végén a jelenlévők írásban kérdéseket tehettek fel névtelenül, amire a kerekasztal főszereplői válaszoltak. A kérdéslistára került például, hogy mi fog történni, ha a választásokon a baloldal ér el többséget, amire a válasz igen egyszerű volt: minden az ellenkezője lesz a mostaninak.

Szó esett a külhoni szavazókról, Magyarszág külföldön való rossz fényben való feltüntetéséről, a nők számának arányáról a parlamentben és még arról is, hogy Wittinghoff Tamásnak, Budaörs polgármesterének helyére kívánnak e mást helyezni a közelgő választásokkor.

Kövér László elmondása szerint a polgármester úrnak tőle nem kell féltenie a székét, mert nem az ő feladatuk, hogy megmondják, hogy kit válasszanak meg a budaörsiek.

Azt javasolta csupán, hogy a helyiek neveljenek ki maguknak egy „megfelelő polgármestert”. Ez a budaörsiek ügye.

És, hogy mi, választók hogyan vegyük fel a harcot a háborúban, amit Mesterházy Attila emlegetett? Erre a kérdésre azt tudja javasolni a jobboldal, hogy csak higgadtan és nyugodtan, mert az ellenzéknek nincs mondanivalója. Az országban jelenleg nincs kormányváltó hangulat. Ha nyugalom van és béke az országban, az nem kedvez az ellenzéknek, viszont arra figyelni kell, hogy minden provokációra válaszoljunk – javasolta Kövér László a jelenlévőknek.

 

kerekaksztal_beszelgetes2

 

Ki, hol, mikor miben és miért teljesít jobban? Ez a téma már szinte a csapból folyik. Kövér László azonban ezt egy mondattal rövidre zárta, mindenre megadva a választ: „Az előző pártnál nem volt nehéz jobban teljesíteni.” Ezt statisztikai adatokkal is alátámasztotta, amiből megtudhattuk, hogy a foglalkoztatottak száma az elmúlt 20 évben nem volt ilyen magas, és az infláció negyven éve nem volt ilyen alacsony.

Az a felhívás is elhangzott, hogy szavazáskor ne csak a tollukat és okmányaikat, hanem a szomszédaikat is vigyék magukkal. Mindenképpen győzzék meg őket arról, hogy helyesen szavazzanak, mert sajnos a politikusoknak már nem hisznek az emberek. 

A közönségkérdésre, hogy lehetséges-e, hogy a külhoni szavazatokkal lesz meg a kétharmados többsége a pártnak, a politológus válaszában megjegyezte, hogy a külhoniak szavazatának száma, volumenét tekintve, az eredményt nem befolyásolja majd.

„Kizárt, hogy csökkent volna a pedagógusok bére” mondta szintén Fodor Csaba a közönségtől jött másik kérdésre.

Harrach Péter többször is hangsúlyozta az est folyamán, hogy a pozitív családpolitika nagyon fontos, hogy mindenki visszaszerezze a szerepét, és az emberek ismét merjenek családot alapítani. Hangsúlyozta, hogy a baloldalnak az kedvez a leginkább, ha egyedül álló emberekhez szólhat, akik még ez mellett jó, ha depressziósak is. A Fidesz-KDNP azonban a családok érdekeit tartja szem előtt. A közjó és a társadalmi igazság az, ami fontos számukra, és mindig a közösség erejét szeretnék erősíteni. Természetesen szükséges az is, hogy nők legyenek a parlamentben, mert szükség van az ő rálátásukra is.

Kövér Lászlótól azt is megtudhattuk, hogy 2010-re a szavak elvesztették az értéküket, mert eljutott a politika egy olyan szintre, hogy ami az egyik félnek fehér volt a másiknak fekete. Ezáltal a szavaknak a jelentése elveszett a hétköznapi emberek számára. Már nem értették, hogy miről van szó. A politikai kommunikációnak már kevésbé van értelme, mert a lakosság már nem hisz a politikusoknak.

Ezek voltak azok a témák, válaszok, amelyek a két órás beszélgetés alatt megragadhattak az ember fülében, és gondolkodásra késztethettek.

 

kerekaksztal_beszelgetes5

 

kerekaksztal_beszelgetes1

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.