Czerván Budaörsön: 2013-ban a mezőgazdaság egyértelműen jobban teljesít

A kedvezőtlen időjárás ellenére az agrárium egyértelműen jobban teljesít az idén, a mezőgazdaság pedig döntő szerepet játszik abban, hogy az ország gazdasági növekedési adatai kedvezően alakulnak – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budaörsön, egy szakmai konferencián.

 

 

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) rendezvényén tartott sajtótájékoztatón Czerván György elmondta: az első negyedévben a mezőgazdaság 12, a másodikban 17, a harmadik negyedévben az előzetes számítások alapján 15 százalékkal növelte teljesítményét és ezzel járult hozzá a GDP növekedéséhez. Az államtitkár jelezte: remélhetőleg a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az agrárium “olyan mértékben fog hozzájárulni az ország gazdasági növekedéséhez, mint 2011-ben, amikor 1,7 százalékos volt az ország gazdasági növekedése, és ebből 0,9 százalékot az agrárium adott”.

Rámutatott: Magyarországon akkor van gazdasági növekedés, ha a mezőgazdaságban is van növekedés.

A jó teljesítmény összetevőjeként említette az ágazatban dolgozók szakmai teljesítményét. Hozzátette: a minisztérium is igyekezett a tőle telhető segítséget megadni, az adminisztrációs terhek csökkentésével, a különböző hitelkonstrukciókkal, a gabonaágazatban a fordított áfa bevezetésével.

Az államtitkár az őszi betakarítási helyzetről elmondta: a november 25-i adatok alapján napraforgót 604 ezer hektáron takarítottak be, és hektáronként 2,5 tonna volt az átlagtermés. A kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény (1,223 millió hektár), 6,8 millió tonna került a tárolókba. A cukorrépa betakarítása még folyik, mintegy 1700 hektár betakarítása van hátra.

Kiemelte: az őszi munkákkal nagyon jól állnak, az őszi vetések befejeződtek, időben és optimális körülmények között zajlottak a munkálatok. Az elvetett növények állapota kiváló, mind a repcénél, mind az őszi kalászosoknál. Ebben az évben még az őszi mélyszántások elvégzése van hátra, jelenleg ez 71 százaléknál tart – fűzte hozzá.

Az előzetes számítások szerint mind búzából, mind kukoricából mintegy 2,5 millió tonna export árualap fog képződni.

Kitért arra is, hogy megkezdődött a területalapú támogatások előlegének kifizetése. A regisztrált termelők mintegy 95 százaléka november 30-ig hozzájut az előleghez. December 2-án a különleges tejtámogatások előlegét is fizetni fogják, december 17-én a baromfi állatjóléti támogatások harmadik negyedéves összegét is kifizetik ki, és év végéig a tej nemzeti kiegészítő támogatását is eljuttatják az érintett termelőkhöz.

Vancsura József, a GOSZ elnöke az eredmények értékelése mellett arról beszélt, hogy komoly technológiai fejlesztésre van még szükség az ágazatban.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.