A Fidesz és MSZP is abban bízik, hogy a kormányzatok teljesítménye alapján szavaznak majd az emberek

A Fidesz és az MSZP is abban bízik, hogy a kormányzati ciklusok teljesítménye alapján döntenek majd 2014 tavaszán az emberek arról, melyik pártra szavaznak. Erről a fideszes Gulyás Gergely és a szocialista Molnár Zsolt országgyűlési képviselő beszélt egy szerda esti budapesti rendezvényen.

 

 

A két politikus a józsefvárosi H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban egy, az új választási eljárási törvényről rendezett vitaesten vett részt. A képviselők a Prokontra egyesület által szervezett programon kizárólag a megjelent fiatalok kérdéseire válaszoltak, a rendezvény teltház előtt zajlott.

A képviselők alapvetően eltérően értékelték az új választási eljárási törvényt, lényegében csak abban értettek egyet, hogy a korábbi helyett egy új jogszabályra van szükség.

Molnár Zsolt azt mondta, az új törvény azt bizonyítja, hogy “rosszból is lehet pocsékot csinálni”. Közölte, a szocialisták szerint inkább arányos választási rendszer kialakítására lett volna szükség, szemben a kormánypártok által elfogadott, a nyertest tovább erősítő, többségi választási rendszer irányába mutató törvénnyel. Az új törvényt “egyes alára” osztályozta, és azt hiányolta, hogy annak előkészítése nem széles körű konszenzuson alapult, megfogalmazása szerint az diktátumként jött létre.

Gulyás Gergely ugyanakkor egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer átalakítását nemcsak a képviselők számának csökkentése indokolta, hanem a választókerületi aránytalanságok, ami miatt “durván a baloldal felé lejtett a pálya”. Arról beszélt, ha ez nem lett volna így, akkor 2002-ben nem lett volna szocialista miniszterelnöke az országnak. Közölte, a korábbi 300 százalékos aránytalanságot az új rendszerben 15 százalék alá csökkentették.

A politikusokat a határon túli (magyarországi lakóhellyel nem rendelkező) magyarok szavazati jogáról is kérdezték. Molnár Zsolt a választójog durva sérelmének nevezte, hogy az érintettek szavazatai a “felét sem érik”, mint az országban élőké.

Gulyás Gergely pedig egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmérések szerint a határon túli magyarok 80 százaléka a mostani kormánypártokra szavazna, így a szocialisták akár gesztusként is értékelhetik ezt a helyzetet. Jelezte, így ha két szavazatuk lenne a határon túliaknak, akkor a számítások szerint 3-5 mandátummal kevesebbre számíthatnának a szocialisták.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne elérni, hogy a fiatalok jobban érdeklődjenek a közélet iránt, és nagyobb arányban menjenek el szavazni, Molnár Zsolt azt mondta, azt kellene elérni, hogy a politika ne legyen szitokszó, és a fiataloknak meg kellene érteniük, hogy a politika érinti az életüket.

Gulyás Gergely szerint a vita iránti nyitottságra, a másik véleménye iránti érdeklődésre is szükség lenne, ami más területeken egyébként jelen van a fiatalok életében, de a politikában nincs.

A választási csalás témáját érintő felvetésekre Gulyás Gergely azt mondta, a választások előtt 5-6-7 hónappal az MSZP csak kétféle forgatókönyvet tud elképzelni, vagy azt, hogy megnyeri a választást, vagy azt, hogy az ellenfelei elcsalják, ez pedig szerinte nagyon káros magatartás.

Szerinte “ma józan ésszel nagyon nehéz azt állítani”, hogy ami 2006 és 2010 között, illetve az elmúlt három és fél évben történt az országban, annak a teljesítménye összehasonlítható. “Ezért ha ez a választás ennek a két teljesítménynek az összehasonlításáról fog szólni, akkor csak a demokratikus legitimáció biztosítása érdekében kell megtartani” – fogalmazott.

Molnár Zsolt visszautasította a fideszes képviselő szavait, és azt mondta, ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választást, gratulálni fognak. Jelezte, most sem állítják azt, hogy a kormánypártok szervezett mértékű csalásra készülnének.

Arról is beszélt, az MSZP attól tart, hogy a levélben szavazás új intézménye – ami szerinte visszaélésekre ad lehetőséget – miatt “nemzetközi botrány” lesz, és az sokat árthat majd Magyarország tekintélyének.

A szocialista képviselő szerint “meg kell kérdezni az embereket, mikor éltek jobban, mikor jártak többet nyaralni, mikor vettek autót vagy lakást: az elmúlt három és fél évben vagy az azt megelőző nyolc évben. Szerinte azt a kérdést kell majd feltenni, rosszabbul élünk-e, mint négy éve, vagy jobban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.