Az orosz balett botrányhőse Filint hibáztatja

Szergej Filint, a moszkvai Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatóját hibáztatta a vele történtekért az orosz balett botrányhősének számító Nyikolaj Ciszkaridze, aki tanúként jelent meg hétfőn a Filin ellen elkövetett savtámadás ügyében folyó moszkvai bírósági tárgyaláson.

 

 

A Bolsojból nyáron botrányos nyilatkozatai miatt eltávolított grúz származású balettművész szerint Filin akadályozta az egyik vádlott, Pavel Dmitricsenko karrierjét. Azt mondta, hogy a balettigazgató több szerepről levette az ellene januárban végrehajtott kénsavtámadás megrendelésével vádolt táncost, és ezzel Ciszkaridze szerint katasztrófát okozott a Bolsojnak.

A grúz származású művész, akit november elején neveztek ki a neves szentpétervári Orosz Balettakadémia élére, azt is elmondta, hogy szerinte Szergej Filin megfenyegette Dmitricsenkót. A balettigazgató szeretett volna egy balettpárost beállítani az egyik előadásba, de Jurij Grigorovics, a Bolsoj híres koreográfusa Dmitricsenkót és Anna Nyikulinát választotta. Erre Dmitricsenkót behívták Filinhez, és “Pása csak úgy repült onnan kifelé, mögötte pedig Filin szitkozódása és az hallatszott, amint a balettigazgató megfenyegette Dmitricsenkót: majd én megmutatom neked” – idézte Filin szavait Ciszkaridze.

A grúz származású balett-táncos köztudottan rossz viszonyban volt Szergej Filin művészeti igazgatóval.

A moszkvai kerületi bíróságon Pavel Dmitricsenko hétfőn arról beszélt, hogy a nyomozók arra akarták rávenni az előzetes vizsgálat során, hogy valljon Nyikolaj Ciszkaridze ellen. “Már a Butirkában (az előzetes letartóztatásban lévők moszkvai börtöne, a Butirszkaja) azt mondta, hogy a támadás megrendelőjének Ciszakaridzét nevezzem meg, ellenkező esetben mindenki, akivel kapcsolatom volt, börtönbe kerül. Azt mondták, hogy akkor kevesebbet kapok” – vallotta a január 17. támadás felbujtójaként vádolt orosz balett-táncos. Hozzátette, hogy azt is mondták neki, valljon Anton Getman, a Bolsoj vezérigazgató-helyettese ellen.

Dmitricsenko azt is közölte, hogy erkölcsileg felelősnek érzi magát a Szergej Filin elleni támadásért, mert többször is beszélt a Nagyszínházban zajló ügyekről a Szergej Filinnek súlyos szemsérülést okozó támadás elkövetésével vádolt Jurij Zaruckijnak. A férfi, aki el akarta helyezni a lányát a Bolsojban, felajánlotta, hogy majd ő “lerendezi Filint”, de ezt Dmitricsenko elutasította. Ugyanakkor azt mondta neki, hogy nem lenne rossz, ha valaki megverné a balettigazgatót.

Amikor megtudta, mi történt, akkor értette meg, milyen ember Zaruckij, és fel akarta őt jelenteni a rendőrségen. A férfi azonban megfenyegette őt, és nem mert beszélni mindaddig, amíg a hatóságok el nem fogták.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.