Genfi megállapodás – A magyar Külügyminisztérium is üdvözli a megállapodást

Magyarország üdvözli a genfi megállapodást és bízik abban, hogy az elkövetkező időszakban a felek olyan egyezségre jutnak, amely hosszú távon hozzájárul a világ és a közel-keleti térség stabilitásához és biztonságához – mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap az MTI érdeklődésére.

 

 

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap hajnalban jelentette be, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából és Németországból álló hatok csoportja, valamint Irán képviselői közötti tárgyalások eredményeként létrejött egy hathónapos időtartamra szóló megállapodás, ami lehetővé teszi egy későbbi átfogó egyezmény kidolgozását.

Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy nem dúsítja 5 százaléknál magasabbra uránkészleteit és semlegesíti a 20 százalékra dúsított készleteket. Vállalta továbbá, hogy nem helyez üzembe új centrifugákat és nem fejleszti tovább nukleáris programját, beleértve az araki nehézvizes reaktort, amely alkalmassá válhatott volna plutónium előállítására atomfegyverhez. Beleegyezett Irán abba is, hogy lehetővé teszi létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői számára.

A hatok csoportja cserébe mintegy 7 milliárd dollár értékben (másfél ezer milliárd forint) enyhíti az Irán elleni szankciókat, de “korlátozott, ideiglenes és célzott” jelleggel, és úgy, hogy ez a lépés szükség esetén visszavonható.

A megállapodást valamennyi résztvevő fél üdvözölte, míg Izrael aggodalmának adott hangot. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi hibának nevezte a megállapodást, kijelentetve, hogy “ma sokkal veszélyesebbé vált a világ, mert a legveszélyesebb rendszer jelentős lépést tett a világ legveszélyesebb fegyverének megszerzésére”.

Martonyi János külügyminiszter vasárnap indul közel-keleti útra, amelynek alkalmával Izraelt is felkeresi.

Netanjahu: történelmi hiba

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi hibának nevezte a Genfben aláírt megállapodást, Simon Peresz államelnök szerint viszont az eredményei, s nem a szavak döntenek majd róla  – közölte az izraeli katonai rádió.

Netanjahu a vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette, hogy “ma sokkal veszélyesebbé vált a világ, mert a legveszélyesebb rendszer jelentős lépést tett a világ legveszélyesebb fegyverének megszerzésére. A világ vezető hatalmai először fogadták el az iráni urándúsítást, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják az általuk vezetett ENSZ Biztonsági Tanácsot.”

“Izrael nem tekinti magára nézve kötelezőnek a megállapodást és fenntartja a jogot az önvédelemre”- tette hozzá az izraeli kormányfő. Élesen szembeszállt a szankciók feloldásával, mert – mint mondta – évekbe telt létrehozásuk, és Irán kozmetikai engedményeiért oldják fel, amelyeket heteken belül visszavonhatnak.

Irán eltökélt Izrael elpusztításában, de Izrael nem engedi az iráni nukleáris katonai képességek kifejlesztését – közölte a miniszterelnök.

Netanjahuhoz hasonlóan Avigdor Liberman külügyminiszter is sajnálatát fejezte ki az egyezmény aláírása miatt vasárnap reggel. A katonai rádiónak adott interjúban azt mondta róla, hogy “az Iszlám Köztársaság legnagyobb diplomáciai győzelmét könyvelheti el Khomeini forradalma óta, amely fegyverkezési versenyhez vezethet a Közel-Keleten is.”

Simon Peresz izraeli államelnök ugyanakkor a kormányfőnél mérsékeltebben nyilatkozott. Szerinte Izrael – akárcsak a nemzetközi közösség többi tagja – előnyben részesíti a diplomáciát, és annak eredménye fog dönteni a megállapodásról, nem pedig a szavak. Az iráni néphez címezve szavait kijelentette, hogy “Önök nem az ellenségeink, s mi sem vagyunk az Önök ellenségei. Fennáll a diplomáciai megoldás lehetősége, ami Önökön múlik. Utasítsák el a terrorizmust, állítsák le a nukleáris programot és a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztését” – üzente az izraeli elnök Teheránnak.

Peresz vasárnapi közleményében Barack Obama amerikai elnökre hivatkozva kijelentette, hogy a nemzetközi közösség nem tűri el az atomfegyvert szerző Iránt és kész azt minden áron megakadályozni.

Cipi Livni igazságügyminiszter, a centrista Tnua (Mozgalom) párt elnöke pedig azt nyilatkozta a rádiónak, hogy az egyezmény aláírása után előre kell nézni, meg kell erősíteni a stratégiai kapcsolatokat Amerikával és egységes politikai álláspontot kell kialakítani további országokkal, köztük az Iránban fenyegetést látó arab államokkal, hogy a majdani végleges megállapodás valóban megakadályozza az iráni atomfegyverkezést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.