Ingyenes programokkal ünnepel az Országos Széchényi Könyvtár

Ingyenes programokkal, ritkán látható könyvekkel, kiállításokkal, tudományos előadásokkal és tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket hétfőn az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 211. évfordulója alkalmából.

 

 

Minden év novemberében ingyenes programokkal emlékeznek meg az OSZK-ban Széchényi Ferencről, az intézmény alapítójáról és névadójáról – olvasható a könyvtár tájékoztatójában.

Farkas Gábor Farkas, a Régi Nyomtatványok Tárának vezetője tizenkét könyvritkasággal ismerteti meg óránként az érdeklődőket déltől éjfélig egy “történeti maraton” keretében. A kötetek között olyan különlegességek szerepelnek, mint például az itáliai humanista történetíró, Petrus Ransanus (1428-1492) Magyarország históriáját elmesélő, Bécsben publikált munkája vagy Jean-Francois de La Pérouse (1741-1788) francia felfedező csendes-óceáni expedíciójának dokumentációja. Ezenkívül Mátyás király 1490-ben nyomtatott törvénykönyve mellett a vesztes mohácsi csata után alig egy hónappal nyomtatott röplapba is bepillanthatnak a látogatók.

A Források és hagyományképek című tudományos ülésszakon hat előadás lesz hallható. Margócsy István irodalomtörténész előadásán a magyar nyelv 18. századi térhódítását ismerteti. Emellett szó lesz Apponyi Sándor (1844–1925) könyvgyűjtőről, a legkorábbi latin betűs magyar nyelvű szövegnek, a Halotti beszéd és könyörgésnek kétféle latin fordításáról. valamint Mátyás Flórián (1818–1904) nyelvésznek, történésznek a szövegemlékről szóló tanulmányáról és Enyedi György (1555–1597) unitárius püspök Aithiopika-fordításáról is.

Az évfordulón számos tárlatvezetés színesíti a programot, ezek keretében megtekinthető például az OSZK Kézirattárának kiállítóterében a Jékely Zoltán születése centenáriumára nyílt, Én már rég a harangoké vagyok című interaktív kamarakiállítás, az Áthallások – Weöres Sándor megzenésített versei című tárlat a Zeneműtár előterében vagy például a India magyar szemmel – Magyar utazók Indiában című kiállítás a Katalógustérben.

Mészáros Géza festőművész A tekintet és érintése című retrospektív kiállítását Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész nyitja meg a könyvtár Corvina termében, a megnyitón közreműködik Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes.

Az évfordulón nyílik Benkő Imre fotóművész Acél-Mű – Ózd 1987-2012 című tárlata is az OSZK Ereklyeterében, a kiállítást Szemerei Péter, az OSZK megbízott főigazgatója és Beke László művészettörténész nyitja meg.

A könyvtári sétákra délelőtt 11 órától várják az érdeklődőket. A beiratkozni szándékozók ezen a napon féláron válthatnak éves olvasójegyet, a könyvtár pedig díjmentes napijeggyel is látogatható.

 

 

 

Széchényi Emléknap a nemzeti könyvtár alapításának évfordulója alkalmából

 

Tokody Ilona operaénekes, Vásáry Tamás zongoraművész és Margócsy István irodalomtörténész is szerepel az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) megalapításának 211. évfordulója alkalmából a budai Várban hétfőn sorra kerülő Széchényi Emléknap programján. Az érdeklődőket számos kiállítás, zenei előadás és tudományos program várja, a belépés díjtalan.

A délelőtti óráktól több tárlatvezetés lesz, emlyeken megtekinthető a könyvtár számos ritka, régi, vendégek számára csak ezen a napon látható kiadványa, például a könyvtár alapítója, gróf Széchényi Ferenc által adományozott magyar vonatkozású, több évszázados térképek. Továbbá lesz még kiállítás India magyar szemmel – Magyar utazók Indiában címmel, illetve a Dante Isteni színjátéka ihlette grafikákból.
Két nagy magyar költő, Weöres Sándor és Jékely Zoltán születésének centenáriuma is idén van. Ebből az alkalomból Weöres megzenésített versei hallhatók és a két költő kéziratai, Jékely személyes tárgyai láthatók könyvtárban.
Mészáros Géza festőművész A tekintet érintése című retrospektív kiállításának megnyitóján Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes lép fel. Benkő Imre fotóművész Acél-Mű – Ózd 1987-2012 című kiállítását Beke László művészettörténész nyitja meg. Ez a két kiállítás éjfélig látogatható.
Délben kezdődik és szintén a nap végéig tart Farkas Gábor Farkas tudományos kutató, az OSZK régi nyomtatványok tára vezetőjének 12 előadásból álló sorozata, melyben szó lesz az erdélyi sárkánykoponyákról, a Shakespeare Hamletje és Zrínyi Szigeti veszedelem című eposza közti kapcsolatról, az utolsó inka herceg magyarországi útjáról, II. Lajos magyar király gyilkosáról, az 1572-ben Franciaországban történt Szent Bertalan éji mészárlás és egy szupernóva-robbanás kapcsolatáról és a betlehemi csillagról.
Kora délután tudományos ülésszak kezdődik a magyar nyelv 18. századi térhódításáról, amelynek nyitóelőadását Margócsy István irodalomtörténész tartja.
A látogatók a nap folyamán többször is a könyvtár dolgozóinak vezetésével sétálhatják körbe az épület négy szintjét az ötödiktől a legfelső, nyolcadik szintig, amely utóbbi más napokon nincs nyitva a látogatók előtt.
A hétfői, nyílt naphoz hasonló programsorozatra érkezők ingyenesen mehetnek be az OSZK-ba, illetve fél áron be is iratkozhatnak.
A részletes program az OSZK honlapján olvasható.
Az Országos Széchényi Könyvtárat Széchenyi István édesapja, Széchényi Ferenc alapította 1802-ben, amikor erre a célra mintegy tizenötezer dokumentumot adományozott. A könyvtár egy időben a Nemzeti Múzeumhoz tartozott, 1949 óta önálló intézmény.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.