Stettner Sebestyén 18. századi budai szentképfestő kiállítása a Várban

Stettner Sebestyén 18. századi, bajor származású budai szentképfestő oltárképeiből látható szombattól kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum Metszettárában.

A Szabadkai Városi Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) közös tárlatán a maga korában megbecsült, ám mára elfeledett barokk festő ma ismert műveit mutatják be.

Stettner Sebestyén (1699-1758) bajor származású aranyozó- és festőművész 1727-ben telepedett meg Budán. Háza ma is áll az Országház utca 18-ban. Itáliai hatásokat tükröző oltárfestői tudását főként a nagyobb városokban kamatoztatta, főbb művei a szegedi plébániatemplomban, a szabadkai, pesti, nagykanizsai, kalocsai és esztergomi ferences templomban találhatók – olvasható a BTM honlapján.

A kiállított festmények közül Szent Anna a pesti ferences templom mellékoltárképe, Szent Mihály arkangyal a szabadkai ferencesek templomának egykori főoltárképe, Szent Borbála megdicsőülése pedig az egykori szegedi Dömötör-templom főoltárának középképe, amely ismeretlen körülmények között a kecskeméti piarista templomba került.

Stettner Sebestyén 1738-39-ben készítette el a szegedi Dömötör-templom monumentális méretű, háromszintes főoltárának lenyűgöző barokk oltárfestményeit, amelyek közül most bemutatják a Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázoló olajképeket is.

A tárlat kurátora Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum főrestaurátora, ő kutatta fel Stettner Sebestyén munkáit és restaurálta azokat. A nevéhez kötődik a régi szabadkai városháza történelmi arcképcsarnokának restaurálása is.

A budai szentképfestőről olvasni lehet Korhecz Papp Zsuzsanna Újjászületés című, restaurálási, egyházművészeti és kultúrtörténeti képes tanulmányokat tartalmazó könyvében is.

A kiállítás 2014. január 15-ig látható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.