Mintegy tíz százalékkal csökkennek a BKK bérletek árai

Csaknem tíz százalékkal csökkennek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérleteinek árai, miután a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, 33 igen szavazattal elfogadta az erről szóló előterjesztést csütörtökön.

Ennek értelmében januártól a teljes árú havi bérlet 10 500 forint helyett 9500 forintba, a dolgozók kedvezményes éves bérlete 114 600 forint helyett 103 ezer forintba, a tanulók havi bérlete 3850 forint helyett 3450 forintba, a nyugdíjasoké pedig 3700 forint helyett 3330 forintba kerül jövő évtől. Tíz százalékkal csökken a kismamabérletek ára is.

Eredetileg az előterjesztők csak a nyugdíjas bérletek árát csökkentették volna, de Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) és Tarlós István főpolgármester módosító javaslatot nyújtott be a napirendhez, amelyet a képviselők elfogadtak.

Németh Szilárd korábban azzal érvelt, 2013-ban a becsült jegyárbevétel 56 milliárd forint lehet, így rendelkezésre áll az a pénz, amelyből végrehajtható a csökkentés. Egy kétgyermekes család, ahol mindkét gyerek iskolába jár és mindenki vesz bérletet, 2013-ban 344 000 forintot, 2014. január elsejétől viszont 33 600 forinttal kevesebbet, 310 800 forintot fizet majd bérletre egy évben.

A közgyűlési vitában Losonczy Pál (Jobbik) ismertette módosító javaslatát, amelyben 30 százalékos viteldíjmérséklést javasolt. Somfai Ágnes (a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló független képviselő) és Horváth Csaba (MSZP) is a megalapozott költségszámításokat hiányolta, utóbbi képviselő arról is kérdezett, hogy miért pont 10 százalékot csökkentenek. György István úgy válaszolt: azért 10 százalék a mérséklés, mert ennyit “fel tudnak vállalni”.

Az elfogadott rendelet emellett azt is tartalmazza, hogy 2014-ben bevezetik a közoktatásban tanulóknak a kétheti bérletet, mivel többször is felmerült már az igény erre, és június közepén ér véget a tanítási év, így az oktatási időszak utolsó két hetére jól használható bérletfajta lenne. Ennek árát 2550 forintban állapították meg.

Az utasoktól érkező észrevételek alapján bevezetik a kedvezményes kutyabérletet is, ennek ára 5250 forint lenne. Az előterjesztők azzal indokolták a bevezetést, hogy ritkán váltanak teljes árú bérletet a kutyák számára, inkább jeggyel, és csak ritkábban szállítják őket. Azokban az esetekben pedig, amikor megváltják a pórázon vezetett kutya számára a teljes árú bérletet, panaszok forrása a fizetendő díj mértéke.

A gyenge kereslet miatt megszüntetik a nyugdíjasok és a diákok számára az éves Budapest-bérletet, bevezetik viszont a nosztalgiabérletet, amely 15 ezer forintba kerül és érvényessége a BKK által megrendelt nosztalgiajáratokra terjed ki. Ezzel kapcsolatban az előterjesztés megjegyzi, hogy minimális bevételt várnak a bérlettípustól, de segíthet a közösségi közlekedés népszerűsítésében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.