Magyar honvédtábornokok oszmán szolgálatban – Magyarországon is bemutatják a kötetet

A törökországi könyvpremier után most Magyarországon is bemutatják a Magyar honvédtábornokok oszmán szolgálatban: Guyon Richárd és Kmety György – Hursid pasa és Iszmail pasa című török-magyar nyelvű kötetet csütörtökön a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A kötet megjelenéséhez támogatásával hozzájárult a budaörsi Starkiss Digitális Nyomda és Grafikai Stúdió is.

 

F. Tóth Tibor, a kötet szerkesztője elmondta az MTI-nek, hogy a könyv kiadásával emlékeznek Kmety György és Guyon Richárd tábornokokra születésük 200. évfordulója alkalmából. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tábornokai a világosi fegyverletétel után az oszmán haderőben, az angol-török-olasz-francia szövetséges csapatok kötelékében szolgáltak Iszmail pasa és Hursid pasa néven. Részt vettek a krími háborúban (1853-1856), illetve parancsnokként védték a Kaukázusban Kars várát a cári seregekkel szemben.

A 212 oldalas, 71 színes illusztrációval ellátott kétnyelvű kiadvány szerzői Arbanász Ildikó, Ayan Dursun, Csorba György, Hermann Róbert és Hóvári János.

Hóvári János turkológus-történész, Magyarország ankarai nagykövete elemzi a könyvben a korszakot és ismerteti az ezzel kapcsolatos török-magyar kutatási eredményeket. Hermann Róbert hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos igazgatóhelyettese írta a tábornokok életrajzát, Ayan Dursun Balassi-karddal kitüntetett török kutató-műfordító vállalkozott a krími háborúban játszott szerepük megírására.

A kötetben Arbanász Ildikó és Csorba György turkológusok írásával együtt olvasható Kmety György Angliában, 1856-ban megjelent, könyvritkaságnak számító emlékirata is Kars várának 1855. szeptember 29-i ostromáról.

A könyv premierje Rodostóban volt az idei Magyar napon, emellett bemutatták a kiadványt az Isztambuli Nemzetközi Könyvvásáron is.

A mostani könyvbemutató fővédnöke, illetve a kötet méltatója Hende Csaba honvédelmi miniszter lesz. A kötetet Hermann Róbert hadtörténész ismerteti – tette hozzá F. Tóth Tibor.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.