Károly herceg, a 65 éves korrekorder trónörökös

Nyugdíjas korba lép, egyben trónörökösi korrekordot is dönt Károly herceg, a brit uralkodó elsőszülött fia, aki csütörtökön ünnepli 65. születésnapját.

 

 

Károly édesanyja, a 87 éves II. Erzsébet királynő 61 éve ül az Egyesült Királyság trónján, vagyis a herceg hivatalosan ugyanennyi ideje a brit trón elsőszámú várományosa. A trónörökös ezzel abszolút rekorder az angol-brit monarchia történetében, már több mint két éve: 2011. április 20-án döntötte meg a trónra várás rekordját, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd – Viktória királynő fia – tartott 59 évvel, két hónappal és 13 nappal.

Csütörtökön azonban megdől a trónörökösi korrekord is, amely eddig IV. Vilmos királyé volt. Ő ugyanis 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra.

Károly hercegnek ráadásul ez már a második korrekordja trónörökösként. Öt évvel ezelőtt, 2008-ban ő lett az első walesi herceg, aki nem uralkodóként érte meg 60. születésnapját. Ez is komoly rekord volt, azt a hagyományt ugyanis, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd király honosította meg 1301-ben.

II. Erzsébet királynő – aki tavaly ünnepelte gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját – a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázada viseli a koronát.

Életbiztosítási szakértők a királynőnek már a 70. születésnapján is még legalább negyedszázadnyi további, egészségben leélt életévet valószínűsítettek. A jelenlegi uralkodó édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, mindenki néhai “Queen Mum”-ja – a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja – 2002-ben, életének 102. évében hunyt el. Ha II. Erzsébet királynő is jó egészségben – és uralkodóként – megéri ezt a kort, Károly herceg már a 80-as évei küszöbén járna trónra lépése idején.

Károly herceg trónutódlásáról ettől függetlenül is hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Diana hercegnő, Károly 1997-ben elhunyt első felesége, akit a trónörökös bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnővel, már 1995-ben – egy évvel válásuk előtt – egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte férje uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly “képes alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez”.

A generációs ugrást – vagyis a sajtótalálgatásokban rendre felmerülő azon lehetőséget, hogy II. Erzsébet királynőt esetleg nem Károly, hanem a trónörökös és Diana elsőszülött fia, Vilmos herceg követné a trónon – brit alkotmánytudorok és történészek azonban nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak. Kifejezett törvényi ok vagy precedens ugyanis nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó, és nem hivatalos értesülések szerint Vilmos herceg is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához, édesapja korától függetlenül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.