Színpompás múmia-gallérra bukkantak egy egyiptomi sírban

Feltehetőleg egy múmia által viselt színpompás gallér darabjaira bukkantak régészek egy egyiptomi sírban az ókori Théba területén: a leleteket aprólékos munkával illesztették össze a szakemberek.

 

Az ókori egyiptomiak gyöngyökkel díszített gallért viseltek életük során, míg a most felfedezett festett gallér kartonázsból készült és valószínűleg egy múmiának szánták. A nagyjából 2300 évvel ezelőtti és a modernkori Luxor területén talált gallért élénk színek, és az ókori egyiptomi vallás elemeit ábrázoló minták és képek díszítik.

 

Hóruszt, az egyik legfontosabb egyiptomi istent kettő vörös színű napkorong-koronát viselő sólyom jeleníti meg a felső sarkokban, míg a gallér felső részének közepén emberfejű, madártestű lény látható – az ember egyik halál utáni megnyilvánulási formáját, a ba-t jelenítve meg -, amely a múmia halhatatlan lelkét jelképezi.

 

A díszítés középső részén arany síremlék rajza látható, benne két istennővel – feltehetőleg Ízisz és Neftisz -, akik a síremlék közepén lévő istenség – valószínűleg a sakál fejű Anubisz – felé fordulnak. A gallér nagyjából 22 centiméter magas – a sólymokat nem számítva -, és hozzávetőlegesen 42 centiméter széles. Alját lótuszok szegélyezik.

 

A sírhely, ahol a leletet találták komplex terület. Eredetileg több mint 3300 évvel ezelőtt alakították ki Ehnaton fáraó egyik szolgálója számára. Valamivel később egy hivatalnok készíttetett magának ugyanitt sírhelyet. Az évszázadok múlásával pedig egyre több embert – a pontos szám ismeretlen – helyeztek a sírban örök nyugalomra, és egyiküket ezzel a díszes gallérral a nyakában hantolták el – adta hírül a LiveScience című tudományos-ismeretterjesztő portál.

 

A Pennsylvaniai Állami Egyetemen dolgozó Susan Redford és csapata több száz kartonázs-töredéket talált a sírnál végzett ásatások során. A gallért alkotó darabokat 2000-ben és 2002-ben fedezték fel. A csapat művésze, Rupert Nesbitt aprólékos munkával összeillesztette a leletet. Redford pedig az Archaeological Research in the Valley of the Kings & Ancient Thebes: Papers Presented in Honor of Richard H. Wilkinson című kötet egyik tanulmányában részletezte eredményeiket.

 

A régészek nem tudják biztosan megmondani, hogy ki volt a gallér gazdája, mert amellett, hogy a sírhelyet többször is használták, a területet az ókori és modern időkben is sokszor kifosztották, illetve egészen a közelmúltig elpusztult állatok tetemeinek tárolására használták.

 

A gallér darabjai mellett talált agyagpecsét – amely papirusztekercset tartott össze – azonban azt sugallja, hogy a gallér gazdája egykor vagyonos temetkezési vállalkozó volt. “Ez valamivel magasabb tisztség volt az átlagos temetői munkáshoz képest” – mondta Redford, hozzátéve, hogy az ókori temetkezési vállalkozók, akik a balzsamozás és a temetés elrendezéséért feleltek, az elhunytak családjaitól kaptak pénzt a szolgáltatásaikért.

 

Amennyiben a gazdagon díszített gallér valóban ezé az emberé volt, az azt sugallja, hogy jól ment az üzlete és viszonylag tehetős vállalkozó volt a maga idejében.
(http://www.livescience.com/40955-mummy-collar-found-in-egyptian-tomb.html)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.