Recept – Bounty, az ellenállhatatlan

Mindig fejtörést okoz egy háziasszony számára, ha olyasvalakit kell vendégül látnia, aki valamilyen táplálékallergiával küzd. Így voltam ezzel én is, amikor néhány nyárral ezelőtt egyik barátunk lisztérzékeny fia nyaralt nálunk, és szerettem volna meglepni valami édes finomsággal. Így született a recept. Egy olyan édesség receptje, amely ízében nagyon hasonlít a klasszikus Bounty csokira, és lisztet nem tartalmaz. Azóta megsütöttem cukorbetegek számára is fogyasztható módon is, így sem okozott csalódást. Íme a recept:

 

 

Hozzávalók (egy normál tepsihez):

– 20 dkg kókuszreszelék

– 20 dkg kristálycukor (cukorbetegeknek helyette fruktózzal vagy nyírfacukorral készítsük)

– 20 dkg margarin

– 6 tojás szétválasztva

– 1 vaníliáscukor

– 20 dkg ét tortabevonó (cukorbetegeknek diabetikus étbevonó)

– egy csipet só

 

Elkészítése:

A tojások sárgáját a lágy margarinnal és a kristálycukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a kókuszt, és a kókusszal együtt további 5 percig keverjük. A tojásfehérjéket a vaníliáscukorral és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan, hogy össze ne törjön, a kókuszos masszába forgatjuk. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben szétterítjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amikor a tészta kihűlt, elkészítjük a csokimázat. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, 2 deka vajjal kikeverjük, majd a süti tetejére simítjuk. Mielőtt megdermedne, késsel bejelöljük a majdani szeletek helyét, elkerülve ezzel, hogy összetörjön a csokimáz. Elhihetik nekem, nagyon finom.

Jó étvágyat!

Puczné dr. Mák Éva

(A recept megjelent a Budaörsi Infó 2013. szeptemberi nyomtatott számában.)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.