(ÚJ VIDEÓ) „Szeretnék még egy kicsit élni” – Gabika, a budaörsi kutyusok mentőangyala visszavonul

(Budaörs – 2013. november 04., Budaörsi Infó) A Budaörsi Állatvédő Egyesület vezetésével Szilvási Tamást bízták meg a közelmúltban. Bártfai Zoltánné Gabikát, pedig a menhely tiszteletbeli örökös elnökévé választották. Gabika szerkesztőségünk vendége volt a napokban, és arról mesélt, hogy hogyan jutott arra a döntésre, hogy visszavonul, és hogy mi következik ezek után. Tartsanak velünk. Nézzék meg az interjút videós és írott formában is. 

 

 

Bártfai Zoltánné Gabikával már többször találkoztunk, ha nem a menhelyen, akkor a városban miközben éppen kutyát sétáltatott. Neve már szinte összeforrt a kis négylábúakkal. Úgy ismertük meg mint egy szupernagyit, akinek mindig van valami dolga, egyfolytában tesz-vesz, fiatalokat megszégyenítő dinamizmussal és kitartással.

Ha nem is az első, de a harmadik mondata már biztosan a kutyákról szól, ha szóba elegyedünk vele. Élete és hivatása az állatok megmentése. Azonban nemrégiben az a hír jutott el hozzánk, hogy a Budaörsi Állatvédő Egyesület élén vezetőségváltás következett be. Szilvási Tamás vette át Gabikától a menhely stafétáját. Ennek jártunk utána, hogy mi lesz ezután a budaörsi kutyusok mentőangyalával.

Bártfainé Gabika a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 12 éve foglalkozik a Budaörsi Állatmenhely vezetésével.

 

“Én nem fogok kötögetni. A háttérben feltétlenül segítek.”

 

„Amikor Budaörsre költöztem, 20 évvel ezelőtt, a szomszédaim mindig mondták, hogy biztos ki van írva az utca elejére, hogy itt olyan ember lakik, aki befogadja a kóbor állatokat, mert még kerítésem sem volt, de már megkerestek kóbor kutyával, cicával.”

 

menhelyAmikor sikerült megalapítani a menhelyet, akkor Gabikának ezzel egy nagy álma vált valóra. Megmenthette az elaltatásra szánt kutyusokat a biztos haláltól.

„Én tíz évig minden áldott nap ott voltam a menhelyen. Egy kezemen meg tudom számolni a napokat, amikor nem voltam kint. Lehetett hideg, meleg, karácsony vagy húsvét.

A keneleket hátul két évig én is a saját kezemmel takarítottam majd hetven évesen. Most azonban a korom, és az egészségi állapotom miatt úgy éreztem, hogy át kell adnom a menhely vezetését. Ez a több mint 13 év, nagyon megviselt testileg és lelkileg egyaránt. Az ezzel a munkával járó stressz, amit az anyagi nehézségek, vagy ez a sok szomorú történet okoz, amit lát az ember itt naponta, nagyon megviselt.” – mondta el Gabika.

 

Hogyan tovább ezután? Nem hinnénk, hogy Gabika a szabad idejét kötögetéssel fogja tölteni, nem úgy ismertük meg.

 

„Én a háttérben mint Örökös Tiszteletbeli Elnök megmaradok, és ahol tudok segítek. A munka neheze mostantól az új elnökre hárul. Aki agilis , aktív és hajlandó sok időt áldozni erre, a munkája mellett.

Én nem fogok otthon kötögetni, a háttérben feltétlenül segítek. Az első időkben napi kapcsolatban leszünk a Tamással.”

 

“Nem voltam jó nagymama”

 

allatmenhely_kutyak_7„A korom mellett a másik fő oka a visszavonulásomnak az volt, hogy van két unokám, 12 és 8 évesek, akiket ez az idő alatt nagyon elhanyagoltam.

Nem voltam jó nagymama, aki süt-főz a gyerekeknek és általában, jobb esetben, havonta egyszer láttak,  és ha láttak is, akkor 50 telefonom volt a pár órás találkozás alatt. A kisunokám mindig mondta, hogy: Nana, mindig csöng a telefonod, ne vedd fel.”

Többen el is ítéltek, de a fiam aki tényleg nagyon szeret, még ő is azt mondta, hogy: „Azt hittem, hogy jobban fogod szeretni az unokáidat, de neked csak a kutyák a fontosak.”

“Én nagyon szeretem az unokáimat, de nagy szükség volt a munkámra, azért csináltam.

 

 “Olyankor kell elmenni, amikor még van lehetőség arra, hogy az elveimet átadjam annak, aki az utódom lesz.”

 

„Most tényleg szeretnék még egy kicsit élni. 80 éves vagyok, nem tudni, hogy mennyi van hátra, tehát most kell átadnom a vezetést, nem úgy hogy egyszer csak máról holnapra kiesem. Ha lerobbanok hirtelen, netán meghalok, akkor sokkal rosszabb lenne.

Sokkal jobb most, hogy mindent nyugodtan átadhatok, és a szemem még rajta tarthatom a menhelyen kicsit. Így legalább több időt tudok majd tölteni a családommal. Én is néznék néha állatos filmeket, és meg kell hogy mondjam szinte a tévére sem volt időm. Unatkozni nem fogok. Én továbbra is segítek. Úgy gondolom, hogy olyankor kell elmenni, amikor még van lehetőség arra,  hogy az elveimet átadjam annak, aki az utódom lesz.”

Jó egészséget kívánunk Gabikának és ugyanennyi lendületet a továbbiakban is.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.