Türelmetlenek a fiatal munkavállalók a Coaching Team felmérése szerint

Egy friss magyar felmérés szerint a 18-30 év közötti fiatalok a gyorsabb karrier elérése érdekében hajlamosak a gyakori munkahelyváltásra, ezt a korosztályt különösen jellemzi a türelmetlenség, mind a szakmai előrelépés, mind az anyagi juttatások terén. A kutatásból az is kiderült, hogy a 1982-95 között született, úgynevezett Y generáció tagjai számára kiemelkedően fontos a munkavégzés közbeni szabadság és a munkahelyi légkör oldottsága.

 

 

 

A tanácsadással és fiatal vezetők fejlesztésével foglalkozó Coaching Team által kezdeményezett online felmérés szerint a válaszadók több mint egyharmada számára az ideális munkahely külföldön van.

A 499 fős mintán 2013 őszén elvégzett felmérés szerint a magyar fiatalok a munkahelyválasztásnál a fizetés és az előrelépés lehetősége mellett kiemelkedően fontos szempontnak tartják, hogy a munkahelyen “felszabadult, vidám csapat” és “közvetlen, laza hangnem” legyen.

A 15 szempont rangsorában a lista első felében kapott helyet, hogy “nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak” legyenek a fiatal leendő munkahelyén.

Lerf Andrea kutatásvezető elmondta: a vizsgált korosztály tagjaiból nem az életkor, hanem a szaktudás vált ki elismerést. Azt nézik, hogy ki mit ért el, nem azt, hogy ki milyen idős vagy hány évet töltött már el az adott cégnél.

Hozzátette: a fiatalok kifejezetten igénylik a visszajelzést és erős bennük a megfelelési vágy. Szeretik a precíz kommunikációt, sőt ha indokolt, felvállalják a konfliktusokat is. Ha úgy érzik, hogy nincsenek a helyükön, vagy nem látják a számukra megfelelő karrier lehetőséget, akkor könnyen váltanak munkahelyet.

A Coaching Team szerint fontos az is, hogy a nemzedék a fogyasztói társadalom szülötte, azaz “ha valami elromlik, dobd el és cseréld újabbra, jobbra” szellemben nevelkedett és él, ami érvényes a munkahelyekre és a kapcsolataikra is – mondta a kutatásvezető.

“Érdekes, hogy saját meglátásuk szerint könnyen motiválhatóak, a HR-szakemberek viszont pont ellenkezőleg, inkább nehézségként élik meg a fiatalok motiválását” – hívta fel a figyelmet Lerf Andrea.

A válaszadók több mint egyharmada (35 százalék) külföldön képzeli el a számára ideális álompozíciót, jellemzően az Egyesült Államok és Németország a két leggyakoribb célország, de sokszor említették Nagy-Britanniát, Svájcot, Ausztriát és Ausztráliát is. A két legnépszerűbb munka saját vállalkozást vezetni, illetve egy multinacionális cégnél alkalmazottként tevékenykedni. A válaszadók negyede úgy gondolja, hogy három éven belül el is éri saját kitűzött célját és 60 százalék mondta azt, hogy maximum öt évet ad magának ehhez.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.