Őrtüzek gyúltak Háromszéken

Több háromszéki magaslaton gyújtottak őrtüzet szombat este a vasárnap Székelyek nagy menetelésének szervezői.

 

 

 

A Maksa (Moacsa) melletti Óriáspince-tetőn mintegy kétszáz fiatal gyűlt össze a háromszéki ifjúsági szervezetek ernyőszervezete, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) által szervezett tűzgyújtásra. A fiatalok fáklyákkal, zászlókkal, énekszóval hangoltak a vasárnapi felvonulásra.

Oltean Csongor, a Hárit elnöke az MTI-nek elmondta, arra számítanak, hogy hosszú folyamat lesz a székelyföldi autonómia kivívása, ezért elhatározták, hogy október utolsó szombatján évről-évre meggyújtják az Óriáspince-tetőn az autonómia őrtüzét.

“Kinyilvánítjuk ezáltal, hogy fontos számunkra a Székelyföld jövője, és nekünk fiataloknak az autonómia jelenti a jövőt” – hangoztatta Oltean Csongor.

A székelyföldi magaslatokon gyújtott őrtüzekkel vagy lármafákkal évszázadokon keresztül a veszélyt jelezték. Az őrtüzek, lármafák láncolatán keresztül rövid idő alatt a teljes székelység értesülhetett a török- vagy tatárbetörésről, és készülhetett a védekezésre. Az elmúlt két évtizedben a hagyomány átalakult, többnyire magyar ünnepeken gyújtottak őrtüzeket a Székelyföldön.

A székelyek vasárnapra meghirdetett nagy menetelésével a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a hozzá csatlakozott erdélyi magyar pártok és szervezetek az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségüknek kívánnak nyomatékot adni. A Brassót Bákóval összekötő 11-es országút 53 kilométeres székelyföldi szakaszán 14 településről vagy gyülekezési pontból indulnak menetoszlopok a szomszédos települések felé. A nagy menetelésre százezres tömeget várnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.